Slováci dobyli Francúzsko. V súboji najlepších vín planéty zožali množstvo zlatých medailí

Na vinárskej súťaži Vinalies Internationales v Bordeaux, ktorá sa považuje za svetové majstrovstvá najlepších vín planéty, vybojovali slovenskí vinári 6 veľkých zlatých, 36 zlatých a 16 strieborných medailí. Ide o ďalšie z víťazných ťažení slovenského vína.

07.03.2023 05:00
Muži, ktorí stoja za úspechom vína z... Foto:
Muži, ktorí stoja za úspechom vína z Topoľčianok: Tibor Ferner, Samuel Waldner a Miloš Ševčík.
debata (14)

Zaskveli sa prevažne biele vína, ktoré zvýraznili nielen prirodzený potenciál viníc najsevernejšej vinohradníckej oblasti Európy, ale aj rastúce a svetom každoročne oceňované umenie slovenských vinohradníkov a vinárov.

Slovensko poslalo do Bordeaux, kde sa stretlo vyše dvetisíc bielych, červených a ružových vín zo starého aj Nového sveta 230 vín z 37 vinárstiev. Výkonom sa nedalo zahanbiť ani jedno z nich, no z radu tentoraz vyčnievali dve – Villa Víno Rača a Chateau Topoľčianky.

Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Šampióni medzi vínami. Pozrite si TOP 10 najlepších vín Slovenska. Je medzi víťazmi aj to vaše obľúbené?

Račania vybojovali dovedna 8 medailí, z toho 2 veľké zlaté medaily, 5 zlatých a jednu striebornú. Topoľčianky majú takisto 2 veľké a 4 zlaté medaily, ale okrem toho prinášajú na Slovensko Prix VINOFED-u (Svetovej federácie medzinárodných súťaží vín a destilátov za Pálavu a stali sa aj víťazom Trophée Vinalies. V kategórii bielych suchých vín do 12 gramov zvyškového cukru majú najvyššie hodnotené víno Rizling vlašský, ktorému udelili 96 bodov.

Na lopatkách Sicília aj Nový Zéland

Dobrú správu poslala na Slovensko krátko po zverejnení výsledkov Edita Ďurčová. Ambasádorka slovenského vína a skúsená medzinárodná degustátorka sedela už po jedenásty raz za sebou v jednej z porôt Vinalies Internationales. Práve od nej sme sa dozvedeli, že ak vlani Slovensko excelovalo svojimi cabernetmi medzi červenými, teraz ukázalo svoju silu a virtuozitu v bielych vínach.

Ján Krampl, generálny riaditeľ Villa Vino Rača. Foto: Archív Villa Vino Rača
Ján Krampl, víno, Villa Vino Rača Ján Krampl, generálny riaditeľ Villa Vino Rača.

V Bordeaux sa na sklonku minulého týždňa odohralo strhujúce finále. Medzi štyri posledné vína postúpili sicílska Bianco Reserva, novozélandský Souther Ocean a dva excelentné vinohradnícke výbery zo Slovenska: už spomínaná Pálava a Rizling vlašský zo Chateau Topoľčianky. Nositelia antickej vinárskej tradície zo Sicílie a novosvetskej moderny z južnej pologule zostali na štíte slovenských vín!

V prvej esemeske, ktorú Edita Ďurčová poslala na Slovensko, neskrývala opojenie z úspechu slovenských vín: "Bolo to úžasné.“

Naozaj k tridsiatym narodeninám Slovenskej republiky nemohli vinári poslať domov krajší darček a povzbudzujúci pozdrav. Udelili si ho aj vinári z Topoľčianok, tohto roku Vinárske závody v trojtisícovej dedine oslávia 30 rokov od vzniku firmy a 90 rokov od oživenia značky Chateau Topoľčianky. Villa Víno si pripomenie tridsiatiny o rok.

V jednom aj druhom prípade platí, že na Slovensku nám v rekordne krátkom čase vznikli vinárstva, a nielen tieto, ale aj ďalšie, ktoré sa stali podobne ako slovenskí hokejisti, lyžiari, kanoisti tvárou životaschopnosti novej krajiny štátu.

Vladimír Mrva, víno, salón vín Čítajte viac Známy trnavský vinár Mrva: Dnes je celosvetový trend piť svieže, ovocné vína. Ľudia chcú pocítiť v ústach "chrumkavosť“

O Slovensku pred tridsiatimi rokmi v Európe a vo svete veľa či takmer nič nevedeli. Boli sme bezmenní, mýlili si nás so Slovinskom alebo poznali ako Československo, z ktorého im čosi hovorila Praha a štát reprezentovali viac Česi ako Slováci. V roku 1992 by bol málokto povedal, že symbolom malej krajiny sa môže stať veľké, pozoruhodné víno. Ak sa to podarilo, je to menší zázrak, pozrime sa teda na zopár ľudí a vín, čo zažiarili tohto roku v Bordeaux.

Ako v Biblii – poslední sú prví

Vinári v Topoľčiankach patrili v roku 1993 medzi outsiderov rodiacej sa slovenskej vinárskej scény. Dnes oproti zámku s krásnym parkom a Národnému žrebčínu vyrástla tretia dominanta Topoľčianok, vinárstvo. Je od základu prebudované s pôvabnou drevenou pivnicou s bucľatými sudmi aj štíhlymi striebornými nádobami z antikoru, kde prebieha človekom riadená premena muštu na víno. Obdivuhodné dielo vybudovali Milan Waldner, Karol Kríž, Vladimír Kukla a Vladimír Strieženec.

V diele zakladateľov firmy pokračujú synovia a dcéry a dobre zladený tím vinohradníkov a vinárov. Topoľčianky sú dnes lídrom čo do množstva produkovaného vína a rešpekt vzbudzujú aj kvalitou. Úspechu v Bordeaux predchádzalo množstvo medailí nielen z tohto slávneho vinárskeho podujatia, ale aj z AWC Viena, kde získali takisto tituly šampiónov. Topoľčianky sú ukážkou toho, že stále platí: víno sa rodí vo vinohradoch. Ich vína sa opierajú o 600 hektárov vlastných viníc.

Edita Ďurčová. Foto: Vinalies Internationales Concours oenologies de France
Vik10 DE Paris Vinalies Edita Ďurčová.

V Pálave sa podľa Miloša Ševčíka, ktorý už roky diriguje výrobu vína v Topoľčiankach, premietla energia veľkozálužianskeho vinohradu. Patrí do Šintavského regiónu a aromatickej odrode dopraje skladbou ílovito-piesčitých pôd úžasnú aromatickú kompozíciu. Tú však ktosi musí vyjadriť. Vedia to vinohradník Tibor Komárňanský a technológ Tibor Ferner.

Rizling vlašský ako najvyššie ocenené víno z Bordeaux. Slovenská klasika pochádzajúcu z Modrán v okrese Komárno, potenciál vinohradu Kamenica odkryli vinohradník Štefan Szente a Tibor Ferner. Hlt tohto vína zaplní ústa a človek hľadá slová, ako opísať krásu vína, ktoré chutí a chutí. Vraví sa tomu jednoducho: dobré pitné víno. Žeby len dobré? Vynikajúce!

Ľadové víno s horúcim srdcom

Ján Krampl mal 18 rokov, keď začal pracovať na družstve v Rači. Prežil v ňom celý život a teraz sa tento nestor slovenského vína s úctyhodnou vyše 60-ročnou praxou dočkal, ako vravia mladí, megaúspechu. Villa Víno Rača získala za dve ľadové vína Frankovku modrú a Tramín červený (úžasných 96 bodov) svorne po veľkej zlatej medaile.

Je to obrovské zadosťučinenie osobne pre Krampla, Raču a Bratislavu. V kedysi slávnom vinohradníckom meste a jeho najznámejšom predmestí sa už len ťažko hľadajú vinohrady. Nezostalo z nich takmer nič. Kramplovi, ktorý kedysi viedol družstvo s výmerou viníc vyše 240 hektárov, sa podarilo uchovať pre Villa Víno Rača posledných 30 hektárov a medzi nimi jedny z najcennejších terroirov.

vinohrad, Strekovský festival vína Čítajte viac Vinohradníci sú na dne, idú vyklčovať dvetisíc hektárov. Reťazce zaujíma iba cena, tvrdí známy vinár

Na hone Žajdlík sa narodil ľadový Tramín červený a na hone Krivé tiež trojkráľovým mrazom zrodená ľadová Frankovka modrá.

Koľko musí mať človek trpezlivosti, aby sa narodilo skvelé víno? Možno treba prežiť vo vinohrade celý život ako Ján Krampl a mať v pivnici vinára, ako je Richard Polkoráb. Víno žije v umení nachádzať pokračovateľov. Krampl si všimol Polkorábov talent a ten ho dokonale rozvinul na prospech račianskeho vína.

Víno z Villa Víno zažiarilo už niekoľko ráz v Paríži, ale dve veľké zlaté medaily v jednom roku, to sa ešte nepodarilo. Račianske vína žiaria v posledných rokoch aj v Prahe. Keď na Prague Wine Trophy Polkoráb nedávno preberal ceny za najlepšie zahraničné víno, Pražania vraveli: Mať také vinohrady, ako má Bratislava. Závidia nám bohatstvo, ktoré sme už takmer prehajdákali.

Na slávnom Vyšehrade rovno oproti Hradčanom Česi udržiavajú vinohrad ako spomienku na zašlé časy. Kedysi boli aj pri Bratislavskom hrade úbočia posiate vinicami. Ešteže máme Raču a Jána Krampla, ktorý oživil aj značku Palugyay. Jakub Palugyay bol v 19. storočí zakladateľom prvého, významom a rozsahom výroby skutočne európskeho bratislavského – prešporského vinárstva.

Golguz je Hlohovec

Spomeňme ešte dve výnimočné vína. Rizling rýnsky z roku 2017 z vinárstva Golguz nás prenesie do vinohradníckeho Hlohovca, kde kedysi podnikal slávny vinár Fussmann. Dnes odkaz tohto muža, ktorý pochádzal zo Slovinska a vybudoval veľké prvorepublikové vinárstvo, rozvíja spoločnosť Golguz, čo je zabudnutý názov Hlohovca. Rizling rýnsky, víno označované za kráľa vín, potvrdil potenciál Slovenska na miestach, kde z roviny vystupuje Považský Inovec a Váh sa stáča v ústrety Dunaju.

Jean D. Angibaud Čítajte viac Svetová somelierska jednotka Serge Dubs o slovenských vínach: Od posmeškov k uznaniu

Devín ako emócia života

Napokon tu máme Devín z Karpatskej perly od Ladislava a Margity Šebovcov. To víno sa narodilo v najkrajšom vinohradníckom kotle Slovenska na modranských Plázloch. Máloktoré víno je takou priliehavou apoteózou Slovenska ako odroda, ktorú vyšľachtila Dorota Pospíšilová. Dielo vynikajúcej šľachtiteľky ožíva zásluhou vinohradníckeho a vinárskeho umenia Šebovcov. Obaja sú potomkami starých malokarpatských vinohradníckych rodov. Manželia začínali po roku 1989 od nuly, ak nerátame malé záhumienky, čo zostali z ich rodičovských vinohradov zabraných kolektivizáciou.

Dnes v Šenkviciach nájdeme jedno z najkrajších slovenských vinárstiev. Jeho súčasťou je rozhľadňa. Pozeráš na malokarpatské vŕšky posiate vinicami. Plázle sú 5–6 kilometrov vzdušnou čiarou. Tu sa narodil Devín, víno mnohovrstvové, víno plné vzruchu a emócií, aké vie priniesť človeku iba život a do vína pretaviť územie pod Malými Karpatmi. Jedno je dar prírody a druhé ľudia, čo ho vedia z bobule ako Šebovci vyslobodiť, premeniť na víno, ktoré prinesie povznesenie. V Bordeaux podľa zásluhy ocenené.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Vinalies Internationales