Gastrobiznis a reštaurácie budú mať 10-percentnú DPH. Tí, ktorí sa prispôsobili zákazníkom, budú však potrestaní, reaguje Wolt

Konečne, hovoria slovenské reštaurácie a gastrosektor. Od začiatku pandémie sa snažia vybojovať nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH). Podarilo sa to až tesne pred Vianocami, keď ju parlament schválil. Z 20 percent tak klesne natrvalo o polovicu nižšie. Svoju zásluhu na schválení novely si pripisuje strana SaS. V podmienkach, ktoré ponúkla bývalému ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OľaNO), vďaka ktorým hlasovala za rozpočet, sa písalo aj o zníženej DPH pre gastro, už „naveky“.

29.12.2022 11:13
reštaurácia, obed, mladý pár, gastronómia Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Pre reštaurácie, bistrá, kaviarne či bary nedávno prijatá znížená sadzba DPH začne platiť od januára 2023. Gastro posledné roky prežíva svoje najhoršie časy. Všetko sa to začalo pandémiou, keď museli gastroprevádzky zamknúť dvere a prečkať. Keď si mysleli, že svitá na lepšie zajtrajšky a mnoho reštaurácií sa začalo dávať dokopy, prišla ďalšia pohroma. Či už hovoríme o vojne na Ukrajine, s ktorou prišli vysoké ceny za energie, alebo následný príchod veľkej inflácie. Podnikateľom v tomto sektore nepomôže ani zvýšenie príplatkov za prácu v noci či cez víkendy, ktoré začne platiť od leta 2023.

„Trvalé zníženie sadzby DPH pre gastro vítame, keďže je to naplnenie jednej z našich dlhodobých požiadaviek,“ uviedol pre Pravdu prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Aj spoločnosť Tatry Mountains Resorts (TMR) sa potešila nižšej DPH. „Je to po dlhej dobe pre gastro konečne systémový krok, po ktorom segment volal už dlho, zvlášť v čase pandémie,“ uviedol Marián Galajda, hovorca TMR.

Alkohol, alkoholici Čítajte viac Alkohol bude drahší. Reštauráciám a podnikom znižujú dane. Parlament schválil viacero noviniek

Opatrenie môže pomôcť mnohým reštauráciám aspoň čiastočne pokryť aktuálne zvýšené výdavky, sanovať straty, ktoré utrpeli za posledné tri roky, a najmä z dlhodobého hľadiska efektívnejšie fungovať, vysvetľuje Kamila Slašťanová zo spoločnosti Menučka. Takisto dopĺňa, že zníženie DPH môže zabrániť zatváraniu reštaurácií a rapídnemu zvyšovaniu cien.

Reštaurácie: je to aspoň niečo

Môže pokryť zníženie DPH vysoké náklady, ktoré gastro momentálne musí zniesť? „Nie je to univerzálny liek, ktorý zrazu vyrovná náklady na energie a vysokú infláciu, ale je to efektívnejšie ako všetko, čo tu bolo doteraz,“ vysvetľuje hovorca TMR Galajda.

Náklady a inflácia sú veľmi vysoké a situácia v gastrosektore po pandémii je náročná. „Je naivné si myslieť, že len toto opatrenie reštaurácie zachráni,“ pridáva sa Slašťanová. Ako dodáva, že je to však dobrý začiatok a aspoň niečo, čo by najmä poctiví podnikatelia mali pocítiť.

Na Slovensku aktuálne podniká 21 805 podnika­teľských subjektov v reštauračnej oblasti, ktorým by od januára mohlo v podnikaní pomôcť zníženie dane. Od roku 2020 je počet spoločností v gastrosektore najvyšší, keď za toto obdobie vzrástol približne o 900 subjektov, vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Roman Mikulec, odvolávanie, Robert Fico, Eduard Heger, Igor Matovič, parlament Čítajte viac Viskupič chce znížiť DPH pre gastro na rok, Matovič hrozí stiahnutím zákona

Z celkového počtu firiem je 10 127 akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným a 11 678 živnos­tníkov. „Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov nútia podniky na jednej strane zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky,“ upozornila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Donášky a ďalší sa nepotešia

Nie každá reštaurácia sa však tejto zmene potešila. Znížená DPH platí len pre podniky, ktoré podávajú zákazníkom jedlá a nápoje, zároveň však musia mať obsluhu a priestory na konzumáciu, varenie či umývanie riadov. Iné podniky budú platiť stále 20-percentnú DPH. Čo vlastne znamená, že donáškové služby túto úľavu nedostanú a takisto ani jedlá, ktoré budú vynesené z reštaurácie. Platí to aj pre výdajné okienka a fastfoody.

Jednou z takýchto firiem je aj donášková služba Wolt. „Pre reštaurácie je dôležité, aby dostali pomoc, ktorú sme vo forme zníženia DPH dlhodobo podporovali. Očakávame však, že dvojaká DPH môže spôsobiť zmätok a zaťažiť účtovníctvo samotných reštaurácií, na čo sa musia pripraviť vo veľmi krátkom čase,“ informuje Jana Jarošová z Woltu.

„Počas pandémie sa správanie zákazníkov zmenilo a donáška sa stala dôležitou súčasťou príjmov mnohých reštaurácií, a to sa nezmení,“ dodáva Jarošová. Niektoré reštaurácie dobre zachytili tento trend, prispôsobili mu svoje fungovanie alebo sprevádzkovali vlastnú donášku, prípadne začali s novými konceptmi gastra, ako je napríklad streetfood. Tieto budú podľa slov Jarošovej vyššou DPH vlastne trestané za prispôsobenie sa zákazníckym preferenciám. Pre niektoré reštaurácie tvoria donášky desiatky percent ich tržieb.

Igor Matovič, rokovanie vlády Čítajte viac Matovič ohlásil ďalšiu veľkú pomoc. Smerovať bude pre gastro sektor či vlekárov

Jarošová pokračuje, že v susednom Maďarsku bola počas pandémie znížená DPH pre gastrosektor na 10 percent, pričom nerozlišovala medzi miestom konzumácie jedla. V Nemecku je v gastre tiež dvojaká sadzba DPH, ale nižšia je práve pre donášky a výdajné okienka. Podniky, kde sa jedlo konzumuje, nemajú možnosť zníženej DPH.

„Či je to spravodlivé, je, samozrejme, na debatu,“ polemizuje Slašťanová. Dodáva, že aj napríklad taký kultúrny sektor by si nižšiu DPH zaslúžil, ale zatiaľ sa mu to nepodarilo. „V tomto kontexte je dobré, že gastro má aspoň zníženie DPH pri klasických reštauráciách a konzumácii na mieste. Bude síce možno komplikované účtovať rozdielnu DPH pri konzumácii na mieste a inú pri donáške a take away, ale určite je to lepšie ako nič,“ uviedla Slašťanová.

Treba však vnímať aj to, ako hovorí Harbuľák, že hlavnou charakteristikou reštaurácie či kaviarne, alebo zábavného podniku je poskytnutie služby v podobe priestoru, inventáru, obsluhy a ďalších služieb. To je podstata poskytnutia služby, nielen predaj jedla alebo nápoja. S tým sú spojené aj ďalšie náklady na zabezpečenie a vybavenie prevádzky, náklady na obsluhujúci personál, ktoré pri donáške absentujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #gastro