Vyššie príplatky za soboty, nedele a nočné. Potravinári rozčarovaní, firmy tiež. O koľko sa môže zvýšiť výplata?

Zamestnanci sa môžu tešiť z vyšších miezd. Desaťtisíce až státisíce pracujúcich si prilepšia na príplatkoch za prácu cez sviatky, víkendy či v noci. Dohodli sa na tom predkladatelia a opoziční poslanci Smeru Martin Nemky a Boris Susko s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a koalíciou. Národná rada v stredu tieto zmeny schválila v novele Zákonníka práce. Príplatky k mzde sa tak „rozmrazia“ a nadviažu sa na minimálnu mzdu. Právna norma má nadobudnúť účinnosť 1. júna 2023. Za návrh hlasovalo 110 zo 137 prítomných poslancov.

08.12.2022 16:16
Milan Krajniak, minister práce Foto: ,
Milan Krajniak, minister práce
debata (4)

Zmeny v opozičnom návrhu tiež nastali v tom, že zamestnávateľom dajú pol roka na prípravu k pridaniu na príplatkoch. Pôvodne to malo platiť už od 1. januára 2023. Výpočet minimálnej mzdy sa však meniť nateraz nebude. Pôvodne chceli poslanci zvýšiť sumy minimálky za jej vyššie stupne.

Vlak Čítajte viac Štát úplne prekopal vlakové spoje. Nový grafikon sa dotkne státisícov ľudí (prehľad zmien od nedele)

Pre zamestnancov je to dobrá správa, no zamestnávatelia sa hnevajú. Stále bojujú s vysokými cenami vstupov a energií. Mnoho z nich navýšenie nákladov môže zruinovať. „Viem vám garantovať, že to bolo prejednané s odbormi a ony nás podporia,“ uviedol v parlamente navrhovateľ Martin Nemky. V praxi si tak napríklad za dve osemhodinové šichty v sobotu a v nedeľu polepší zamestnanec zhruba o 10,60 eura. Ak odpracuje napríklad desať osemhodinových nočných zmien, polepší si o 14,4 eura.

Pre lepšiu orientáciu, v roku 2022 bol príplatok za prácu v noci 1,43 eura po novom bude 1,61 eura. Za prácu v sobotu sa príspevok z 1,79 eura zdvihne na 2,01 eura a za nedeľu sa príspevok zvýši z pôvodných 3,58 eura na 4,02 eura.

Príklady

  • Zamestnanec za 2 osemhodinové pracovné zmeny odpracované v sobotu v jednom mesiaci v roku 2023 dostane o 3,54 eur viac.
  • Zamestnanec za 2 osemhodinové pracovné zmeny odpracované v nedeľu v jednom mesiaci v roku 2023 dostane o 7,09 eur viac.
  • Zamestnanec za 10 osemhodinových pracovných zmien odpracovaných v noci v jednom mesiaci v roku 2023 dostane o 14,4 eur viac

Každý zamestnanec má podľa Zákonníka práce nárok na peniaze navyše, pokiaľ pracuje v noci, má sťažené podmienky, pracuje cez víkend alebo cez sviatok. Tieto príplatky sa nadviažu na minimálnu mzdu. Ak tá porastie, porastú aj príplatky.

Ako sa zvýšia príplatky v sobotu

  • Výška príplatku za prácu v sobotu bude najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.
  • U zamestnávateľa, u ktorého sa práca pravidelne vykonávala v sobotu, sa zvýši najmenej o 45 % minimálnej mzdy za hodinu.

Ako sa zvýšia príplatky v nedeľu

  • Výška príplatku za prácu v nedeľu bude najmenej v sume 100 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.
  • U zamestnávateľa, u ktorého sa práca pravidelne vykonávala v sobotu, sa zvýši najmenej o 90 % minimálnej mzdy za hodinu.

Ako sa zvýšia príplatky za nočnú

  • Výška príplatku za prácu v nedeľu bude najmenej v sume 40 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.
  • Ak ide o zamestnanca vykonávajúceho rizikovú prácu, najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy.
  • U zamestnávateľa, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa prevažná časť práce vykonávala ako nočná, môže byť hranica nižšia, no najmenej 35 % minimálnej mzdy za hodinu.

Ako sa zvýšia ostatné príplatky

  • Za sťažený výkon práce sa príplatky zvýšia najmenej vo výške 20 % minimálnej mzdy za hodinu.
  • Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska sa príplatky zvýšia vo výške najmenej 20 % minimálnej mzdy za hodinu.
  • Zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, sa príplatky za prácu vo sviatok zvýšia najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu.

Šeliga: Je to kompromis

Príplatok za prácu v sobotu sa zvýši minimálne o 50 percent minimálnej mzdy za hodinu, no najmenej aby bola vo výške 45 percent minimálky za hodinu. Okrem iného sa príplatok za nedeľu zvýši na najmenej v sume 100 percent minimálnej mzdy za hodinu, no najmenej na 90 percent minimálnej mzdy za hodinu. Zamestnanec tak za dve osemhodinové pracovné zmeny odpracované v sobotu v jednom mesiaci v roku 2023 dostane namiesto súčasných 28,64 eura, nové mzdové zvýhodnenie vo výške 32,18 eura, uviedol pre Pravdu Pavol Daubner, partner advokátskej kancelárie Vojčík & Partners.

Ďalej vypočítal, že za hodinu práce vykonanej v nedeľu si zamestnanec prilepší o 4,023 eura, namiesto súčasných pevne určených 3,58 eura. V prípade vykonávania práce v nedeľu v rozsahu celkovo 16 hodín v jednom mesiaci v roku 2023 by rozdiel v zamestnancovej mesačnej mzde predstavoval sumu 7,09 eura oproti súčasnému stavu.

Ak by ale zamestnanec odpracoval v jednom mesiaci v budúcom roku napríklad päť osemhodinových nočných zmien, mzdové zvýhodnenie za vykonanú nočnú prácu by po novom mohlo predstavovať sumu 64,36 eura. To je o vyše sedem eur viac, ako je v súčasnosti.

Návrh podporil aj koaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). „Vítam to, že aj po rokovaní s Krajniakom sa podarilo dostať na stôl kompromis, že vypustia zóny minimálnej mzdy. Čas na rozmrazenie príplatkov bude pol roka, zamestnávatelia majú teda pol roka na to, aby sa pripravili,“ uviedol. Vraví, že rozumie podnikateľom, ktorí nebudú príliš spokojní.

Poslanec Smeru a exminister práce Ján Richter hovorí, že tých pár eur zamestnávatelia ustoja. „Skutočne to nie sú žiadne prostriedky a peniaze, ktoré majú niekoho zruinovať,“ zdôraznil. Strana eviduje aj požiadavky pekárov, ktorými sa plánuje zaoberať. Richter dodal, že ľudia si za prácu v neštandardnom čase jednoducho zaslúžia dostať viac a v budúcom roku aj viac dostanú.

Odbory sú spokojné, SaS nie

Po tom, čo sa historicky prvýkrát podarilo Konfederácii odborových zväzov dohodnúť so zamestnávateľmi a so štátom na navýšení minimálnej mzdy na 700 eur, sa znova teší rozmrazeniu príplatkov.

Schválené „rozmrazenie“ mzdových zvýhodnení novelou Zákonníka práce je podľa konfederácie len návratom k úprave, ktorá bola už niekoľko rokov predtým uplatňovaná. „Preto návrat k právnej úprave, ktorá platila do roku 2020, vnímame v súčasnej situácii najmä extrémneho rastu cien ako cestu k zvýšeniu príjmu, a tým pádom aj životnej úrovne zamestnancov a ich rodín,“ uviedli odborári v reakcii. Saske sa návrh až tak nepozdáva, Ján Oravec tvrdí, že je nedomyslený a v konečnom dôsledku môže zamestnancom aj uškodiť. „Ak sa zamestnávateľ rozhodne, že už nie je rentabilné mať prevádzku cez víkend alebo v noci, stráca zamestnanec príležitosť zarobiť si tento extra príjem a má vyšší príplatok, ale z nuly,“ upozornil Oravec.

SR Bratislava financie dôchodok európsky TK Krajniak BAX Čítajte viac Veľké zmeny v minimálnej mzde a príplatkoch. Platy by od januára výrazne narástli, Smer novelu pretlačil cez koalíciu

Možné obmedzenie fungovania niektorých prevádzok podľa poslanca zníži aj dostupnosť služieb. Druhým efektom bude zvýšenie nákladov na výrobu napríklad pekárenských výrobkov, ktoré firmy prenesú do ich ceny. Poslanec zo SaS označil rozmrazenie príplatkov za podraz voči zamestnávateľom. „Súčasťou dohody sociálnych partnerov bolo aj to, že odbory nebudú otvárať tému zvyšovania príplatkov,“ reagoval tak na zvýšenie minimálnej mzdy na rok 2023. Celkové výdavky na zamestnancov sú podľa neho už v súčasnosti na vyššej úrovni ako napríklad v Česku a Poľsku a rozmrazením výšky príplatkov sa tak konkurencieschop­nosť slovenských zamestnávateľov ešte viac oslabí.

Potravinári sú rozčarovaní

Zamestnávatelia však protestujú proti vyšším príplatkom. Dusia ich vysoké účty za energie a teraz im štát prikáže viac platiť aj na zamestnancov. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) už niekoľko týždňov verejne upozorňuje na nedostatky poslaneckého návrhu z dielne Smeru. Sporne vnímajú predovšetkým to, že navrhované rozmrazenie mzdových príplatkov prešlo v parlamente v časoch extrémnej inflačnej a energetickej krízy.

Sektor hotelierov tiež kritizuje prijatie novely Zákonníka práce. Upozorňuje, že rozmrazenie mzdových príplatkov bude stop pre množstvo prevádzok. „Je absurdné, že v súčasnom období extrémneho zvyšovania nákladov majú zamestnávateľom takýmto spôsobom skokovo rásť ďalšie výdavky. Zmena zákona azda najvýraznejšie zasiahne práve do činnosti prevádzok v cestovnom ruchu, pre ktoré je typická práve práca počas víkendov a sviatkov, keď je dopyt zo strany zákazníkov vyšší. Mnohé prevádzky už dnes nedokážu preniesť zvýšené náklady spôsobené infláciou do cien svojich služieb, pretože by boli nepredajné. Práve to je jeden z dôvodov, prečo mzdy v gastrosektore ako jedinom odvetví stagnujú a nerastú,“ vysvetľuje prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

potraviny Čítajte viac Potravinárske komory a zväzy obchodu prosia poslancov: Príplatky pre zamestnancov nezvyšujte

Potravinárska komora Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu sú zo zmien rozčarovaní. Tvrdia, že predseda parlamentu im dal osobne sľub, že sa príplatky rozmrazovať nebudú. Upozorňujú, že vyššie príplatky nie utlmia infláciu, práve naopak – ešte ju zvýšia. „Schválenie novely Zákonníka práce povedie k ďalšiemu zvýšeniu cien najmä základných potravín. Tým, že bude musieť dôjsť k zvýšeniu výšky príplatkov k mzde, tak v prvovýrobe, spracovaní aj predaji poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov je dôvodné predpokladať rast cien pekárskych výrobkov, zeleniny, mäsa, mlieka, vajec, ale aj ďalších výrobkov,“ kritizujú potravinári.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Slovensko #zamestnanci #príplatky