Zamestnávatelia sa dvihli a odišli z rokovania. Protestujú voči Krajniakovi a zdvíhaniu príplatkov

Zástupcovia zamestnávateľov na protest proti schváleniu novely Zákonníka práce a zvýšeniu príplatkov v pondelok odmietli pokračovať v rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR. Rokovanie tripartity bolo preto ukončené.

12.12.2022 15:28
Milan Krajniak, minister práce Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak
debata

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení v zastúpení zástupcov zamestnávateľov vyjadrila nespokojnosť so schválením zmien týkajúcich sa zvýšenia mzdových zvýhodnení, nimi sú príplatky ku mzde napríklad za nočné, prácu v sobotu alebo v nedeľu. Predloženie opozičného poslaneckého návrhu na rokovanie parlamentu a jeho schválenie poslancami NR SR považujú zamestnávatelia za porušenie sociálneho dialógu, uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

K napätej situácii sa vyjadril aj minister práce Milan Krajniak. „Rešpektujem sociálny dialóg a vážim si sociálnych partnerov. Práve preto bolo na môj návrh zvýšenie príplatkov ku mzde zamestnancov už v októbri prerokované na mimoriadnom stretnutí všetkých sociálnych partnerov, a to napriek tomu, že išlo o opozičný, poslanecký, a nie vládny návrh zákona. Rovnako bol tento opozičný návrh zákona prediskutovaný aj na plenárnom zasadnutí tripartity. Predstavitelia vlády informovali zástupcov zamestnávateľov, že v predloženej podobe návrh nebude v parlamente schválený, čo aj zodpovedá realite,“ uviedol.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Vyššie príplatky za soboty, nedele a nočné. Potravinári rozčarovaní, firmy tiež. O koľko sa môže zvýšiť výplata?

S tým, že návrh novely Zákonníka práce bol ako uvádza schválený po zapracovaní pozmeňujúceho návrhu, ktorý vypustil z predmetnej novely úpravu stupňov minimálnej mzdy, a namiesto účinnosti od 1. januára 2023 posunul účinnosť zmien na 1. júna 2023. „Schválený návrh zákona po zapracovaní tohto pozmeňujúceho návrhu považujem za kompromisný, pretože oproti pôvodnému opozičnému návrhu znižuje náklady zamestnávateľov v roku 2023,“ tvrdí minister práce.

Vyjadril aj svoj záujem na pokračovaní v dialógu. Z tohto dôvodu bude iniciovať stretnutie zástupcov zamestnávateľov s premiérom Eduardom Hegerom a ďalšími členmi vlády, na ktorom, šéf rezortu verí, že spolu vytvoria podmienky pre ďalšiu spoluprácu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #sociálnych vecí a rodiny