Matador: Hankooku sľúbili priveľa

Stimuly, ktoré by pri vstupe na Slovensko mala získať juhokórejská firma Hankook, považuje slovenský výrobca pneumatík Matador Púchov za neprimerané.

06.05.2005 06:20
debata

„Niektoré neprimerané zložky štátnej podpory pre zahraničných investorov by sa mali zjednotiť s pravidlami, ktoré platia pre domácich výrobcov, alebo by sa mali aspoň primerane upraviť tak, aby minimalizovali riziká domácich výrobcov,“ uviedol hovorca Matadoru Dušan Koblišek.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že o stimuly sa môže uchádzať aj slovenský investor s porovnateľou investíciou, ktorá má národohospodársky význam (viac v článku Štát môže podporiť aj slovenské investície****)

Investičné stimuly pre Hankook by mali predstavovať 21 percent z celkovej investície, ktorá je vo výške viac ako 500 miliónov eur, teda približne 19,6 miliardy Sk.

Aj napriek nespokojnosti s výškou stimulov je Matador na príchod konkurenta pripravený. „Matador sa na príchod juhokórejskej spoločnosti Hankook dlhodobo strategicky pripravuje a vstup firmy Hankook na Slovensko neznamená pre Matador žiadne neprekonateľné riziko,“ uviedol Koblišek. Ako pokračoval, podiel na trhu Slovenska v predaji pneumatík je pre Matador už niekoľko rokov stabilný a dlhodobo sa pohybuje v rozmedzí 30 až  40percent. Zároveň doplnil, že Matador za posledné roky investoval do rozvoja spoločnosti viac ako 3 miliardy Sk.

Hankook začne s výstavbou závodu v Leviciach v prvom kvartáli budúceho roka a výroba by mala začať v roku 2008. „Spoločnosť chce v Leviciach vybudovať európsku centrálu, odkiaľ by exportovala svoje výrobky do celej Európskej únie,“ uviedol Rusko. V slovenskom závode by mal investor podľa Ruska vytvoriť 1 600 nových pracovných miest, sekundárne môže Hankook vytvoriť ďalších 1 000 až 1500 pracovných mi­est.

Vláda na minulotýždňovom rokovaní súhlasila so splnením dvoch podmienok, ktoré investor požadoval. Prvou podmienkou je dostavba diaľnice medzi Nitrou a Hronským Beňadikom do konca roka 2009. Druhou je vybudovanie štvorprúdovej cesty medzi Levicami a Hronským Beňadikom do konca roka 2010. Druhá podmienka je však zatiaľ problematická – ministerstvo dopravy je sľubom prekvapené, hovorí iba o technickom zlepšení cesty, nie o štvorprúdov­ke (viac v článku Levice budú bez diaľnice****).

debata chyba