Zdanenie Eustream neprešlo cez prezidentku. Tá vetovala aj ďalšie zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do Národnej rady na opätovné prerokovanie zákon o dani z osobitnej stavby, ktorým sa má zdaniť tranzitný plynovod spoločnosti eustream sadzbou 6 000 eur za kilometer, informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

02.01.2023 15:07 , aktualizované: 16:29
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata

Aplikácia tohto zákona môže podľa prezidentky ohroziť nielen finančnú a majetkovú stabilitu firmy, ale aj služby a činnosti, ktoré zabezpečuje. Ostatné články schváleného zákona, medzi ktoré patrí aj zrušenie koncesionárskych poplatkov, prezidentka nerozporuje.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Tesne po schválení novej dane ide slovenský prepravca plynu za Čaputovou. Je to devastačné

Spoločnosť eustream má podľa prezidentky strategický význam pre Slovensko aj európsky región z pohľadu energetickej infraštruktúry. Vplyv schváleného zákona tak môže ohroziť v konečnom dôsledku energetickú bezpečnosť krajiny. „Zákonodarca na tieto hrozby nijako nereagoval v dôvodovej správe a ani nepredstavil alternatívne riešenie alebo sanáciu takýchto potenciálnych dosahov,“ uviedla prezidentka.

Absentuje právo na náhradu

Čaputová vetovala aj zákon o ochrane ovzdušia a pri opätovnom prerokovaní legislatívy v Národnej rade navrhla aj zmeny. V odôvodnení svojho rozhodnutia poukázala na ústavné právo vlastniť majetok a na garanciu, že vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prezidentka: Napriek úsiliu je stav životného prostredia stále neuspokojivý

„Zákon o ochrane ovzdušia podľa článku VI šiesteho bodu sa obmedzuje iba na samotné zriadenie vecných bremien a úpravu vykonania záznamu do katastra nehnuteľností. Podľa prezidentky však absentuje akékoľvek ustanovenie o primeranej náhrade za obmedzenie vlastníckeho práva, a preto nemožno hovoriť o splnení materiálnej podmienky primeranej náhrady, ktorú ústava vyžaduje a nemožno hovoriť ani o ústavne súladnom obmedzení vlastníckeho práva,“ uviedol hovorca prezidentky. Tento bod legislatívnej zmeny preto hlava štátu navrhuje pri opätovnom prerokovaní vypustiť.

Nový zákon o ochrane ovzdušia z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR má za cieľ znižovanie celkového množstva emisií vypúšťaných do ovzdušia, zvyšovanie kvality ovzdušia aj obmedzenie množstva emisií priamo na zdroji. Stanovuje prípustnú mieru znečistenia ovzdušia v krajine, vymedzuje pôsobnosť orgánov ochrany ovzdušia, určuje povinnosti a zákazy pre fyzické a právnické osoby a koriguje monitoring a hodnotenie kvality ovzdušia.

Prezidentka vetovala aj novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) a parlamentu navrhuje, aby zákon neprijal ako celok. Novela podľa nej obsahuje viacero ustanovení, ktoré vykazujú znaky nesúladu s ústavnými a medzinárodnopráv­nymi požiadavkami i s požiadavkami vyplývajúcimi z práva Európskej únie.

Podotkla, že akákoľvek právna úprava obmedzujúca zaručené práva a slobody musí byť predmetom riadneho legislatívneho procesu. „Je zrejmé, že legislatívny proces pri schválenom zákone tieto požiadavky nesplnil a výsledkom je právna úprava, ktorá môže mať za následok výrazné obmedzenie práva účasti verejnosti na rozhodovacích procesoch v záležitostiach životného prostredia,“ uviedla prezidentka. V odôvodnení svojho veta konštatuje, že po prijatí pozmeňujúceho návrhu, ktorý prišiel krátko pred hlasovaním, sa zmenil celý obsah pôvodného poslaneckého návrhu zákona. „Inými slovami možno takúto prax označiť za obchádzanie pravidiel legislatívneho procesu,“ píše sa v odôvodnení.

debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Zuzana Čaputová