Trnavský slad pod ochranou EÚ: Slovenský poklad pre pivárov získal prestížny status

Európska komisia (EK) oznámila, že schválila prvé potravinové zemepisné označenie výrobku pôvodom z Malty, ovčieho syru Gbejna tan-naghag a rozšírila zoznam chránených zemepisných označení zo Slovenskej republiky o Trnavský slad. Informuje o tom spravodajca TASR.

28.01.2025 16:36
debata

Systémami zemepisného označovania EÚ sa chráni špecifické know-how, autentickosť a agroenvironmentálne podmienky výrobkov z členských krajín EÚ. K zemepisnému označeniu patria chránené zemepisné označenie (CHZO) a chránené označenie pôvodu (CHOP). Tieto systémy chránia názov výrobku, ktorý pochádza z konkrétneho regiónu a je výsledkom osobitného tradičného výrobného procesu.

Komisia spresnila, že Trnavský slad zo Slovenskej republiky bol zaradený do registra CHZO.

Výrobcovia piva: Máme málo slovenského sladovníckeho jačmeňa
Video
Archívne video.

Podľa tlačovej správy EK Trnavský slad je svetlý jačmenný slad určený predovšetkým na výrobu piva. Získava sa z odrôd jačmeňa pestovaných na Trnavskej rovine, v severovýchodnej časti Podunajskej nížiny. Pestovanie sladovníckeho jačmeňa má v tomto regióne dlhú tradíciu, ktorá siaha až do 16. storočia.

Slovensko patrí medzi desiatich najväčších exportérov sladu na svete. V Európskej únii je piate po Francúzsku, Belgicku, Nemecku a Holandsku. V januári tohto roka na to poukázala spoločnosť Heineken Slovensko Sladovne.

Vinár Vladimír Mrva pri kupáži 3 Burgundov. Cuvée sa stalo šampiónom v Štrasburgu aj na Oenoforrum v ČR. Čítajte aj Víťazi vinárskej klasiky Vínne trhy Pezinok. Zlato si odniesol Mrva a Stanko
Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Slovensko #chránené územia #Eurokomisia #agro