Hankook má sľúbenú diaľnicu

Juhokórejský výrobca pneumatík Hankook Tire postaví svoj nový závod za pol miliardy eur pri Leviciach na Slovensku. Vláda mu sľúbila cesty.

04.05.2005 18:12
debata

Investícia prinesie 1600 pracovných miest priamo a 1000 až 1500 miest nepriamo, uviedol minister hospodárstva Pavol Rusko. Výška investičných stimulov je 21 %. Výstavba závodu by sa mala začať v 1. štvrťroku 2006 a samotná výroba v roku 2008.

Vláda na minulotýždňovom rokovaní súhlasila so splnením dvoch podmienok, ktoré investor požadoval. Prvou podmienkou je dostavba diaľnice medzi Nitrou a Hronským Beňadikom do konca roka 2009. Druhou je vybudovanie štvorprúdovej cesty medzi Levicami a Hronským Beňadikom do konca roka 2010.

„Dohodli sme sa s kolegami na vláde, že táto podmienka je pre nás akceptovateľná,“ povedal Rusko. Na budúci týždeň bude minister hospodárstva so spoločnosťou Hankook rokovať o investičnej zmluve. „Do konca mesiaca chceme investičnú zmluvu podpísať,“ konštatoval Rusko

Priemyselný park v Leviciach, do ktorého mieri firma Hankook, má rozlohu 52 hektárov a podľa Ruska je pripravený a všetky pozemky sú vysporiadané. „Spoločnosť chce v Leviciach vybudovať európsku centrálu, odkiaľ by exportovala svoje výrobky do celej Európskej únie,“ uviedol Rusko

Investor môže rátať s investičnými stimulmi vo výške 21 % z celkovej investície. „Investičné stimuly by mali smerovať na tvorbu nových pracovných miest, na podporu rekvalifikácie, na investičné projekty do infraštruktúry, na daňové prázdniny a priamy cash,“ dodal Rusko.

Investícia Hankooku je treťou najväčšou zahraničnou investíciou na Slovensku na zelenej lúke. Automobilka Kia má preinvestovať 1 miliardu eur a automobilka PSA Peugeot Citroen 700 miliónov eur.

Hankook zamestná najmä menej kvalifikovaných

Príchod juhokórejského výrobcu pneumatík Hankook Tires by mohol súčasnú mieru nezamestnanosti v levickom regióne 16,2 % znížiť na 14,4 %. Ďalšie pracovné príležitosti pritom vytvoria dodávatelia firmy. Uviedol to riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach Ladislav Kollár.

Nový závod, ktorý by mal priamo vytvoriť okolo 1600 pracovných miest, by mal podľa neho dať prácu hlavne nezamestnaným s nižšou kvalifikáciou. „Gro našich uchádzačov tvoria dlhodobo evidovaní uchádzači o zamestnanie s nižším vzdelaním, pričom Hankook už predtým avizoval, že mimo odborných pozícií bude potrebovať nekvalifikovanú pracovnú silu,“ zdôraznil riaditeľ.

Rusko bol optimistom

O investíciu sa uchádzali aj Poľsko a Maďarsko. Silnú pozíciu však malo Slovensko. Favorizovala ho nedávno aj agentúra Reuters. Citovala firemný zdroj , ktorý tvrdil, že spoločnosť sa rozhodla pre Slovensko. Neskôr to však hovorca spoločnosti dementoval a vyhlásil, že Hankook sa ešte len rozhoduje.

Minister Pavol Rusko bol optimistom. Slovenská vláda poslala tento týždeň juhokórejskej spoločnosti všetky podklady, ktoré investor žiadal. „Som hlboko presvedčený, že sa rozhodnú investovať na Slovensku,“ povedal začiatkom týždňa Pavol Rusko. Hankook mal viacero podmienok, podľa Ruska im slovenská strana vyhovela. Bližšie ich špecifikovať nechcel, plánuje o nich hovoriť až po rozhodnutí Hankooku.

Najväčší juhokórejský výrobca pneumatík Hankook Tire dodáva gumy napríklad automobilkám Ford alebo Volkswagen. Od roku 2003 má strategické partnerstvo so spoločnosťou Michelin.

debata chyba