Majitelia rodinných domov si zrejme priplatia. Koho sa dotknú nové dane, ktoré chystá vláda?

Stav verejných financií je zúfalý, štátny dlh sa v posledných krízových rokoch vymkol spod kontroly. Dočasná úradnícka vláda preto pre tú budúcu, ktorá vzíde po septembrových voľbách, pripravuje návrhy ako hospodárenie štátu zlepšiť. Na rad tak zrejme prídu škrty v štátnych výdavkoch, a aj zdvíhanie niektorých daní.

13.07.2023 20:45
debata (64)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ako prvá sa skloňuje daň z nehnuteľností, ktorá je u nás násobne nižšia ako v ostatných krajinách únie. „Ak niekto vlastní veľmi hodnotnú nehnuteľnosť tak asi bude mať aj na to, aby zaplatil aj mierne vyššie dane,“ vysvetľuje logiku návrhu úradníckej vlády ekonomický expert SAV Martin Hudcovský.

Ďalšími na rane sú fajčiari, hoci sa im spotrebná daň zvyšovala aj v tomto roku. „Zvyšovanie spotrebnej dane z tabaku so sebou prináša omnoho menšie politické náklady. Občania sú schopní skôr akceptovať zvýšenie takejto dane, ako napríklad vyššie zdanenie práce,“ hovorí redaktor denníka Pravda Ján Beracka.

Treba však zdôrazniť, že ide iba o návrhy, ktoré by kvôli ich nepopulárnosti mohla nová vláda teoreticky hodiť do koša. Ekonomický expert je však presvedčený, že k šetreniu či zvyšovaniu daní bude musieť prísť, bez ohľadu na to aká vláda z volieb vzíde. „Ak by sme verejné financie nekonsolidovali, tak sa v priebehu minimálne 15 rokov začnú prejavovať tendencie, že nám investori prestanú dôverovať a o naše dlhopisy by nebol záujem. Štát by sa vydal na to, čo poznáme pod pojmom grécka cesta,“ dodáva Hudcovský. Viac si vypočujte v podcaste denníka Pravda.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z nehnuteľnosti #konsolidácia verejných financií #Počúvajte Pravdu #daň z tabaku