Pri Senci odhalili veľké ohnisko nákazy vtáčej chrípky. Veterinári okamžite spustili mimoriadne opatrenia

Vtáčia chrípka zobrala útokom už aj prvú väčšiu slovenskú farmu hydiny. Na samote Lúčny Dvor na rozhraní okresov Senec a Galanta vo štvrtok do večerných hodín veterinárna služba nútene usmrcovala 5 500 sliepok, brojlerov a kačíc tamojšieho súkromne hospodáriaceho roľníka. Bol známy predajom z dvora. Teraz si zákazníci z karanténnych dôvodov niekoľko týždňov počkajú, kým farmár obnoví chov.

02.02.2023 15:55
SR Luhyňa ošípané mor AMO farma likvidácia KEX Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Slovensko priam zázrakom odolávalo vírusu vtáčej chrípky, ktorý po celú zimu páchal veľké škody chovateľom hydiny v Maďarsku, Poľsku a v Českej republike. Tam museli zlikvidovať aj jednu z najväčších fariem v okrese Tachov s kŕdľom trištvrte milióna kusov hydiny.

Slovensko utrpelo nateraz minimálne straty, ale pre súkromného chovateľa, ktorého chov úspešne živil od roku 1998, ide o mimoriadne veľkú škodu.

V tejto chvíli je najdôležitejšie zabrániť prieniku mimoriadne agresívneho vírusu do ďalších chovov hydiny. Upozornil na to ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Nalieha na chovateľov, aby si dobre preverili, od koho nakupujú kuriatka a káčatká.

Keďže na Slovensku liahne takmer vypadli, ľudia ich nakupujú od dodávateľov zo zahraničia. Všetky krajiny visegrádskej štvorky však čelia obrovskému tlaku vírusu vtáčej chrípky.

Červená zóna

Veterinári medzitým v okruhu desiatich kilometrov od Lúčneho Dvora nariadili mimoriadne bezpečnostné opatrenia, medzi ktoré o. i. patrí zákaz predaja vajec či hydiny. Šťastím v nešťastí je, že v uzavretom priestore zhruba od Sládkovičova po Senec sa nenachádza žiaden podobný chov, iba drobné kŕdliky sliepok znášajúcich vajíčka pre potrebu vidieckych domácností. Najbližšie komerčné chovy sú pár desiatok kilometrov ďalej v Kráľovom Brode, Topoľnici a Bernolákove.

Vzhľad mäsa v pôvodných obaloch, po vybalení, krajina pôvodu. Kvalitné mäso má bledoružovú farbu. Čítajte viac Testovali kvalitu mäsa. Slovenské verzus poľské, nemecké či španielske. Pozrite si výsledky

"Situáciu berieme veľmi vážne. Okrem zamestnancov nesmie na farmy nik vstupovať,“ povedal Timotej Husár, predseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska. V snahe minimalizovať riziko pracovníci fariem nesmú doma chovať hydinu. Môžu si ju spolu s vajíčkami zakúpiť za výhodnú cenu na farmách. Ošetrovatelia sa po vstupe na pracoviská komplet prezlečú do pracovného odevu a prezujú si obuv, aby nezavliekli vírus do chovateľských hál.

Farma lúčny dvor. Foto: SVPS
AI-farma-lucny-dvor Farma lúčny dvor.

Slovensku sa od roku 2006, keď po prvý raz zachytili vírus aviarnej influenzy – vtáčej chrípky pri sokolovi rárohovi, darilo eliminovať dosah na produkčné chovy. Za obeť mu padlo len niekoľko drobných malochovov. Ten prvý bol, mimochodom, na území hlavného mesta. Fakt, že sa doteraz darilo odolávať vírusu, súvisí zrejme aj s postupným znižovaním chovu domácich zvierat a hydiny na vidieku.

Plusy a mínusy voľných výbehov

Väčšinu slovenskej produkcie hydiny a vajec zabezpečujú komerčné chovy v uzavretých objektoch. Tie sú pri dodržaní všetkých zoo-veterinárnych pravidiel pred vírusom relatívne bezpečné. Česká farma v Brode nad Tichou však ukazuje, že aj najmenšie podcenenie sa nemusí vyplatiť a končí hromadným vybíjaním zvierat. Napriek tomu, že drobnochov sliepok a kačíc sa na Slovensku z roka na rok znižuje, od pandémie covidu ho prestala sledovať už aj štatistika, odhaduje sa, že z celkovej produkcie vajec môže ešte jedna tretina pochádzať z domáckych chovov.

potraviny Čítajte viac Koniec mäsových hodov. Rezne zdraželi o tretinu, jeme prebytky bravčoviny dovezenej z EÚ

Najzraniteľnejšie sú farmy, ktoré sa ako tá na Lúčnom dvore zameriavajú na predaj z dvora. Na Slovensku je takýchto chovov okolo 500. Keďže ľudia čoraz viac oceňujú vajíčka z voľných výbehov, sú práve tieto chovy najzraniteľnejšie. Musia byť nielen dokonale oplotené, ale aj zasieťované, aby sa zabránilo akémukoľvek kontaktu voľne žijúceho vtáctva s hydinou.

Najväčším nebezpečenstvom sú divé kačice, ktoré na rozdiel od plachejších husí najčastejšie "prilietajú“ do kontaktu s hydinou.

Vzhľadom na ochladenie sa predpokladá intenzívnejšie šírenie vírusu vtáčej chrípky, a to najmä od labutí, ako aj spomínaných kačíc či husí. Vtáctvo žije v tesnejšom kontakte. V živej pamäti sú masové úhyny labutí v okrese Komárno pred troma-štyrmi rokmi.

Mária Terézia zahnala diviaky do zverníc

Okrem vtáčej chrípky je rizikom pre chovy ošípaných šírenie afrického moru ošípaných. Ten sa prevalil do okresu Žarnovica, odkiaľ sa môže šíriť napríklad do okresov Partizánske, Topoľčany, Nitra. V štátoch s najväčšou koncentráciou chovu svine domácej – v Holandsku a Dánsku – diviaky zahnali do zverníc.

potraviny Čítajte viac Drahota stále drancuje rodinné rozpočty. Mäso, chlieb či zelenina zdraželi o tretinu (+ zoznam potravín)

Naposledy sa na Slovensku takto chovali v časoch Márie Terézie. Páchali také obrovské škody na obilí, ktorého výnosy boli podstatne nižšie, že ich sústredili do uzavretých priestorov. Na Slovensku boli zredukované stavy diviakov o viac než 200-tisíc kusov, napriek tomu sa africký mor ošípaných šíri ďalej.

Pre zdecimované chovy domácich ošípaných je to podobné nebezpečenstvo ako pre hydinu. Civilizovaný svet stojí pred otázkou, ako ďalej rozvíjať chovy zvierat a zároveň zvládnuť tlak infekčných nákaz, ktoré sú produktom zmenených klimatických a životných podmienok na planéte.

Kde a koľko odhalili potvrdených prípadov vtáčej chrípky (od 27.1.2023 do 1.2.2023)

  • Farma Lúčny dvor, okres Galanta. Na farme spolu 5¤665 kusov hydiny (nosnice, brojlery, morky, vodná hydina – kačice).
  • Rýchly priebeh nákazy, zvýšené úhyny. Regionálni veterinári z Galanty vydali opatrenia pre ohnisko nákazy a vytýčili 3 km ochranného pásma a 10 km pásmo pozorovania.
  • Ochranné pásmo 3 km: Jánovce, Pusté Úľany-Lúčny dvor.
  • Pásmo dohľadu 10 km: Pusté Úľany, Abrahám, Pavlice, Voderady, Čataj, Slovenská Nová Ves, Igram, Veľký Grob, Nový Svet, Reca, Boldog, Senec, Kráľová pri Senci, Kostolná pri Dunaji, Tureň, Hrubý Šúr, Hrubá Borša, Hurbanova Ves, Jelka, Nový Život, Veľké Úľany, Košúty, Sládkovičovo, Malá Mača.

ZDROJ: Štátna veterinárna a potravinová správa

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka #sliepky