Trutheim asi SND nedokončí

Vláda v stredu na žiadosť parlamentu zrušila Memorandum o porozumení so spoločnosťou Truthheim Invest. Minister kultúry Rudolf Chmel teraz musí predložiť do konca marca ministrom nový návrh na dofinancovanie novostavby divadla. Zaväzuje ho k tomu uznesenie poslancov z 20. januára tohto roka. Proti dostavbe divadla súkromným investorom sa postavila časť umeleckej a laickej verejnosti.

23.02.2005 16:01
debata

Podľa uznesenia by mal šéf rezortu kultúry ešte na marcovej schôdzi parlamentu predniesť správu o tom, aké sú výsledky prípravy alternatívnych riešení dofinancovania. Pred konečným schválením vo vláde sa však Chmelovým návrhom musí zaoberať kultúrny výbor Národnej rady.

Chmel tvrdí, že vláda sa v stredu ešte alternatívnymi riešeniami nezaoberala. Posudzovala len „verejne známe riešenia“. Buď sa novostavba dostavia z verejných financií, alebo sa nájde investor dostavby. V prípade konkurzu by paradoxne mohol byť vybratý aj Trutheim Invest. Prípadne sa môže stavba dokončiť z verejných peňazí a následne sa verejnou súťažou nájde jej správca. Minister nekonkretizoval, k akému variantu sa on prikláňa. Rezort kultúry si počká na výsledky rokovania komisie pracujúcej pod ministerstvom.

Memorandum so spoločnosťou Truthheim Invest LLC prijala vláda v novembri 2004. Táto spoločnosť chcela odkúpiť podiel v novostavbe SND, investovať do dokončenia a prevádzkovať novú budovu. Eric Assimakopoulos zo spoločnosti Truthheim povedal, že spoločnosť chce investovať 85 miliónov eur, z toho vyše štvrtinu na dokončenie budovy a 10 miliónov eur na jej sprevádzkovanie. Zvyšok, teda viac než polovicu celej sumy, chcela firma dať na rozvoj okolia.

Chmel sa vyjadril aj k svojej prípadnej abdikácii. Pred časom totiž vyhlásil, že po vyriešení sporu o divadlo sa vzdá funkcie ministra. V stredu konštatoval, že „máj by mohol byť ten termín, kedy by mohli byť všetky záležitosti vyriešené.“

debata chyba