
Spracovatelia mäsa zvyšovaním odbytových cien podľa nej reagujú na výrazný nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom, kde v posledných týždňoch zaznamenali nárast jeho ceny z hodnoty 1,72 eura/kilogram (kg) v 12. týždni až na súčasnú hodnotu 2,10 eura/kg, čo predstavuje nárast vyvolávacej ceny o 22,09 %.

„Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny mäsospracujúceho odvetvia sú spracovatelia mäsa preto nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame, že navýšenie ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov v závislosti od ich kategórie sa u výrobcov prejaví už začiatkom júna, a to približne na úrovni 8 až 10 %. Predpokladáme pritom, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ dodala Forrai.
