Chorvátsko začne platiť eurom. Kde sa dajú vymeniť zvyšné kuny?

Chorvátsko sa stáva súčasťou eurosystému od 1. januára 2023. Prvé dva týždne v novom roku sa tam budú duálne používať obidve meny, teda kuna aj euro. Následne sa používanie kún definitívne ukončí a od 15. januára 2023 ho plne nahradí euro. Konverzný kurz bol stanovený na 7,5345 kún za jedno euro.

30.12.2022 09:44
Chorvátsko, Dubrovník, Foto:
Dubrovník, Chorvátsko
debata

Ako niekomu aj potom ostanú zvyšné kuny, až do konca februára 2023 bude možné zamieňať kuny v Národnej banke Slovenska (NBS). A to v jej ústredí v Bratislave a tiež v expozitúre v Košiciach. Výmena bude pre občanov a firmy bez poplatkov v maximálnom dennom limite 8 000 kún na osobu, a to za podobných podmienok ako pri výmene eurobankoviek.

Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie, turistka, dovolenka Čítajte viac Slováci už cestujú do zahraničia častejšie, než v predpandemickom roku 2019

Výmena je možná len v prípade predloženia platných bankoviek, mince a vyradené bankovky Národná banka Slovenska nevymieňa. Posledným dňom na výmenu kún za eurá v NBS je 28. februára 2023. „Dĺžka a možnosť poskytovania služby výmeny kún v komerčných bankách alebo zmenárňach bude záležať od ich obchodných rozhodnutí,“ doplnila Národná banka Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Chorvátsko #kuna