Cibuľová kríza zachvátila celý svet a neobišla ani Slovensko. Prečo je cibule nedostatok a prečo citeľne zdražela

Spotrebitelia sa musia pripraviť na to, že ceny cibule nedosiahli ešte vrchol. Štipľavá pochúťka, ktorá sa teraz už bežne predáva aj po 1,5 eura za kilogram a miestami aj o desiatky centov vyššie, môže ešte zdražieť. Definitívny zlom príde, až keď na trh začne na konci júna prúdiť nová úroda cibule. Taký je odhad slovenských pestovateľov cibule.

09.03.2023 15:43
pole, cibuľa Foto: ,
Na poli sa už zelená cibuľka. Ilustračné foto.
debata (57)

Cibuľová kríza zachvátila celý svet a neobišla ani Slovensko, ktoré v pestovaní cibule za posledných 5–6 rokov významne zvýšilo jej produkciu. Tá sa pri pestovateľskej ploche okolo 900 hektárov odhaduje na 80 až 90 percent. Nie všetka úroda však zostane na Slovensku. Pestovatelia viazaní dlhodobými zmluvami s nadnárodnými obchodnými spoločnosťami časť produkcie vyvážajú aj do susedných krajín, najmä do Českej republiky a do Maďarska.

Dopyt po cibuli je enormný. Vyplýva to z jej postavenia v jedálnom lístku ľudí, celosvetovo je po rajčinách najpestovanejšou zeleninou. Pre zaujímavosť, priemerná spotreba cibule na Slovensku sa pohybuje okolo 13 kilogramov na hlavu a rok.

Rakúsko Čítajte viac Koľko stojí maslo u susedov a v Európe? Pozrite si tie rozdiely v cenách

Európa dorobí priemerne ročne okolo 6,5 milióna ton. Vlani však poľnohospodári na starom kontinente dopestovali o jeden milión ton cibule menej.

„Súčasný nedostatok je súbehom niekoľkých negatívnych okolností, na konci ktorých je prudké zdraženie cibule,“ vysvetľuje Juraj Máčaj, ktorý stojí na čele organizácie výrobcov Zeleninárska. Toto družstvo zoskupuje 14 pestovateľov cibule a má významný vplyv na zásobovanie Slovenska cibuľou a zemiakmi.

Ceny ako na hojdačke

Máčaj upozornil, že v Európe dva roky po sebe padali plochy cibule, pretože v sezóne 2019/2020 dramaticky klesli farmárske ceny. Minulý rok časť pestovateľov nahradila cibuľu napríklad obilninami či kukuricou. Bol na to aj praktický dôvod, normálne by sa mala pestovať v 5-ročnom alebo aspoň v 3-ročnom cykle, inak sa v pôde premnožia rôzne patogény.

Vlani však prišlo do Európy extrémne sucho a počasie knokautovalo pestovateľov cibule aj na ostatných kontinentoch – v Pakistane záplavami, v strednej Ázii mrazmi. To prinieslo celosvetovo nižšiu produkciu a explozívne zdraženie. Na Slovensku sa cibuľa predávala v obchodoch v jeseni, keď je ponuka najvyššia, okolo 70 centov. Teraz je najnižšia cena okolo 1,30 až 1,40 eura. Je to preto, lebo dopyt prevyšuje ponuku.

Foto 0 Čítajte viac Čerstvá zelenina dnes ako luxus? Slovenská firma so 120 zamestnancami ju vie dodať oveľa lacnejšie

Zníženie cien by malo prísť podľa odhadov pestovateľov aj obchodníkov v letných a jesenných mesiacoch. Stalo sa tak aj počas poslednej cibuľovej krízy, keď ceny vyleteli podľa Tomáša Kohúta zo spoločnosti Sanagro, ktorá sa zaoberá pestovaním cibule, o 150 percent. Dovtedy budú spotrebitelia ťahať za kratší koniec povrazu.

Ešte v decembri minulého roka predávali pestovatelia cibuľu do obchodných sietí po 45 až 50 centov za kilogram, v januári to bolo v rozmedzí 55–60 centov, ale vo februári už sa cena blížila podľa zeleninára Máčaja k 90 centom. Kde sa to všetko skončí? Holandskí farmári, ktorí sú najväčšími európskymi producentmi cibule, dostávajú za kilogram cibule už jedno euro, čo predznamenáva možný rast ceny aj na Slovensku.

Na otázku, prečo slovenskí pestovatelia cibuľu exportujú, Juraj Mačaj vysvetlil, že ich prioritným trhom je samozrejme slovenský trh, ale v priebehu uplynulého pol druha desaťročia sa vyvinuli odbytové kanály aj smerom na Maďarsko a Českú republiku. „Máme záväzky, ktoré musíme plniť, a nemôžeme jednoducho zrušiť dodávky, keď si teraz niekto spomenie, že máme na Slovensku pestovateľov cibule.“

Lidl Čítajte viac Reťazce sa bijú o zákazníka, maslo ponúkajú aj pod 1 euro. Prečo vedia cenu stlačiť tak nízko?

V strednej Európe má najlepšiu cibuľovú bilanciu Rakúsko, čo je zrejme aj dôsledok dobrej kooperácie tamojších poľnohospodárov s rakúskymi obchodníkmi, ale inak je celá stredná Európa v cibuli deficitná. Očakáva sa, že v celej Európe teraz dôjde k zvýšeniu plôch cibule, čo môže vyústiť pri priemerne dobrom počasí do nadprodukcie a tým do poklesu cien, pravdepodobne až 50-percentnému.

Prvé upokojenie cien cibule by malo prísť na konci júna, ale ich skutočne významné zníženie nastane až po príleve novej úrody v auguste a začiatkom septembra.

Komu sa nelení, tomu sa zelení – cibuľka

Je spotrebiteľ úplne bezbranný? Nie, veď cibuľa bola v minulosti bežne pestovanou zeleninou v každej slovenskej záhrade.

„Covidové obdobie a po ňom nasledujúca hospodárska recesia umocnená vojnou na Ukrajine mení správanie Slovákov,“ všíma si Marek Jurík, konateľ spoločnosti Moravoseed Slovakia. Tento najväčší slovenský dovozca osív a sadív z európskej zeleninárskej veľmoci Holandska uviedol, že dopyt slovenských záhradkárskych obchodov po cibuli stúpol medziročne o 15 až 20 percent.

Kým veľkopestovatelia pestujú cibuľu zo semena vysievanú presnými sejacími strojmi, záhradkári uprednostňujú pestovanie cibule sadzačky. V ponuke pre drobnopestovateľov sú aj špeciálne výsevné pásky s presne rozmiestnenými semienkami cibule. Kto si chce teda pomôcť vybalansovať rodinný rozpočet úrodou z vlastnej záhradky, má príležitosť.

Pravda, ako upozorňuje zeleninárka Eva Sedláková, je dôležité, aby si ľudia vybrali správnu odrodu. Ponuka semien a sadzačiek je bohatá, treba si ju preštudovať a spýtať sa predavačov na čas dozrievania cibule, pretože od neho sa odvíja doba skladovania cibule. Teraz je čas na založenie úrody cibule, optimálny termín je zhruba do polovice apríla. Kartami a teda aj agrotechnickými termínmi však môže zamiešať počasie. Platí, že juh Slovenska seje a sadí cibuľu skôr, sever neskôr.

Za posledných 20 rokov sa väčšina slovenských záhrad zmenila z úžitkových na oddychové s trávnikmi, okrasnými rastlinami, jazierkami, grilovacími kútmi.

„Tlak na cenu zeleniny je však obrovský a ľudia začínajú hľadať spôsoby, ako vyrovnať rozpočet tým, že si aspoň časť zeleniny dopestujú sami,“ všíma si reakciu obyvateľstva na vlnu zdražovania potravín Marek Jurík zo spoločnosti Moravoseed. Na druhej strane je skupina ľudí, ktorá si podľa Kataríny Zubákovej zo spoločnosti Sedos stále viac cení svoj voľný čas. Dodáva však, že ten, kto si dopestuje zeleninu vlastnoručne, vie, čo konzumuje a túto istotu pri zelenine dovezenej z tretích krajín nemá.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #jedlo #cibuľa