O koľko hlbšie budeme musieť siahnuť do vreciek? Prichádza nová daň z cukru. Pozrite sa, čoho sa týka

Od 1. januára 2025 má na Slovensku vzniknúť daň zo sladených nápojov. Štát chce týmto spôsobom získať v budúcom roku 85 miliónov eur, v ďalšom roku by to malo byť 117 miliónov eur. Mimo hry zostávajú alkoholické nápoje, hoci aj cukor v nich sa v niektorých krajinách zdaňuje.

11.04.2024 05:00
debata (75)

„Nebavíme sa o alkoholických nápojoch, všetko, čo obsahuje alkohol, nie je zahrnuté, s výnimkou radlerov, ktoré majú obsah alkoholu do 0,05 percenta. To sú nealkoholické radlery a to sa považuje za nealkoholický nápoj,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer).

Štát bude zdaňovať iba tie nápoje, do ktorých sa cukor pridáva. Ak ide o nápoj s prirodzene vysokým obsahom cukru, napríklad ovocný džús, zostane mimo pozornosti daniarov.

Kamenický si od tohto opatrenia, okrem príspevku ku konsolidácii verejných financií, sľubuje aj nefinančné prínosy. „Chceme, aby sa znížila spotreba sladených nápojov na Slovensku,“ povedal minister s tým, že na Slovensku sú relatívne rozšírené problémy obyvateľstva s hmotnosťou.

Minister Kamenický predstavil nové dane
Video
Zdroj: TASR

Staršie údaje Štatistického úradu za rok 2019 hovoria o tom, že normálnu hmotnosť má len 38 percent populácie, ďalšie tri percentá trpia podváhou a väčšina obyvateľov Slovenska má buď nadváhu, alebo obezitu. Daň z cukru existuje vo viacerých európskych krajinách, napríklad Maďarsko zdaňuje aj sladený alkohol a daň je dizajnovaná tak, že príjmy z nej idú do zdravotníctva.

Z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vyplýva, že nejaká forma dane z cukru existuje v 106 krajinách a regiónoch sveta, týka sa 52 percent svetovej populácie.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Kamenický ukázal ochutnávku z ozdravných opatrení. Prichádzajú nové dane, Fico hovorí aj o prepúšťaní úradníkov

Koľko budú stáť sladené nápoje

Balenia sladených nápojov budú zdaňované podľa objemu, prípadne hmotnosti. Výška dane bude preto významnejšia pri lacnejších sladených nápojoch. Štát predstavil štyri rôzne sadzby. Tuhý koncentrát by mal byť zdanený sadzbou 4,30 eura za kilogram, tekutý koncentrát by mal byť zdanený sadzbou 1,05 eura za liter, z energetických nápojov si štát vezme 30 centov za liter. Pre štandardné ochutené nápoje bude platiť sadzba 15 centov za liter, prípadne kilogram.

Za štandardný ochutený nápoj môžeme považovať rôzne osladené minerálky a aj rôzne kolové nápoje. Liter kolového nápoja dnes stojí zhruba 1,40 eura, daň túto cenu zvýši na 1,55 eura za litrové balenie. Samozrejme, cenotvorba pri väčších baleniach je trochu iná, už pri dvojlitrovej fľaši je jednotková cena za liter nižšia, no je jasné, že spotrebiteľ k nej bude musieť pripočítať tridsať centov. Ešte vyššia daň bude pri energetických nápojoch. V závislosti od značky sa ceny týchto výrobkov pomerne výrazne líšia. V súčasnosti sa dajú na trhu nájsť energetické nápoje za zhodnú cenu 1,49 eura, no v jednom prípade ide o 250-mililitrovú plechovku a v druhom prípade o pollitrovú. Cena pollitra tohto nápoja pod vplyvom novej dane stúpne o 15 centov, cena menšej štvrťlitrovej plechovky sa zvýši o 7,5 centa.

Treťou zdanenou kategóriou sú nápoje z tuhého koncentrátu. V tomto prípade ide o instantné, teda prášky, z ktorých sa vyrába nápoj. V tomto prípade je sadzba určená za kilogram. Typicky je v jednom balení 14 gramov prášku a na obale je uvedené, že z tohto množstva sa dá vyrobiť 0,6 litra nápoja. Cena jedného balenia sa tak zvýši približne o šesť centov a takéto vrecko tak bude stáť zhruba 28 centov.

Vlastnú sadzbu budú mať aj takzvané tekuté koncentráty. To je v podstate bežný sirup, ktorý sa riedi vodou. Štandardne sa tieto výrobky predávajú vo fľašiach s objemom 0,7 litra. Cena sa pohybuje od zhruba 65 centov po viac ako sedem eur. Zdanenie sa, samozrejme, výrazne dotkne najmä lacných výrobkov. Daň totiž zvýši cenu balenia s objemom 0,7 litra o vyše 73 centov.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Dôchodkový systém nevládze už teraz a bude horšie. Ako to vidí prestížna organizácia?

Výrobcovia so zdanením nesúhlasia

Takto nastavené zdanenie kritizujú výrobcovia nápojov. „Bežný sirup v objeme 0,7 litra, ktorý sa dnes predáva na pulte približne za 1,20 eura, by na budúci rok mohol zdražieť minimálne o 90 centov,“ hovorí Lucia Morvai, výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd. „To pre niektoré kategórie nápojov a ich výrobcov môže byť likvidačné. Najviac budú zasiahnuté lacnejšie kategórie nápojov. Pri nich je vážna obava, že sa jednoducho stanú nepredajné a tým prirodzene zasiahnu hlavne nízkopríjmové skupiny obyvateľstva,“ dopĺňa.

Morvai zároveň nesúhlasí s predpokladom, že zdanenie bude mať zdravotné prínosy. „Opatrenie nevyhnutne podporí nákupy v zahraničí a tým ohrozuje stabilitu slovenských podnikov, pre mnohých lokálnych výrobcov môžu byť dôsledky likvidačné. Zároveň upozorňujeme, že zdanenie určitej vybranej kategórie potravín nezníži mieru obezity. Skúsenosti z iných krajín nám ukázali, že zdanenie povedie len k substitúcii a spotrebe nezdanených výrobkov s podobnými výživovými vlastnosťami,“ hovorí.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Veľká analýza komisie. Slovensku vystavila vysvedčenie, stav verejných financií je katastrofálny

Proti zdaneniu sa ozval aj veľký hráč na trhu s nápojmi Mattoni. Pod spoločnosť patria viaceré známe značky sladených nápojov ako Pepsi, Schweppes, 7up, Mirinda či Lipton. „Priame dosahy tejto dane výrazne viac postihnú menej ekonomicky zabezpečené skupiny, ktoré budú musieť zaplatiť väčšiu sumu zo svojich príjmov,“ hovorí Karol Ponesz, manažér spoločnosti Mattoni.

S týmto názorom nesúhlasí napríklad Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá jednotlivé krajiny dlhodobo vyzýva na to, aby daň zaviedli.

Morvai upozorňuje tiež na to, že daň môže zvýšiť nákupy za hranicami. Podobnú daň neuplatňuje napríklad Česko a ani Rakúsko. Z našich susedov má daň na sladené nápoje okrem Maďarska aj Poľsko.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #sladené nápoje #Ladislav Kamenický #sladené a energetické nápoje