Hygienici urobili náhodné kontroly potravín a obchodov. Odhalili viacero nedostatkov

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vykonali v marci 4 842 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Skontrolovali 2 259 prevádzok a 1 330 právnych subjektov.

01.05.2023 14:35
Viete, ktoré potraviny by ste rozhodne nemali... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nedostatky zistili pri 238 kontrolách, odhalili 790 nedostatkov. Najviac kontrol vykonali v malých predajniach, a to 674, a v stredných predajniach s počtom kontrol 581 a vo výrobe 567 kontrol. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

bravčové mäso, mäso, potraviny Čítajte viac Potraviny sa môžu predávať po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti, najviac však 45 dní

Inšpektori zistili najviac nedostatkov pri hygiene budov a prevádzok, v hygiene technologického zariadenia a pomôcok a v hygiene predaja. Na mieste kontrolóri vydali 48 blokových pokút v celkovej sume 2 350 eur. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 84 rozhodnutí o pokute. Pokuty kontrolóri uložili v sume viac ako 122-tisíc eur. Najvyššia právoplatná pokuta v marci predstavovala 9-tisíc eur.

Inšpektori po pracovnom čase v sobotu a nedeľu vykonali 24 kontrol supermarketov a hypermarketov a u troch z nich zistili porušenia požiadaviek na kvalitu. Počas kontroly vykonali inšpektori 199 hodnotení na mieste v celkovom množstve takmer 4,3 tisíca kilogramov, v štyroch prípadoch plodiny nevyhoveli hodnoteniu, čo predstavuje spolu 11 kilogramov ovocia a zeleniny. Medzi nevyhovujúce plodiny patrili jahody, paprika a rajčiaky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #kontrola