Víťazi vinárskej klasiky Vínne trhy Pezinok. Zlato si odniesol Mrva a Stanko

Najväčšia slovenská vinárska klasika – Vínne trhy Pezinok (VTP) má nových šampiónov. Hrdinami súťaže sa stal tandem Vladimír Mrva a Peter Stanko. Trnavskí vinári získali troch šampiónov. Svoje výnimočné postavenie potvrdili titulom v najsilnejšie obsadenej súťaži bielych suchých vín, ziskom majstra za ružové polosuché a v kategórii prírodne sladkých vín sa blysli Rizlingom rýnskym. Vínom, ktoré dostalo najvyššiu známku 92,33 bodu a tým jednu z troch veľkých zlatých medailí VTP.

16.04.2023 17:21
Vinár Vladimír Mrva pri kupáži 3 Burgundov.... Foto:
Vinár Vladimír Mrva pri kupáži 3 Burgundov. Cuvée sa stalo šampiónom v Štrasburgu aj na Oenoforrum v ČR.
debata (9)

Merané počtom šampiónov, dovedna ich rozdali sedem, mali na 26. ročníku VTP navrch vinári, ktorých by sme mohli označiť v skratke 50+. Na jednej strane sú to spomínaní Mrva so Stankom, ku ktorým treba priradiť Romana Janouška zo Zámockého vinárstva v Pezinku, ale jeho partnerom vo vinohrade je štyridsiatnik Štefan Šimák, otec ktorého zrekonštruoval upadajúci zámok v Pezinku. Dvojica Janoušek-Šimák získala šampióna červených vín za ukážkové cuvée Pavon, v ktorom skĺbila prieraznú energiu a výraznosť Cabernetu Sauvignon s mäkkosťou a vľúdnosťou Merlotu.

Villa Víno Rača Čítajte viac Ďalší veľký úspech našich vín. Slovenské ružové uchvátilo Francúzov aj svet

V Chateau Topoľčianky, ktoré vybojovali šampióna v kategórii šumivých vín so Sektom 1933 Prestige nachádzame tiež dve generácie – otcov zakladateľov firmy a ich deti, tím vinohradníkov a vinárov v rozptyle dvoch pokolení. To je ostatne typické aj pre Chateau Pezinok, ktoré ocenili titulom šampióna za vynikajúce polosladké Chardonnay.

Pivnica vinárstva Mrva & Stanko, kde sa... Foto: Archív Mrva & Stanko
Pivnica vinárstva Mrva & Stanko, kde sa narodilo cuvée 3 Burgundy. Pivnica vinárstva Mrva & Stanko, kde sa narodilo cuvée 3 Burgundy.

Mladou tvárou na slovenskej vinárskej scéne je Pivnica Čebovce, ale strojca vína 39-ročný Ladislav Ďorď, autor Saint Laurent Rosé, teda suchého ružového vína zo Svätovavrineckého je v povedomí slovenských vinárov už dobre známou postavou.

V najlepších slovenských vínach sa teda spája viac vekových línií, nakopená životná, profesionálna skúsenosť, obohacovaná energiou mladých ľudí, pričom platí, že žiak má túžbu prekonať učiteľa.

Oľga Bejdäková, riaditeľka Vínnych trhov... Foto: PRAVDA: Jozef Sedlák
Oľga Bejdäková, riaditeľka Vínnych trhov Pezinok a profesor vína Fedor Malík stáli pri zrode renomovanej národnej súťaženie vín. Oľga Bejdäková, riaditeľka Vínnych trhov Pezinok a profesor vína Fedor Malík stáli pri zrode renomovanej národnej súťaženie vín.

Ako traja mušketieri

Vlani VTP dominovalo pezinské Zámocké vinárstvo, malo dve veľké zlaté medaily, dvoch šampiónov, tentoraz ho predstihlo Víno Mrva&Stanko. Jeho 3 Burgundy sú ukážkou, ako sa Slováci naučili robiť cuvée vína, ktoré vynašli Francúzi. Cuvée znamená spojenie predností viacerých vín. 3 Burgundy evokujú príbeh troch mušketierov, v tomto prípade ide o spojenie síl Rulandského bieleho (Pinotu blanc), Rulandského sivého (Pinotu gris) a Chardonnay. Spomedzi troch odrôd z Burgundska sa Rulandské biele dostalo na Slovensku do pozície outsidera.

Tím Zámockého vinárstva, ktoré získalo titul Vinárstvo roka. Čítajte viac Najlepšie slovenské vinárstva za rok 2023: Dominovali Šimákovci a vinári z Hlohovca a Vrábeľ

"Asamblážou (spojením, zmiešaním) týchto troch vín sme dosiahli úplne nové víno,“ opisuje jeho zrod Vladimír Mrva. Všetky sa narodili v Častkovciach a Čachticiach, ktoré sú súčasťou už povestného severného výbežku Malých Karpát končiaceho sa vo vinohradoch tamojšieho družstva. No mušt každého z nich metamorfoval na víno v inom lone – Rulandské biele v drevenom sude, Chardonnay v betónovom tanku a Rulandské sivé v antikorovej nádobe.

Vinár Milan Pavelka hodnotil vína súperiace o... Foto: PRAVDA: Jozef Sedlák
Vinár Milan Pavelka hodnotil vína súperiace o titul šampióna. Vinár Milan Pavelka hodnotil vína súperiace o titul šampióna.

Drevo, betón, kov umožnili získať cuvée osobitné črty, ktoré sa umným zmiešaním vynikajúco spojili do bohatej štruktúry vína. To prekvapí vôňou, dlhou chuťou s podmanivo krémovým tónom. V dúšku vína sa zrkadlí obraz zlatej jesennej vinice ležiacej juhozápadne od Čachtického hradu, ktorý do vína premaľovali vinohradníci a vinári. Je to poetika jedného z krásnych kútov Slovenska.

Tú môžeme objavovať aj v ďalších vínach. Dovedna ich na VTP súťažilo 447, pričom sa predstavilo 47 odrôd. Verejnosť bude môcť vína ochutnať v Pezinku 28. a 29. apríla v Krušičovej kúrii.

Kto tvrdí muziku vo víne

Vínne trhy Pezinok sa kedysi volali Malokarpatské vínne trhy a spolu s Vínnymi trhmi vo Valticiach na južnej Morave patrili k najstarším vinárskym súťažiam v prednovembrovom Česko-Slovensku. Tri roky po vyhlásení Slovenskej republiky agilní Pezinčania na čele s Milanom Pavelkom, Oľgou Bejdákovou, Jánom Hacajom, Michalom Valachovičom a profesorom vína Fedorom Malíkom odštartovali prvý ročník VTP a stali sa rešpektovanou platformou, ktorá ukazuje, kto je kto v slovenskom víne. Tohto roku vstúpili do druhého štvrťstoročia.

Dvadsaťšesť rokov v živote vína je z pohľadu jeho dlhého vývoja takmer zanedbateľný okamih. Lenže pre Slovensko ide o mimoriadne zlomové obdobie. Počas neho dozrela generácia vinárov, ktorá odštartovala emancipáciu slovenského vína v Európe a súčasne popri nej celkom prirodzene dorastajú ďalšie vinárske vrstvy.

V niektorých vinárstvach sa navzájom prelínajú, vidíme, že popri otcoch už pracujú synovia či dcéry, že sú tu na jednej strane tridsiatnici a štyridsiatnici a na druhej päťdesiatnici a šesťdesiatnici, ktorí sa prú navzájom v názore, aké má byť ideálne víno. Málokde to tak zreteľne vidno ako na VTP.

Svojráznym korením VTP je súperenie vinárov zo šiestich vinohradníckych oblastí, ktoré dokonale vyjadrujú rozmanitosť pôdnych a klimatických podmienok, v ktorých sa rodia vína Slovenska. A nechýba ani rivalita česko-slovenská, vďaka účasti moravských vinárov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári #Pezinok #Vínne trhy Pezinok