Šéf potravinovej správy hovorí o tom, ktorá vzorka rozhodne o stave ukrajinského obilia

Pesticíd obsahujúci účinnú látku chlorpyrifos je v Európskej únii zakázaný. Nemá čo robiť ani v obilí ani v potravine, hovorí profesor Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠPVS). Zablokovanie 1500 ton ukrajinskej pšenice v Mlyne Kolárovo považuje za správny krok. Upozorňuje, že štátu môžu čochvíľa dôjsť peniaze na hĺbkové kontroly dovážaných obilnín.

20.04.2023 05:00
jozef bíreš Foto: ,
Na snímke riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.
debata (26)

Kto rozhodne o tom, či má pravdu štátna odborná autorita alebo s jej výrokom nesúhlasiaci Mlyn Kolárovo?

Verdikt vynesie referenčné laboratórium Európskej únie. Nachádza sa v Kodani, ale môže sa stať že na analýzu zapečatenej arbitrážnej vzorky vyberú iné pracovisko v Európe.

Pochádza arbitrážna vzorka z toho istého odberu obilia, pri ktorom sa rozchádzajú výsledky z laboratória štátneho potravinového dozoru a tiež akreditovaného nemeckého laboratória?

Pri vzorkovaní sa odobralo väčšie množstvo obilia, ktoré sa rozmixovalo a homogenizovalo. Z takto upraveného obilia sa odobrali tri vzorky – jedna pre Mlyn Kolárovo, druhú analyzoval diagnostický ústav ŠVPS a tretia sa zapečatila pre prípad arbitráže. Preskúmavať sa bude jedno a to isté obilie.

Mlyn Kolárovo Levente Varga Čítajte viac Mlynár z Kolárova, kde našli ukrajinské obilie s pesticídmi, vysvetľuje, koľko ho nakúpili a prečo tak urobili

Vám vyšlo, že obsah zakázanej látky bol až 3-krát vyšší a Mlynu Kolárovo úplne iné, podľa nich zanedbateľné množstvo.

Áno, ale ho potvrdili.

Z pohľadu pravidiel používania pesticídu zakázaného Bruselom v roku 2019 by to bolo v poriadku. Keď je teraz chlorpyrifos zakázaný, znamená to podľa vás, že treba pšenicu tak či tak pozastaviť a vylúčiť z trhu?

Spomínaná látka je v súčasnosti zakázaná. Nemá čo robiť v obilí ani v potravine. My sme k tomu pristupovali nasledovne: keď je hladina zvýšená, nemá tam čo robiť. Súkromné laboratórium sa postavilo k tomu tak, že normu, ktorú sme aj my uvádzali v minulosti ako prípustnú, berie do úvahy. Podľa nich je to v poriadku.

A podľa vás to v poriadku nie je?

Určite nie. Jednak im vyšlo 0,019 mg/kg, kým nám 0,026 mg/kg, čiže aj keď berieme do úvahy 50-percentnú odchýlku, je to nad referenčnú dovolenú hladinu. Som veľmi zvedavý, ako sa k tomu postaví Európska komisia, lebo hlásenie, ktoré sme dali do systému rýchleho varovania RAPID, komisia nenamietala. Uvidíme, ako vyjde výsledok arbitrážnej vzorky. Keby tam tú látku nezistili alebo povedali, že pri tejto hladine sa to môže konzumovať, tak určite sa obrátime na Európsku komisiu. Pýtam sa, prečo by ľudia mali jesť kontaminované potraviny.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Obilie z Ukrajiny donaha odkrylo naše vlastné problémy

Podľa údajov utorkovej komoditnej rady pre obilniny sa na Slovensko doviezlo z Ukrajiny 600-tisíc ton pšenice a kukurice. Analyzujete aj kukuricu?

Teraz je dominantná múka, lebo verejnosť to vníma veľmi citlivo, ale posvietime si na všetko.

Poľnohospodári hovoria, že sa začalo testovať neskoro, hĺbkovo len posledné dva týždne. Vlani sa urobilo biedne málo analýz, údajne len nejakých dvesto. Pri predaji zo Slovenska testujú vraj každých 25 ton, aj keď nie na pesticídy. Je to v poriadku?

Počúvam tieto reči a niekedy ma to veľmi uráža. Začali sme testovať od 21. júla minulého roka. Brať vzorky na analýzy zo sto percent nebolo možné, pretože Európska komisia zrušila clo a na obilie začal platiť voľný pohyb tovaru. Takže sa vozilo hore dole. Je otázka, kto ho vozil. Istý pán svojho času vykrikoval, že sa tu valí pšenica a zrazu sme zistili, že mlynári ho najviac vozili. To po prvé. Čiže analyzovali sme, ale nie stopercentne, lebo sme nemali ani tie informácie, čo sú dnes.

A po druhé? Kedy ste začali 100-percentnú kontrolu?

Od apríla, keď sme dotlačili Finančnú správu SR, aby nám hlásili každú zásielku. Nepodarilo sa nám vždy ale zachytiť to, čo išlo z Ukrajiny cez Maďarsko alebo cez Poľsko. A ešte na margo nášho postupu poviem, že keď bolo minulý týždeň online pracovné rokovanie krajín V4 a Bulharska a Rumunska, po skončení mi kolegovia z Poľska a Maďarska začali vyvolávať, ako to robíte, ako beriete vzorky, atď. Boli sme pred nimi v predstihu. Len je tu jeden poriadny háčik: Kto veľké testovanie zaplatí. Robíme ho zatiaľ na dlh. Z diagnostických ústavov mi volajú, že už nemajú peniaze na chemikálie. O toto sa nikto nestará.

A koľko stojí jeden rozbor?

Robíme všetky pesticídy, ťažké kovy, u niektorých, keď je indikácia aj radiáciu, prítomnosť GMO, plus senzorické vyšetrenie. Jedna vzorka stojí medzi 1800 až 3000 eur.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Ako je to s ukrajinským obilím a kde je najväčší problém?

Koľko vzoriek múky ste už analyzovali? A boli negatívne?

V pondelok bolo kompletne negatívne otestovaných 22 múk. Keby sme niečo našli, hneď informujeme. Na otestovanie čaká do 200 vzoriek.

A ako to vyzerá s analýzami obilia?

Teraz 38 čaká na vyšetrenie a ďalšie dobiehajú. Bude to okolo 200–300 vzoriek.

Ako získavate vzorky?

Mali sme stretnutie našich ľudí z celého Slovenska, ktorí odoberajú vzorky zo síl aj vagónov. Školili sa z bezpečnosti práce. V silách to nie je vôbec jednoduché, treba si dávať pozor, lebo vzorky sa berú vo výškach. Počas mojej kariéry sa stalo, že pracovník spadol a udusil sa v obilí. Takto zahynuli traja ľudia.

Viete, kto všetko obchoduje s obilím na Slovensku? Ako to vlastne funguje?

Dáta zbierame od colníkov, ktorí prepúšťajú tovar na hraniciach, ale takisto aj v samotných mlynoch a v pekárňach. V takzvaných dovozných dokumentoch je často napísaná firma, ktorá nie je u nás registrovaná, nemá ani sklad, je to neraz len dopravná firma. Čiže buď si objednal túto službu mlyn na Slovensku, alebo je to obchodník z Ukrajiny, resp. z Poľska. Najviac obilia doviezli poľské kamióny.

To znamená, že ukrajinské obilie mohlo prísť aj z Poľska alebo Maďarska?

Určite, lebo to neboli len kamióny idúce cez priechod Vyšné Nemecké alebo vagóny cez Čiernu nad Tisou, ale išlo sem obilie aj spodným ťahom cez Maďarsko alebo na severe cez Poľsko. Hlavne kukurica išla cez Poľsko. Napríklad do Leopoldova, ako ukázali kontroly kamiónov pri Martine.

V Leopoldove spracúvajú kukuricu na bioetanol. Sú výpalky z kukurice, ktoré skrmuje dobytok, v poriadku? Nejde len o obsah pesticídov, ale aj mykotoxínov.

To, čo nemôže konzumovať človek, nemôže ani zviera. Uvidíme, čo ukážu kontroly.

Aké je poučenie z toho, čo sa stalo pri dovoze obilia a kukurice z Ukrajiny? Za chvíľu je tu žatva a sýpky sú plné starého obilia.

Pomoc Ukrajine je na mieste. Sú rôzne druhy pomoci, ale nemôžeme dovážať do krajiny obilie, ktoré je kontaminované a zároveň uvoľnenie obchodu s ukrajinským zrnom nesmie paralyzovať našich poľnohospodárov.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #múka #Ukrajina