Ako informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský, členovia zväzu sa zhodli, že nebudú vyrábať produkty s prísadami z hmyzu, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce.
„Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde,“ uviedol Lapšanský s tým, že slovenské pekárske, cukrárske a cestovinárske výrobky sú vyrábané z kvalitnej múky a z obilnín vypestovaných na slovenských poliach. Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné a preto nevidia dôvod na testovanie nových prísad na slovenských spotrebiteľoch.

SZPCC svojím vyhlásením zároveň reagovalo na schválenie prášku z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny v EÚ, ktorá povolila jeho používanie aj pri pekárskych výrobkoch. Lapšanský vysvetlil, že napríklad v rožku či chlebe by išlo o najviac štyri gramy takéhoto prášku a na použitie tejto tzv. „novej potraviny“ musí nadväzovať označenie spomínanej prísady na obale výrobku.
„Dôvodenie ekologickými či morálnymi dopadmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov. Vysokú kvalitu našich produktov garantujeme a veríme, že nás v tomto postoji podporia aj slovenskí spotrebitelia. Chlieb, pečivo, koláče či cestoviny majú byť z obilnín a nie z červov,“ uzavrel Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.