Padol nový rekord na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami

Na trhu komerčných nehnuteľností preinvestovali investori prvýkrát v histórii SR viac ako jednu miliardu eur.

12.01.2023 11:42
Bratislava castle st Martins cathedral and the... Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie,
debata

Investičná situácia v oblasti obchodu s komerčnými nehnuteľnosťami tak naznačila, že Slovensko je naďalej bezpečnou investičnou destináciou. Informoval o tom obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka s tým, že o roku 2022 hovoril ako o najsilnejšom roku v histórii krajiny.

„Celkový objem investícií na Slovensku medziročne vzrástol o 48 %. Z hľadiska sektorov evidujeme nárast primárne v kancelárskych a maloobchodných nehnuteľnostiach, darilo sa však aj ostatným segmentom, ako napríklad logistike,“ povedal Procházka.

Bratislava, Slovakia Čítajte viac Byty zlacneli o tisícky eur. Nové čísla cien bývania potvrdili zmenu trendu na trhu s bývaním

Riaditeľ priblížil, že až 55 % z celkového objemu investícií zaznamenali na trhu prenájmov kancelárskych priestorov. Celkovo išlo až o 14 transakcií, pričom drvivá väčšina z nich sa uskutočnila v Bratislave.

Procházka pritom zdôraznil, že ako v roku 2021, tak aj v roku 2022 sa CBRE podarilo sprostredkovať predaj s rekordne vysokou cenou pri výnose pod piatimi percentami.

Druhou najvýznamnejšou oblasťou boli podľa dát CBRE investície do nákupných centier, príkladom čoho je predaj obchodného centra v Košiciach – Optima Košice, jednej z najväčších prevádzok za dovedna 118 miliónov eur. Celkovo investície v oblasti maloobchodu dosiahli výšku takmer 350 miliónov eur a predstavovali takmer 31-percentný podiel z celkového objemu.

Investície do logistiky a výrobných priestorov tvorili približne 13 % z celkového investičného objemu. Investície do rezidenčných nehnuteľností nepresiahli jedno percento z celkového objemu podielu na trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Slovensko #nehnuteľnosti