Lavína poslaneckých návrhov pokračuje. Miroslav Suja chce riešiť hospodárske zvieratá

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti by mala zjednodušiť chov hospodárskych zvierat pre osobnú spotrebu.

30.04.2023 16:23
prasatá, bravčovina, rypáky, svine, dobytok,... Foto: ,
Chov zvierat pre osobnú spotrebu by podľa poslanca Suju nemal podliehať prísnym pravidlám pre registráciu chovu.
debata (24)

Chov hospodárskych zvierat na vlastnú spotrebu by sa mohol zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú do parlamentu predložil nezaradený poslanec Miroslav Suja. Účinnosť zákona sa navrhuje pätnástym dňom po jeho vyhlásení v Zbierke zákonov.

„Cieľom predloženej novely zákona je umožnenie chovu určitého počtu kusov zvierat súkromnými chovateľmi na vlastnú spotrebu, a to bez akéhokoľvek postihu orgánom veterinárnej správy alebo inej formy diskriminácie,“ zdôvodnil predkladateľ.

Bôčikové desatoro: Toto sú tie najchutnejšie spôsoby, ako pripraviť bravčový bôčik Čítajte viac Mäso z diaľky dvetisíc km položilo na lopatky to slovenské. Ako sa Španielom podarilo stať šampiónom bravčoviny?

Súčasná právna úprava o veterinárnej starostlivosti podľa neho totiž vyžaduje od každého chovateľa hospodárskeho dobytku a domácich zvierat registrovať si chov a znášať s tým spojené povinnosti, pričom pri ich nesplnení hrozia chovateľom sankcie. Možné riziko nákazy nebezpečnými chorobami hovädzieho dobytka a domácich zvierat je v návrhu tohto zákona eliminované stanovením maximálneho počtu kusov chovaných zvierat.

Štát by mal podľa Suju preto podporiť domácich chovateľov a uprednostniť ich pred zahraničnými družstvami a továrňami na spracovanie mäsa a živočíšnych výrobkov, ktoré na pravidelnej báze zaplavujú slovenský trh nekvalitnými a zdraviu škodlivými výrobkami.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #chov domácich zvierat #veterinárna starostlivosť. registrovaný chov