Reťazce pobúrili slovenských potravinárov. Je to marketingový ťah, tvrdí šéf komory Macho

Poľnohospodári a potravinári chýbali pri vyhlásení garantovaných cien, ku ktorému sa zaviazali obchodné reťazce pred televíznymi kamerami v prítomnosti ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽaNO). Politiku tzv. protiinflačnej garancie v podobe, v akej bola prezentovaná, považuje Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, za marketingový ťah.

20.03.2023 18:02
Emil Macho Foto: ,
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho .
debata (38)

Pod dohodou nie je váš podpis. Prečo? Obchodné reťazce predsa idú predávať za garantované ceny potraviny najmä od slovenských výrobcov.

Nejaké črty toho, čo to bude a ako to bude, sme sa dozvedeli 40 minút pred tlačovou konferenciou (piatok 17. marca pozn. red.). Pokiaľ to má byť také, ako to verejne odprezentovali, teda, že má ísť najmä o výrobky slovenskej produkcie, nepáči sa nám, že sa nikto s nami o tom nebavil. Obchodné reťazce povedali, že tri mesiace bude teraz garantovaná cena, ale čo v prípade, že daný výrobok bude čeliť tlaku na zníženie ceny? Čo sa stane?

Povedzte.

Prirodzene znížia jeho cenu? Nepozeráme na túto dohodu dobre a považujeme ju skôr za marketingový ťah. Niektoré sektory výroby potravín – hydina, mliečne výrobky čelia tlaku na znižovanie cien mliečnych výrobkov a obchod vyrukuje s cenovými garanciami.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac Prvé reťazce zverejnili ceny zastropovaných potravín. Pozrite si zoznam

To sa vám nepáči. Budete rokovať s obchodnými sieťami napriek tomu, čo sa stalo?

Rokovať? Niektoré veci sú (v zmluvách) aj predmetom obchodného tajomstva. To je proste vec, ktorú dohodlo ministerstvo s reťazcami. Nás z toho vynechali. Môžeme to akurát zobrať na vedomie a povedať, že sme do tohto procesu neboli prizvaní a nesúhlasíme s tým, ako sa to urobilo. Mali s nami rokovať, to je celé!

Keď napríklad obchodné reťazce zagarantujú cenu kuracieho mäsa, vyústi to do toho, že budete kurčatá do sietí predávať pod výrobné náklady?

Pozrite sa, v prípade, že obchodné siete dostanú na niektorý produkt nižšiu cenu, akú máme istotu, že to nezneužijú, že si zarobia ešte viac?

Jozef Sedlák Čítajte viac Slovenské potraviny sú naozaj drahé. Čo sa deje za oponou cien?

Máme tomu rozumieť tak, že reťazce vyjdú po troch mesiacoch garantovaných cien posilnené a ich dodávatelia oslabení?

Reťazce nestratia ani euro, práve naopak, a budú to oni, ktorí budú vyzerať pred verejnosťou pekne. Je to absurdné. Niekto si niečo vymyslí, nám to oznámi 40 minút pred ohlásením a teraz sa mám vyjadrovať k niečomu, čo ešte ani nepoznám?! (V čase rozhovoru ešte neboli zverejnené všetky zoznamy potravín s garantovanými cenami). Ktoré výrobky sú zahrnuté v zoznamoch, od akých dodávateľov, z akého sortimentu, koľko je tam privátnych značiek samotných reťazcov? O dohode vieme akurát, že sa ide zastropovať nejakých 400 výrobkov. Právom sa obávame, ako to celé dopadne. Nech reťazce garantujú ceny svojim dodávateľom. Inak je to celé na hlavu.

Vlani v marci podpísali minister Vlčan s obchodnými reťazcami memorandum o nezvyšovaní obchodných marží na 13 základných druhov. Ani vtedy ste pri tom neboli. O čom to hovorí?

Ministerstvo stále nepochopilo, že potraviny sa nevyrábajú v obchode. Obchodné reťazce sú síce najsilnejší článok celej potravinovej sústavy, pretože 90 percent potravín sa predá cez ich pulty, ale naše jedlo sa rodí na poli, v maštaliach, spracúva v potravinárskych závodoch. Treba brať do úvahy pozíciu tých, ktorí reálne stoja za zrodom potravín a nevidieť len tých, čo ich predávajú. To je celé.

Ako sa ďalej vyvinie situácia?

Myslím si, že ministerstvo v komunikácii s nami zlyhalo, aj obchodníci mohli prísť za nami a povedať, čo majú v úmysle urobiť. Nemyslím si, že je to férová hra, ktorú zahrali.

Môže sa z toho ešte stať férová hra?

Stále tvrdím, že obchod a dodávatelia musia mať dobré vzťahy. Mali sme sa stretnúť a rokovať. Je v poriadku, ak reťazce garantujú na tri mesiace ceny a nebudú ich meniť, je fér verejne vyhlásiť, že na tieto výrobky nebudú tri mesiace meniť cenu ani dodávateľom. Čo je na tom nefér? Pokojne sa to mohlo takto urobiť a nemuseli sme to vôbec riešiť.

Ľudia už hľadajú v obchodoch výrobky s garantovanými cenami. Vyčíri čas a s ním aká-taká stabilita cien potravín zakalené víno?

Áno, ale potrvá dlho, vari 30 rokov, kým sa slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo postavia na nohy. Môžu nám pomôcť slovenskí spotrebitelia, pokiaľ budú cielene vyhľadávať slovenské výrobky. Len dodám, že všetky súvislosti okolo garantovaných cien potravín bolo treba posúdiť v duchu príslovia dva razy merať a raz rezať, aby plusy a mínusy takéhoto rozhodnutia boli spravodlivo rozdelené.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #Billa #Kaufland