Levice budú bez diaľnice

Štvorprúdová rýchlostná cesta z Nitry do Levíc, ktorú minister hospodárstva Pavol Rusko označil za sľub potrebný na príchod kórejského investora Hankook Tires, zrejme stáť nebude. Ministerstvo dopravy o takom sľube nevie.

06.05.2005 00:00
debata

„Reálne sa hovorilo len o dokončení rýchlostnej cesty R1 na spojnici Nitry so Zvolenom. Úsek od Nitry po Hronský Beňadik, ktorý je severne nad Levicami, dokážeme postaviť do roku 2009,“ uviedol Tomáš Šarluška, hovorca ministra dopravy. Od Hronského Beňadiku po Levice je však ešte asi 23-kilometrová cesta do Levíc.

Minister hospodárstva Pavol Rusko v stredu tvrdil, že Slovensko sľúbilo kórejskému investorovi Hankook postaviť štvorprúdovú cestu až do Levíc. Hankook si skvalitnenie cesty dal ako podmienku na postavenie fabriky na pneumatiky pri Leviciach.

Väčšina odborníkov, ktorí pripravovali podklady na rokovania s Hankookom, bola včera z tohto ministrovho vyjadrenia prekvapená. Nastala podobná situácia ako vlani, keď vláda dala sľub automobilke Kii spojiť diaľnicou Bratislavu so Žilinou do roku 2006. Teraz sa ukázalo, že tento sľub nebude možné splniť.

„Rezort dopravy v stanovisku uviedol, že na spojnici až priamo do Levíc urobia technické zlepšenia. Štvorprúdová cesta určite spomínaná nebola,“ uviedol Marián Miškovič, šéf odboru cestného hospodárstva z ministerstva dopravy.

Dokončenie rýchlostnej cesty z Nitry po Hronský Beňadik predstavuje 35 kilometrov. „Na ich dostavbu treba 7,5 miliardy korún,“ doplnil Miškovič. Tieto peniaze si podľa odborníkov rezortu dopravy Slovensko vie zabezpečiť. Ak by sa však musela budovať štvorprúdovka až priamo k závodu, bolo by potrebných ďalších 5 až 7 miliárd korún.

Cesta do Levíc rozprúdila spory

Zatiaľ nikto nevie, či nový investor prinesie Leviciam novú štvorprúdovou či rýchlostnú cestu, alebo len úpravu súčasnej „dvojprúdovky“. Minister hospodárstva Pavol Rusko uviedol, že pre Hankook sa postaví štvorprúdová cesta. Odborníci, ktorí chystali podklady na rokovania, upozorňujú, že sa upraví súčasná dvojprúdová cesta.

„Je dôležité presne zistiť, čo sľúbili ministri investorovi. Medzi technickými zlepšeniami súčasnej cesty a postavením novej štvorprúdovky je rozdiel niekoľko miliárd korún,“ doplnil zdroj blízky Národnej diaľničnej spoločnosti.

Nastala podobná situácia ako vlani, keď vláda sľúbila automobilke Kii spojiť diaľnicou Bratislavu so Žilinou do roku 2006. Teraz sa ukázalo, že sľub nedokážeme splniť.

Podľa hovorcu ministerstva dopravy isté je, že reálne sa postaví diaľnica z Nitry po Hronský Beňadik. To je 35-kilometrová časť rýchlostnej cesty na spojnici Nitra – Zvolen, ktorá na dokončenie do roku 2009 potrebuje 7,5 miliardy korún. ,,Ide o zrýchlenie asi o tri roky. Peniaze získame bez problémov – časť bude z nových eurofondov a časť šetrením na iných úsekoch," doplnil Peter Barek z ministerstva dopravy.

Do Levíc je to však ešte ďalších vyše 20 kilometrov, čo je doteraz cesta regionálneho významu.

„S investorom sme prešli všetky okolité cesty. Súčasná široká dvojprúdová cesta z Levíc do Tlmáč im ani neprekážala. Problém bol len posledný asi 11-kilometrový úsek z Tlmáč na R1. Debatovalo sa o viacerých variantoch. Neviem, ako sa to nakoniec uzavrelo, to je nadregionálna vec,“ doplnil primátor Levíc Štefan Mišák.

Budovanie štvorprúdovky by si vyžiadalo minimálne 5 – 7 miliárd korún navyše. Časť odborníkov uviedla, že ,,štvorprúdovka" by nemala pokračovanie a prepojenie na ďalšiu sieť. „Reálne by slúžila len na regionálnu potrebu dopravy Levíc a okolia,“ zdôraznil Peter Barek. Hustota dopravy aj po započítaní nárastu počtu kamiónov od nových investorov je malá na zdôvodnenie drahej rýchlostnej alebo štvorprúdovej ces­ty.

„Alebo sa minister pomýlil, alebo sa začalo lobovanie regiónov a lokálnych podnikateľov, aby sa urobili výraznejšie zásahy do dlhodobých plánov o diaľniciach,“ doplnil zdroj blízky NDS. Popri Leviciach totiž nemal doteraz viesť nijaký koridor ani iná cesta európskeho významu. Nedávno sa však objavili regionálne iniciatívy – presunúť rýchlostnú cestu R3. Táto spojnica severu s juhom je zatiaľ nakreslená na mape budúcich diaľnic zo Zvolena do Šiah. Niektorí podnikatelia však presadzujú jej posunutie popri Leviciach cez Štúrovo.

debata chyba