Vláda zakázala dovoz ukrajinského obilia. Minister Vlčan informoval, či našli kontaminované potraviny

Slovensko dočasne pozastaví dovoz obilia a ďalších vybraných produktov z Ukrajiny. Dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny už cez víkend zakázalo Poľsko a Maďarsko. Vláda zvýšila monitoring dovážaných potravín, informoval v pondelok na obede šéf Finančnej správy SR Jiří Žežulka.

17.04.2023 11:13 , aktualizované: 15:40
Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a šéf... Foto:
Eduard Heger. Ilustračné foto.
debata (179)

Šéf štátnej potravinovej a veterinárnej správy Jozef Bíreš v pondelok na tlačovke povedal, že hygienici kontrolujú všetky potraviny, ktoré by mohli byť potenciálne kontaminované. Hygienici nariadili 100-percentnú kontrolu komodít z Ukrajiny.

Bíreš ubezpečil občanov, že všetky produkty, ktoré pochádzajú z Ukrajiny, sú analyzované a kontrolované.

Minister pôdohospodárstva povedal, že politici by sa mali vyvarovať vyhlásení, ktoré by spustili paniku. Nie je žiadny dôvod na paniku, dodal Vlčan. Hovorí, že kontroly potravín sú u nás častejšie ako v iných susedných krajinách.

„Žiadna vzorky múky sa nepotvrdila ako kontaminovaná,“ povedal Vlčan. Ako náhle sa objavilo podozrivé ukrajinské obilie v objeme 1 500 ton v mlyne v Kolárove, okamžite bola spravená jeho „uzávera“, dodal Bíreš. Kontaminované obilie je momentálne stále v mlyne a rieši sa jeho likvidácia, jednou z možností je jeho spálenie.

Reakcia ministra pôdohospodárstva:

Čo je Chlorpyrifos a čím škodí

Chlorpyrifos je účinná látka v insekticídoch, ktorými poľnohospodári postrekovali aj na Slovensku porasty pšenice proti kohútikom modrým a pestrým. Túto látku našli v 1 500 tonách dovezenej ukrajinskej pšenice v mlyne v Kolárove. Tento hmyz dokázal úplne zdecimovať úrodu pšenice. Výskumy však odhalili aj jnežiaduce účinky chlorpyrifosu na ľudské zdravie – obličky a vylučovací systém organizmu. Ako pre Pravdu uviedol šéf potravinového dozoru profesor Jozef Bíreš v roku 2019 ho Európska komisia vyčiarkla zo zoznamu povolených prípravkov pre genotoxické účinky. Totiž aj v prípade, že nie je prekročená koncentrácia chlorpyrifosu, môže byť potenciálne nebezpečný. Insekticíd sa má používať ešte v 100 krajinách sveta, Ukrajina je medzi nimi. USA ho zakázali v roku 2021.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta zavedenie dočasného zákazu dovozu vybraných agropotravinárskych komodít na naše územie. SPPK už od leta poukazuje na to, že Slovensko musí ostať len tranzitnou krajinou, cez ktorú bude obilie z Ukrajiny len prechádzať do afrických krajín a krajín ázijského regiónu. Import ukrajinského obilia podľa poľnohospodárskej a potravinárskej komory už mesiace spôsobuje veľké straty slovenským poľnohospodárom, nakoľko nedokážu cenovo konkurovať lacnému dovážanému tovaru. Stopka na dovozy umožní domácim poľnohospodárom predať obilie ešte z minuloročnej úrody bez toho, aby museli cenovo konkurovať lacnému ukrajinskému.

„Na jednej strane si plne uvedomujeme, že obmedzenie dovozov musí podliehať vzájomnej koordinácii s Bruselom. Na strane druhej sa ale momentálne nachádzame v takej mimoriadne závažnej situácii, že bez zavedenia takejto formy reštrikcie by sme spôsobovali nové straty slovenským pestovateľom s dopadom na stabilitu trhov a znižovanie konkurencieschop­nosti našich firiem. Zároveň apelujem na našich pestovateľov, aby sa snažili čím skôr minuloročné obilie odpredať a uvoľniť tak sklady novej úrode, ktorú budú zberať už o pár mesiacov,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Dovoz ukrajinského obilia sa zastaví

Dovozu lacného ukrajinského obilia nedokážu konkurovať slovenskí farmári, ktorým tak môžu hroziť existenčné problémy. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka upozornilo, že vyčerpalo všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity.

Tie mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. „Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády,“ zdôraznilo ministerstvo.

Pozastavenie dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do Poľska a Maďarska kritizovala Európska komisia. Tá zdôraznila, že obchodná politika patrí do výlučnej právomoci EÚ, a preto sú podľa nej jednostranné opatrenia neprijateľné.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Po Poliakoch aj Maďari zakázali dovoz ukrajinského obilia. Kyjev: Naši poľnohospodári sú v najťažšej situácii

Štátne orgány na základe zistenia kontaminovanej pšenice dovezenej z Ukrajiny minulý týždeň zakázali spracovanie a uvádzanie ukrajinského obilia nielen v potravinovom, ale aj krmovinovom reťazci. Zintenzívnili sa tiež kontroly i opatrenia na hraniciach.

VIDEO: Heger o obilí: Ukrajinci chcú vyvážať do Afriky, nie k nám
Video

Zakázané sú aj iné potraviny

Z tohto dôvodu agrorezort navrhuje zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny na územie SR, a to obilniny, cukor, sušené krmivá, osivá, chmeľ, ďalej ľan a konope, ovocie a zeleninu, spracované ovocné a zeleninové výrobky, ale aj víno, etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu a med a včelie produkty.

Aké potraviny navrhuje Vlčanov rezort zakázať:

  1. Obilniny
  2. Cukor
  3. Sušené krmivá
  4. Osivá
  5. Chmeľ
  6. Ľan a konope
  7. Ovocie a zelenina
  8. Spracované ovocné a zeleninové výrobky
  9. Víno
  10. Etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu
  11. Med a včelie produkty

MPRV dodalo, že naďalej platí usmernenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR z minulého týždňa na zákaz spracovania obilnín a olejnín a ich uvedenia do potravinového a krmovinového reťazca a taktiež plombovanie všetkých zásielok s potravinárskymi výrobkami z Ukrajiny na slovenských hraniciach.

Rezort tiež navrhuje, aby Slovensko ostalo naďalej otvorené pre tranzit produktov pod podmienkou, že prejdú v zaplombovaných kontajneroch tak, ako sa to deje už od 5. apríla 2023.

banner, Hegerova vláda Čítajte viac Heger zvolal mimoriadne rokovanie. Dôvodom je ukrajinské obilie

Mlyn Kolárovo žiada Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, aby nedevastovalo potravinový sektor a záujmy pestovateľov. Ministerstvo 13. apríla uviedlo ako zdroj kontaminácie Mlyn Kolárovo, ktoré malo nevyhovujúce výsledky analýzy pšenice z Ukrajiny. Spoločnosť podotkla, že s nimi ministerstvo nekomunikovalo a nežiadalo ich o stanovisko. Spoločnosť tvrdí, že sa kontrola a opatrenia týkajú iba jednej šarže obilia, ktorá bola okamžite zablokovaná a, že všetky výrobky v spotrebiteľskom balení sú vyrobené 100 percent zo slovenskej pšenice. Informovala o tom spoločnosť Mlyn Kolárovo v tlačovej správe.

Mlyn Kolárovo súhlasí s ministerstvom pôdohospodárstva, že kvalitná a zdravá potravina je prvoradá, že treba chrániť záujmy domácich pestovateľov obilia a že súčasná európska politika veľmi škodí nášmu regiónu. „Naša spoločnosť za posledné roky nakupovala 100% obilia zo Slovenska, iba vo výnimočných prípadoch z iných krajín. Taký rok bol aj minulý, keď hrozilo, že nebude dostatok obilia na trhu a múka bude na prídel. Radi by sme dali do pozornosti skutočnosť, že naše výrobky expedujeme do viac ako 10 krajín EÚ a mimo EÚ, výrazným spôsobom podporujeme náš región a zahranično-obchodnú bilanciu SR a vytvárame lokálnu pridanú hodnotu, " tvrdí spoločnosť.

„K dnešnému dňu sú nám k dispozícii výsledky analýzy iba prvej vzorky, ale výsledky rezervnej a rozhodujúcej vzorky stále nie, preto vyvodenie dôsledkov považujeme za predčasné. Predmetné obilie sme nakúpili od spoločnosti registrovanej v Slovenskej republike, obilie bolo uvoľnené kontrolnými orgánmi do voľného obehu. Dodávateľ deklaroval kvalitu podľa platných predpisov v SR," upresnila spoločnosť. Dodala, že každé auto testovali v laboratóriu na základné kvalitatívne parametre a ukrajinskú pšenicu testovali na rezíduá pesticídov v externom akreditovanom laboratóriu a súlad s predpismi bol vždy potvrdený.

„Naša spoločnosť nakúpila približne 16 tisíc ton obilia s pôvodom z Ukrajiny od júna minulého roku. Toto množstvo je menej ako 12 percent ročne spracovaného obilia. Taktiež toto množstvo je približne 20 percent množstva, ktoré bolo dovezené na Slovensko, ak prirátame množstvá obilia a múky dovezené z ďalších okolitých krajín, hlavne z Poľska, nie je možné vylúčiť, že ostatní účastníci trhu taktiež spracúvajú obilie s pôvodom mimo EÚ," vysvetľuje spoločnosť. Považuje za dôležité deklarovať, že pšenica aj celkovo obilie z Ukrajiny má vysokú kvalitu. Dokonca samotný agrorezort 4. apríla povedal, že Štátna veterinárna a potravinová správa SR zrealizovala cielenú kontrolu ukrajinského obilia a výsledok ukázal, že nepredstavuje zdravotné riziko.

Mlyn Kolárovo tvrdí, že látka Chlorpyrifos, ktorej rezíduá boli identifikované, je používaná vo viac ako 100 krajín sveta. Látka bola povolená aj v Európskej únii do roku 2020. Maximálna povolená hladina bola 0.05 mg/kg, aktuálna povolená hodnota je 0.01 mg/kg. Nameraná hodnota pšenice v Mlyne Kolárovo podľa prvých výsledkov je 0.026 mg/kg, avšak táto hodnota sa vzťahuje na obilie pred čistením a spracovaním. „Taktiež chceme pripomenúť, že európska legislatíva pred novelizáciou povolených pesticídov definovala maximálne hladiny rezíduí Chlorpyrifosu pre niektoré produkty na úrovni 2 až 3 mg/kg, teda 76 až 115 krát vyššiu hodnotu, ako v tomto prípade, preto vyhlásenia agrorezortu o nebezpečnej koncentrácii považujeme minimálne za zavádzajúce," uzavrela spoločnosť.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obilie #pšenica #múka #Ukrajina