Koľko zaplatili mestá za delobuchy a ohňostroje? V Košiciach desiatky tisíc eur, v Žiline nič

Vítanie Nového roka sa nieslo vo veľkom štýle po celom svete. Niektoré mestá boli ochotné na oslavy minúť aj desiatky tisíc eur. Niektoré sa rozhodli peniaze ušetriť a neminuli ani jedno euro.

03.01.2023 10:40
ohňostroj, Bratislava, Silvester Foto:
V hlavnom meste odpália ohňostroj z Bratislavského hradu.
debata (1)

Ako každý rok aj tento si celý svet 31. decembra oslávil odchod starého roka a pripravoval sa na príchod nového. Niektoré mestá mali veľký ohňostroj s rôznymi hosťami a záverečnou párty s DJ. Iné sa zase rozhodli rešpektovať zvieratká, preto ohňostroj zamietli. Niektoré neoslavovali vôbec.

Denník Pravda sa pozrel na to, ako a za koľko mestá slávili príchod Nového roka.

Ohňostroj nahradený umelcami

Silvester v plnom štýle oslávili aj v meste Trnava. „Silvestrovská oslava vyšla podľa plánu,“ skonštatoval hovorca mesta Trnava Peter Bestvina. Tento rok sa však so starým rokom lúčili bez detského podvečerného ohňostroja. Polnočný nerobievajú už dlhšie. Dôvod uvádzajú, že berú ohľad na životné prostredie a prírodu.

dôchodcovia, dôchodok druhý pilier, úspory, penzia Čítajte viac Pozrite sa, aký výkonný bol váš fond. Dôchodkové úspory sa zmenšili

Silvestrovský podvečer v Trnave patril od 17. hodiny hudbe a dobrej zábave. DJ svojimi hitmi roztancoval na Mini disko šou nielen deti, ale aj ich rodičov.

Po tancovačke nasledovala ohňová šou v podaní Dream Dancers. „Teší nás, že silvestrovský program si tentokrát prišlo užiť oveľa viac ľudí, ako naposledy – pred tromi rokmi. Účasť odhadujeme zhruba na 700 až 900 ľudí, z ktorých veľkú časť tvorili deti s rozžiarenými tvárami od radosti,“ hodnotil Matej Juran z Mestského kultúrneho strediska Zaži v Trnave, ktoré program organizovalo.

Oslavy Silvestra stáli mesto Trnava 5 000 eur.

Žilina bez osláv

Našli sa aj mestá, ktoré oslavy nechali na samotných obyvateľov a rozhodli sa ich nerobiť. Jedným z nich je napríklad Žilina. „V Žiline sme neorganizovali žiadne silvestrovské oslavy a rovnako sme nemali ani novoročný ohňostroj,“ informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Korpas  a jeho poklady Čítajte viac Čaputová ocenila aj známeho vinohradníka. Prečítajte si jeho životný príbeh

Spojená párty

Banská Bystrica spojila oslavy Nového roka s oslavami 30. výročia Slovenska. Silvestrovský program sa začal na Námestí SNP o pol jedenástej koncertom slovenskej skupiny Puding pani Elvisovej. Pokračoval vystúpením Dua Kyselí Krastafci, ktoré ju vystriedalo 20 minút pred polnocou. Pomocou veľkoplošnej obrazovky Banskobystričania odpočítavali posledné sekundy starého roka a po polnoci sa DJ postaral o zábavu najznámejšími „oldies“ hitmi. Diskotéka pod holým nebom trvala zhruba do pol druhej rána.

V Žiline žiadny silvestrovský program nechystajú.
V centre Zvolena začnú silvestrovať o desiatej...
+3O polnoci zaznie v centre Nitry slovenská...

Slávnostný novoročný program odštartoval 1. januára 2023 o 16:00 hod. koncertom slovenskej speváčky a pesničkárky Simy Magušinovej. Nasledoval príhovor primátora mesta Jána Noska a od 17:00 hod. bola pri príležitosti 30. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky nasvietená najvyššia budova v Banskej Bystrici – Europa Business Center.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac Regulátor rozhodol o konečnej cene elektriny. Nárasty sú minimálne, vysoké ceny energií nás dobehnú

„Silvestrovské oslavy stáli samosprávu cca 10-tisíc eur a novoročný program približne 9-tisíc eur. Zo strany verejnosti bol o oslavy záujem. Banskobystrické námestie zaplnili stovky návštevníkov i obyvateľov mesta,“ uviedla pre Pravdu Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica.

Košičania si pochvaľujú záujem

Medzi svoje najúspešnejšie silvestrovské oslavy si radia Košičania práve tento ročník. „Hlavná ulica sa okolo polnoci zaplnila na prasknutie, pričom odhadujeme, že odpočítavanie starého roka a oslavy nového roka si v historickom centre mesta spoločne užilo odhadom 5– až 8– tisíc ľudí,“ uvádza hovorca pre mesto Košice Dušan Tokarčík.

Cirkus La Fontaine 10 Pavol Topolsky Romana Dang Van Čítajte viac VIDEO: Chcete mať iskrivý a hravý Silvester? Na veselý Kolotoč a do Cirkusu pozýva pán La Fontaine

Magistrát mesta tento rok na oslavách nešetril. Na kompletnú organizáciu košických rozprávkových Vianoc a silvestrovských osláv bolo z rozpočtu referátu kultúry Magistrátu mesta Košice vyčlenených spolu 55 000 eur, informuje Tokarčík. Rozlúčka so starým rokom sa začala už o 10.00 hodine v Historickej radnici Detským Silvestrom. Ako informuje hovorca, malí Košičania sa tešili napríklad na Uja Ľuba, UsmievAnku, tradičnú detskú diskotéku a mnohé ďalšie prekvapenia.

potraviny Čítajte viac Veľké porovnanie cien potravín u susedov: pozrite si, aké sú nárasty cien vajec, chleba či zemiakov (+ 10 vybraných potravín)

Hlavný silvestrovský program sa v Košiciach niesol v duchu „revivalových“ kapiel, ktoré zahrali najväčšie hity skupín Abba, Queen, Mekyho Žbirku či Michala Davida. Nechýbala ani dídžejská šou a polnočný ohňostroj strieľal aj v Košiciach.

Veľká párty na Východe

Usporiadateľom silvestrovského podujatia v Prešove bol magistrát mesta a kultúrne centrum PKO Prešov. Na oslavách nechýbala kapela Chiki liki tu-a, DJ a ani polnočný ohňostroj.

„Celkové náklady na silvestrovské oslavy v meste Prešov sa v roku 2022 vyšplhali na sumu približne 15 000 eur,“ informuje Pravdu hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

Nakoľko sa na túto udalosť nevydávali vstupenky a počas programu dochádzalo k pomerne vysokej fluktuácií ľudí, ktorí priebežne prichádzali a odchádzali, nie je možné s presnosťou určiť, koľko ľudí sa silvestrovských osláv v meste Prešov celkovo zúčastnilo. Podľa odhadov mesta išlo o približne 3 500 návštevníkov.

potraviny Čítajte viac Veľké porovnanie cien potravín u susedov: pozrite si, aké sú nárasty cien vajec, chleba či zemiakov (+ 10 vybraných potravín)

V Trenčíne ohňostroj nebol

Počas silvestrovskej noci bola od 22.00 hodiny na Mierovom námestí v centre Trenčína disco párty s DJ-om. Náklady mesto vyčíslilo približne na tisíc eur. „V Trenčíne už niekoľko rokov neorganizujeme na Silvestra polnočný ohňostroj. Dôvodom je ochrana životného prostredia a tolerancia k ľuďom a zvieratám," uviedla hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová. Dodáva, že na námestí bolo okolo polnoci asi tisíc zabávajúcich sa ľudí, medzi nimi i skupinka Kórejčanov, návštevníkov zo Srbska a tiež početná skupinka anglicky hovoriacich ľudí.

Bratislava mala bohatý program

Obyvatelia Bratislavy a jej návštevníci si mohli prísť užiť posledné chvíle roka na Hviezdoslavovo námestie. Pred budovou Slovenského národného divadla bola umiestnená nadrozmerná svetelná časomiera, ktorá odrátavala záverečné minúty roka 2022. „Odhadujeme, že do Starého mesta prišlo tisícky ľudí,“ uviedla pre Pravdu Dagmar Schmucková, hovorkyňa mesta Bratislava.

Rozlúčkou so starým rokom návštevníkov sprevádzal moderátor Ján Gordulič, atmosféru hudobne dotváral DJ, zaznel aj Straussov valčík a súčasťou programu mesto Bratislava pripravilo aj koncoročný príhovor primátora Bratislavy Matúša Valla.

Hlavné mesto v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto, Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a partnerom podujatia OLO pripravilo pre obyvateľov a návštevníkov mesta, po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou, spoločné odpočítavanie posledných sekúnd starého roka a vítanie nového roka 2023. Centrom diania boli Hviezdoslavovo námestie. Sprievodný program v podobe stánkov s občerstvením a dídžejského pódia v réžii MČ Staré Mesto bol do druhej rána.

šťastná rodina, deti, otec, mama Čítajte viac Sviatky a dni pracovného pokoja 2023: Slováci sa môžu tešiť až na 8 predĺžených víkendov

Na bezpečnosť a nerušený chod silvestrovskej noci dohliadali posilnené hliadky mestskej a štátnej polície spolu so zdravotníkmi. Všetkých, ktorí sa rozhodnú stráviť posledné momenty starého roka v uliciach Bratislavy mesto prosilo, aby sa vyvarovali používania vlastnej pyrotechniky, či narábaniu so sklenenými fľašami a inými potenciálne nebezpečnými predmetmi. Zámerom bolo prelom rokov privítať v priateľskej a bezpečnej atmosfére.

Speváčka Dara Rolins a jej partner Pavel Nedvěd...
Ako absolútna zamilovaná idylka - tak vyzeral...
+11Moderátorka RTVS Simona Simanová a jej...

Polnočný ohňostroj tento rok hlavné mesto neorganizovalo, profesionálny ohňostroj však pripravil Úrad vlády SR. Odpaľovaný bol z priestoru Bratislavského hradu, pri príležitosti 30 výročia samostatnej Slovenskej republiky.

Vedenie mesta neodpovedalo, koľko za oslavy zaplatilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Žilina #Slovensko #Trenčín #Košice #Trnava #Prešov #Banská Bystrica #Silvester #Nový rok