Slovensko spolupracuje s Kóreou už tridsať rokov, chce ju ďalej prehlbovať. V hre sú roboty aj energetika

Slovensko spolupracuje s Kóreou už tri desaťročia. Roky spolupráce otvárajú nové možnosti. Južná Kórea na Slovensku nie len Kia a Samsung. Spolupráca oboch krajín trvá už tri desaťročia a ďalej sa prehlbuje.

24.11.2023 00:00
republika 2, pr nepouzivat

Tridsať rokov vzájomných slovensko – kórejských vzťahov je len odrazovým mostíkom do budúcich spoločných projektov. Nové príležitosti pre spoluprácu sa objavujú vo viacerých oblastiach. Je to šanca pre modernizáciu oboch krajín.

Slovenská ekonomika má za sebou fázy silného rastu, pevnou súčasťou tohto príbehu sú veľké juhokórejské spoločnosti, giganti Kia a Samsung, Tieto firmy tvoria v slovenskej ekonomike tisícky pracovných miest, no spolupráca Slovenska s juhokórejskými partnermi je ďaleko širšia, ešte väčší je potenciál na ďalšiu hospodársku spoluprácu medzi Južnou Kóreou a Slovenskom.

Slovensko a a Kórejská republika oslavujú tridsať rokov vzájomných disponibilných vzťahov. Tri desaťročia vzájomnej dôvery a spolupráce je dobrý základ na to, aby sa vzájomná spolupráca oboch krajín ďalej prehlbovala. Obe krajiny si môžu vzájomne pomôcť pri modernizácii ekonomiky, v energetike, v oblasti obrany, no obohatiť sa môžu aj spoločensky a kultúrne.

Rozvoj robotiky

Robotika je špeciálnym odvetvím, v rámci ktorého už Slovensko a Kórejská republika urobili prvé kroky. Kontúry budúcej spolupráce v oblasti robotiky načrtla návšteva zástupcov kórejských firiem na Slovensku. V júli tohto roku navštívili zástupcovia osmičky firiem, ktoré podnikajú v oblasti i robotiky, viacero slovenských miest. Okrem toho na Slovensko zavítal aj zástupca špičkovej kórejskej technickej univerzity Yonsei University.

Predstavitelia firiem a univerzity navštívili fakulty jednotlivých slovenských univerzít v Bratislave, Košiciach a v Žiline, samostatne navštívili aj slovenské firmy, ktoré sa venujú robotike. Séria stretnutí priniesla množstvo rokovaní medzi firmami, aj rozhovory v rámci akademickej a vedeckej komunity. Výsledkom týchto stretnutí je príprava budúcej spolupráce, napríklad dokument o spolupráci medzi Yonsei University a Slovenskou technickou univerzitou.

Kórejské univerzity a firmy prejavili záujem o to, aby do kórejského akademického prostredia prišli slovenskí študenti a doktorandi. Širším cieľom spolupráce medzi univerzitami by nakoniec mal byť program rozvoja špecialistov a špičkových odborníkov v oblasti mechatroniky, priemyselného dizajnu a IT so zameraním na robotiku. Program navyše prihliada na potreby slovenského pracovného trhu a jeho súčasťou budú podporné štipendiá, podnikateľské granty a aj nenávratné študentské pôžičky.

Spolupráca Slovenska a Kórejskej republiky vytvára potenciál na to, aby vznikali spoločné projekty na pôde veľkých slovenských zamestnávateľov ako sú Kia Motors a Matador Púchov. Južná Kórea tak podporí Slovensko v procese automatizácie a zavádzaní umelej inteligencie do slovenskej ekonomiky.

Energetická budúcnosť

Súčasťou modernizácie Slovenska je aj energetická transformácia ako súčasť boja proti klimatickej zmene. Aj v tomto prípade sa Slovensko môže oprieť o spoluprácu s Južnou Kóreou. Spolupráca s ázijským partnerom môže Slovensku pomôcť budovať ďalšie bloky elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Kórejskí firma Korean Hydro Nuclear Power je globálna spoločnosť, ktorá sa zaoberá výstavbou jadrových elektrární. Táto spoločnosť sa doposiaľ podieľala na výstavbe 34 blokov jadrových elektrární v Kórejskej republike a aj za jej hranicami. Hotových je dvadsaťšesť z nich, ďalších osem je vo výstavbe.

Vlajkovou loďou je spoločnosti je reaktor Generation III+ APR 1000. Disponuje pasívnymi bezpečnostnými systémami a tento reaktor je schopný odolať leteckej katastrofe, okrem toho je vybavený modernou ochranou pred kybernetickými útokmi. Spoločnosť Korean Hydro Nuclear Power sa orientuje aj v stredoeurópskom regióne, uchádza sa dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany v Českej republike.

Tam ale potenciál tejto medzinárodnej spolupráce oboch krajín nekončí. Južná Kórea môže výrazne prispieť k posunu Slovenska v oblasti obnoviteľných zdrojov elektrickej energie.

Spolupráca v tejto oblasti už na Slovensku funguje. Kórejská spoločnosť IS Dongseo Company totiž v tomto roku prevzala väčšinový podiel v spoločnosti BTS Technology, ktorá sa venuje recyklácii batérií. Spoločnosť IS Dongseo odsúhlasila, že prevezme 79-percentný podiel v spoločnosti. Hodnota transakcie je 28 miliónov dolárov.

Recyklácia batérií bude na trhu s elektrickými vozidlami naberať na význame. Je to tak preto, že na výrobu batérií do elektromobilov sú potrebné vzácne kovy najmä lítium, kobalt a nikel. Táto dohoda je okrem iného dôležitá aj preto, že EÚ svojou reguláciou žiada od výrobcov elektromobilov, aby vo väčšej miere využívali už recyklované materiály.

Spoločnosť IS Dongseo je skutočne významný hráč na trhu recyklácie batérií, v súčasnosti spracováva polovicu odpadu tohto druhu v Európe. Aj Slovensko teda bude môcť čerpať z know-how, ktoré táto spoločnosť má.

Kórejské spoločnosti aj týmto spôsobom rozširujú svoju prítomnosť v stredoeurópskom regióne, ďalšie investície z krajiny pritekajú aj do Maďarska a Poľska.

Bezpečnosť a obrana v čase vojny v Európe

Automatizácia ale nie je jediná oblasť, v rámci ktorej Kórejská republika prispieva k rozvoju Slovenska. V septembri 2022, približne sedem mesiacov po prepuknutí vojny na Ukrajine, podpísali obe krajiny memorandum o porozumení, vďaka ktorému Slovensko posilní obranné a bezpečnostné vzťahy s Kórejskou republikou.

„Južná Kórea je nielen garantom bezpečnosti v regióne severovýchodnej Ázie, ale taktiež dôležitým medzinárodným bezpečnostným aktérom. Podpisom spoločného memoranda sa upravia podmienky našej kooperácie v politicko-vojenskej oblasti, čo umožní zintenzívniť vzájomnú spoluprácu v mnohých aspektoch,“ uviedol vtedajší minister obrany Jaroslav Naď, ktorý memorandum podpisoval.

Práve invázia Ruska na Ukrajinu ešte viac zvýraznila význam spolupráce európskych krajín v oblasti obrany. Južná Kórea je pre Slovensko potenciálnym partnerom v oblasti vojenskej kybernetickej obrany. Ďalšou možnosťou je spolupráca, ktorá zahŕňa kórejské tanky K2, ktoré sú porovnateľné s nemeckou bojovou technikou, tankmi Leopard.

Kórejská republika je dôležitým medzinárodným hráčom vzhľadom na to, že patrí ku garantom bezpečnosti v regióne severovýchodnej Ázie. Aj preto je podpísanie memoranda dôležitým krokom.

Kultúrny rast

Všetky tieto oblasti sú v súčasnosti mimoriadne dôležité, no Koréjska republika a Slovensko sa môžu vzájomne obohatiť aj kultúrne. Doposiaľ na Slovensko z kórejskej kultúry prenikala predovšetkým miestna kuchyňa a prípadne veľmi špecifický hudobný žáner K-pop, no Kórejská republika chce kultúrne vzťahy prehlbovať omnoho významnejšie.

Obe krajiny chcú tiež podporiť vzájomný turizmus. Viac ako milión kórejských občanov ročne vycestuje do Európy. Pre týchto turistov je Slovensko zatiaľ neobjavenou destináciou. Slovensko a Kórea sa snažia podporovať pohyb ľudí medzi dvoma krajinami. Program Working Holiday Visa, o ktorom sa diskutuje, by po jeho uzavretí uľahčil väčšiu výmenu ľudí. Príkladom tejto spolupráce je program dočasných víz a pracovných povolení, takzvaný Working Holiday Visa program.

Pri príležitosti tridsiatich rokov diplomatických vzťahov, zaradilo Veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku do ponuky turistického vláčika v Bratislave, takzvaného Prešporáčika, zvukového sprievodcu v kórejskom jazyku.

republika 1, pr nepouzivat

Oslavy tridsiatich rokov spolupráce sa týmto nekončia. V piatok 24. novembra sa uskutoční Koncert kórejsko – slovenského priateľstva. O nevšedný zážitok sa postará Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina. Špeciálnym hosťom koncertu je kórejský pianista Yekwon Sunwoo. Počas tohto večera si návštevníci budú môcť vychutnať diela Jána Levoslava Bellu, Alexeya Shora, Sergeja Rachmaninova aj Pjotra Iliča Čajkovského.

chyba