Slováci sa kontaminovanej múky nemusia báť, ubezpečuje Budaj

Podľa predsedu strany Hlas-SD Petra Pelelgriniho je veľký problém v tom, že na Slovensko, Poľsko a Maďarsko sa malo priviesť viac ako 10 miliónov ton takéhoto obilia.

22.04.2023 15:56
Ukrajina obilie Rusko Foto: ,
Na archívnej snímke z 29. júla 2022 nákladná loď Navi-Star naložená obilím čaká na vyplávanie z ukrajinského prístavu Odesa
debata (11)

Vláda SR zastavila dovoz kontaminovaného obilia z Ukrajiny. Ako uviedol dnes dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy, ide o kontamináciu poľnohospodárskymi chemikáliami, ktoré Európska únia do roku 2020 používala. Dodal, že pred mletím sa každé obilie kontroluje, a preto nemôže dôjsť ku kontaminácii múky.

Podľa predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho je veľký problém v tom, že na Slovensko, Poľsko a Maďarsko sa malo priviesť viac ako 10 miliónov ton takéhoto obilia. Problém vidí aj v častom prebaľovaní komodít. Na Slovensku sa nedostatočne kontrolujú výrobky, ktoré prídu z iných štátov. Slovensko by malo zintenzívniť kontroly, nakoľko ide o ochranu zdraviu ľudí.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Obilie z Ukrajiny donaha odkrylo naše vlastné problémy

„Neznamená, že keď je na Ukrajine vojna, bude mať automaticky privilégia a dostanú sa do EÚ za rok, alebo do NATO. Vojna nevojna, ak majú dovážať zdravé výrobky, nech sa páči, ale ak majú dovážať nezdravé potraviny s pesticídmi, nemôže byť argumentom vojna. Ochrana obyvateľov je dôležitejšia, ako umelý odber obilia len preto, že je na Ukrajine vojna," upresnil Pellegrini.

Brusel žiada, aby krajiny zákaz dovozu ukrajinského obilia zrušili, ak tak urobia, Únia uvoľní pre päť členských štátov, ktoré susedia s Ukrajinou 100 miliónov eur. Podľa dočasne povereného ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana Slovensko tento zákaz nezruší. Budaj zastáva názor, že je to správny postoj, nakoľko ide najmä o zdravie občanov Slovenska.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Ukrajinské obilie "valcuje" európske trhy

Ako uviedol Pellegrini, už minulý rok na žatve vyzval vládu, aby stabilizovala trh s obilninami na Slovensku a odkúpila od poľnohospodárov za slušnú sumu milión ton slovenskej pšenice do skladov štátnych hmotných rezerv a aby im ho umožnila predať za dobrú cenu. „Vtedy sa nám smiali, dnes to majú na stole,“ podotkol.

„Celoeurópske riešenie nemôže byť založené na tom, že sa zruší tranzit s podmienkou, že v Afrike potrebujú pšenicu, tak im ju pošleme," uviedol. Predseda strany Hlas-SD považuje za cynické, posielať pšenicu „čiernym“ pšenicu, ktorá pre Európanov nie je v poriadku. „Hranice EÚ nemôže prekročiť potravina, ktorá nespĺňa kritéria. V Únii, by nemalo prejsť ani kilo, v ktorom sa nájdu nebezpečné látky," uzavrel Pellegrini.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #obilie #múka #Ukrajina