Ceny diaľničných známok 2023: Vláda schválila nové sumy, ročná skončí

Vláda v stredu schválila nové sumy za diaľničné známky v budúcom roku. Motoristov ceny nepotešia. Zvyšujú sa vo všetkých typoch. Ročná známka z pôvodnej ceny 50 eur porastie na 60 eur, s ňou aj 365 dňová. Mesačná známka sa zvýši o 3 eurá z dnešných 14 eur a desaťdňová z 10 eur porastie na 12 eur.

14.12.2022 12:42 , aktualizované: 13:43
Tunel Sitina / Diaľnica / Cesta / Premávka /... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (44)

Návrh prišiel z ministerstva dopravy a ten zvyšovanie cien apeluje tým, že od posledného zvyšovania súm za diaľničné známky sa výrazne zdvihli náklady za oparu a údržbu a aj dĺžka ciest sa predĺžila.

„Treba si uvedomiť, že cena diaľničných známok sa naposledy zvyšovala v roku 2011, odvtedy majú motoristi k dispozícii dokopy 300 kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest,“ skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Podľa rezortu dopravy peniaze navyše pomôžu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) viac akcelerovať investície do opráv a údržby rýchlostných ciest, diaľnic a mostov v jej správe. Nariadenie vlády predpokladá zvýšenie výnosov NDS ako správcu výberu a evidencie úhrad diaľničných známok z predaja diaľničných známok v roku 2023 a nasledujúcich rokoch. Výška výnosu z predaja diaľničných známok na úrovni viac ako 17 miliónov eur bez DPH v rokoch 2023 až 2026 je predpokladaná pri nezmenenom správaní motoristov.

Ročná známka skončí

Začiatok budúceho roka bude posledným obdobím, kedy bude možné zakúpiť ročnú diaľničnú známku. Niektorí motoristi totiž mali problém rozoznať ročnú a 365-dňovú známku. Predaj ročnej sa teda utlmí a zostane 365-dňová. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) to vyhlásil v stredu po rokovaní vlády.

Doležal skonštatoval, že na základe spätnej väzby vyhodnotili, že niektorí motoristi mali komplikácie pri rozoznávaní ročnej a 365-dňovej známky. Ročná pritom platí od 1. januára až do konca januára nasledujúceho roka.

Ročnú známku tak bude možné naposledy zakúpiť začiatkom budúceho roka. „My potom utlmíme jej predaj a zostane v ponuke len klasická 365-dňová, ktorá de facto nahradí tú ročnú, aby už nedochádzalo k nedorozumeniam,“ dodal minister dopravy.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #diaľnice #diaľničné známky