Veľké porovnanie cien potravín u susedov: pozrite si, aké sú nárasty cien vajec, chleba či zemiakov (+ 10 vybraných potravín)

Až pätina z celkových výdavkov rodinných rozpočtov smeruje na nákup potravín. Ľudia sú preto v poslednom období čoraz viac obozretní, čo si vkladajú do nákupných košíkov.

30.12.2022 05:00
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (97)

Posledné novembrové čísla štatistického úradu ukazujú, že medziročne išli ceny potravín skoro o tretinu nahor.

Najviac za rok zdraželi oleje a tuky, mlieko, vajcia, syry, mäso či chlieb. Ľudia z pohraničných obcí preto počas roka často smerovali za hranice za lacnejšími nákupmi. Napríklad do Poľska či Maďarska. Zdá sa, že situácia sa otáča a za lacnejšími potravinami začali na Slovensko smerovať naši južní susedia. Práve tam potraviny medziročne zdraželi až o polovicu.

Čo sa deje s potravinami v Maďarsku

Ešte začiatkom tohto roka bola situácia v okolitých krajinách, čo sa týka rastu cien potravín, vcelku pokojná. V januári 2022 išli medziročne ceny potravín v Maďarsku nahor o desať percent. Nasledovalo Poľsko s rastom na úrovni deväť percent, Slovensko zaznamenalo rast na úrovni osem percent a najmenej rástli ceny potravín na začiatku roka v Česku, kde bol rast na úrovni päť percent.

rodina, rodičia, bábätko, dieťa, láska, radosť Čítajte viac Pozrite si prehľad, o koľko sa zvýšia v roku 2023 dávky či rôzne príspevky

Prvé tri mesiace roku 2022 bol rast cien potravín vo vyššie spomínaných krajinách približne rovnaký. Potom sa nožnice medzi Maďarskom a zvyškom štátov začali roztvárať. Výsledkom je, že v novembri boli ceny potravín v Maďarsku medziročne vyššie skoro o 50 percent. O takmer tretinu boli drahšie potraviny na Slovensku a v Česku. Najmenší medziročný rast potravín zo skúmaných krajín zaznamenalo Poľsko, kde ceny rástli za rok o 22 percent. Ukazujú to údaje z Európskeho štatistického úradu Eurostat.

Desať vybraných potravín

V tabuľke nižšie je znázornený medziročný nárast cien desiatich vybraných potravín. Údaje sú z Eurostatu za mesiac november, keď sa rast cien meral naposledy. Najnovšie čísla inflácie za mesiac december budú známe až v januári.

Národné štatistické úrady na Slovensku, Maďarsku a Česku ponúkajú aj detailnejší pohľad na jednotlivé ceny potravín. Detailnejšie sa preto pozrieme na ceny vajec, chleba či zemiakov.

Asi najväčším prekvapením bol enormný nárast cien vajec vo všetkých krajinách. Najviac za rok zdraželi v Maďarsku, konkrétne o vyše sto percent. V Česku medziročne vajcia zdraželi o 72 percent. Nasleduje Slovensko, kde vajcia zdraželi o viac ako 60 percent. O štvrtinu za rok narástla cena vajec v Poľsku. Vďaka dátam z národných štatistických úradov vieme stanoviť aj presnú priemernú cenu vajec. Napríklad desať slepačích vajec sa na Slovensku predávalo v novembri za 2,68 eura. V Maďarsku bola podľa štatistického úradu cena na úrovni v prepočte za 2,44 eura. Český štatistický úrad informuje, že desať vajec sa v Česku predáva za 2,02 eura.

krajniak milan Čítajte viac Deti začnú rodičom v roku 2023 posielať peniaze na dôchodok. Kto dostane koľko?

Hlavným dôvodom nárastu cien vajec je skutočnosť, že až 70 percent cien vajec tvorí krmivo nosníc. „Krmivo dražie, pretože vinou rastu cien plynu, a teda hnojív dražejú poľnohospodárske plodiny, ktorých zdraženie navyše umocňujú ekonomické dosahy vojny na Ukrajine,“ informuje ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank.

Ďalším príkladom sú zemiaky, ktoré taktiež zdraželi za rok o desiatky percent. Na Slovensku a v Česku o zhruba tretinu, v Maďarsku o skoro 50 percent a najmenej v Poľsku – o 17 percent. Jeden kilogram konzumných zemiakov sa v novembri na Slovensku predával za 0,98 eura. O jeden cent lacnejšie boli v prepočte v Maďarsku. Cena v Česku bola na úrovni 0,63 eura.

Podobná situácia je aj pri cene chleba. Jeden kilogram tmavého chleba na Slovensku kúpite za 2,06 eura, v Maďarsku rovnakú gramáž v prepočte kúpite za 1,90 eura a v Česku stojí rascový konzumný chlieb v prepočte 1,82 eura.

Na záver treba dodať, že ceny sú len priemerné a môžu sa líšiť v jednotlivých reťazcoch. Taktiež silný kurz eura a oslabovanie susedných národných mien môže zohrávať svoju úlohu pri porovnávaní cien v jednotlivých susedných štátoch.

V neposlednom rade treba napríklad spomenúť aj fakt, že ešte vlani v januári zastropovala maďarská vláda Viktora Orbána ceny niektorých druhov potravín, ako sú mlieko, múka, cukor, olej, vajcia, zemiaky či určité druhy mäsa. Obchod musí predávať tieto potraviny za ceny z októbra 2021 až do konca jari 2023. Cenové stropy na vybrané potraviny v Maďarsku platia aj naďalej.

Mad1 Čítajte viac Drahé potraviny? Pozrite sa, čo sa deje v Maďarsku

Zaškrípalo však zásobovanie kľúčových produktov, ktoré vyústilo do obmedzenia predaja niektorých základných potravín. V supermarketoch nadnárodného reťazca Aldi dokonca obmedzili nákup zemiakov na jeden kilogram a mlieka na jeden liter. Ak bude zdražovanie v Maďarsku pokračovať takým silným tempom ako doteraz, čoraz viac ľudí bude zrejme chodiť nakupovať potraviny na Slovensko. Naopak, slabnúci forint môže zasa lákať Slovákov na nákupy v Maďarsku.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchody #Maďarsko #rast cien