Cenový šok. Rakúsko a Nemecko odštartovali lyžiarsku sezónu

Lyžiarska sezóna sa v Rakúsku a Nemecku začína cenovým šokom, v niektorých oblastiach atakujú ceny denných skipasov hranicu 70 eur. Zdraželi aj ubytovacie služby alebo lyžiarske kurzy. V Taliansku po dvoch rokoch štartuje lyžiarska sezóna bez obmedzení súvisiacich s pandémiou covidu-19. Talianski prevádzkovatelia stredísk očakávajú prvú vlnu turistov budúci týždeň, keď je v krajine štátny sviatok.

02.12.2022 11:09 , aktualizované: 14:04
Forni di Sopra, Dolomity, Alpy, Taliansko,... Foto:
Forni di Sopra
debata (11)

Tento týždeň sa v rakúskych Alpách rozbehla naplno lyžiarska sezóna, aj keď zhruba dve desiatky lyžiarskych stredísk spustili sezónu už skôr. Vo štvrtok sa podľa serveru Bergfexrozbehli rozbehli vleky napríklad v tirolskej oblasti Kühtai a St. Anton am Arlberg alebo v areáli Saalbach-Hinterglemm v Salzbursku. V najvyšších polohách týchto alpských oblastí je najmenej 40 centimetrov sne­hu.

Nadšenie návštevníkov rakúskych Álp však trochu tlmia vysoké ceny za ponúkané služby, spôsobené predovšetkým vysokými nákladmi na energie. Podľa portálu oe24.at skipasy v niektorých rakúskych lyžiarskych strediskách zdraželi o 14 percent, v priemere potom o osem percent, píšu České noviny.

Matovič Čítajte viac Ceny energií na rok 2023: Faktúry za elektrinu ostanú rovnaké. Účty za plyn a teplo stúpnu o 15 percent

Napríklad v stredisku St. Anton am Arlberg bude stáť denný skipas pre dospelého od 24. decembra 67 eur, v Kitzbüheli bude okolo prelomu roka za 65 eur, v Schladmingu 63 eur. Lyžiarske stredisko Dachstein West si tento rok cenu denného skipasu určilo na 57 eur, pričom ešte vlani to bolo 50 eur.

Niektoré strediská teraz vsádzajú na variabilné ceny. Napríklad lanovky vo vorarlberských strediskách Montafon a Brandnertal bude mať lacnejší ten, kto si ich objedná skôr a na internete a na dni s menším vyťažením. Tiež denné skipasy v štajerskom Planai stoja medzi 58 a 68 eurami podľa toho, s akým predstihom si ich človek objedná.

Prevádzkovatelia lanoviek chcú šetriť. Uvažujú napríklad o vypnutí vyhrievania sedačiek, obmedzení nočného lyžovania a osvetlení staníc.

Zavádzajú poplatky za parkovanie

V Nemecku sa sezóna kvôli vysokým cenám energií ponesie v znamení úspor. Pre lyžiarov to znamená jediné – za vleky si priplatia, pretože úprava zjazdoviek a prevádzka lanoviek a zasnežovacích zariadení spotrebuje veľa energie. Lyžiarske strediská v Nemecku tiež zavádzajú parkovacie poplatky.

Kvôli vysokým nákladom na energie pristúpil prevádzkovateľ areálu Zugspitze a tiež neďalekého strediska Garmisch-Classic k mnohým úsporným opatreniam, ale ani tak sa nevyhol zdražovaniu. „Uzavretie zjazdoviek nie je riešenie,“ povedal Matthias Stauch, šéf spoločnosti Bayerische Zugspitzbahn, ktorá areál prevádzkuje. Dodal, že asi 50 percent pracovných miest v regióne je naviazaných na turistický ruch.

Bayerische Zugspitzbahn chce počas tohtoročnej zimy výrazne znížiť náklady na zasnežovanie, preto sa pri spúšťaní snežných diel bude riadiť aktuálnymi cenami elektriny, predpovedí počasia a ekonomickou zmysluplnosťou. Pre lyžiarov to môže znamenať, že v stredisku Garmisch-Classic, ktoré sa na rozdiel od areálu Zugspitze na zasnežovacie zariadenie spolieha, budú užšie zjazdovky, a nie všetky vleky budú v prevádzke.

Za parkovanie päť eur

Kvôli úsporám zostanú vypnuté vyhrievania sedadiel v lanovkách, vyhrievanie vonkajších terás reštaurácií a tiež nočné osvetlenie vrcholových staníc lanoviek. V časoch mimo špičky budú vleky jazdiť pomalšie. „Mnoho menších úsporných opatrení vo výsledku znamená ušetrené veľké množstvo energie,“ povedal Stauch.

Okrem úspor siahla Bayerische Zugspitzbahn k zdraženiu skipasov. Jednodňové lyžovanie v areáli Zugspitze dospelého vyjde na 57 eur, v Garmisch-Classic 55 eur. Oproti minuloročnej sezóne sú skipasy zhruba o desať percent drahšie. Lyžiari musia počítať aj s tým, že v oboch strediskách zaplatia za parkovanie päť eur. Vyššie ceny lyžovania a poplatok za parkovanie by mohol mnoho ľudí prinútiť k využitiu vlaku. Obe strediská sú obľúbené predovšetkým u obyvateľov Mníchova, odkiaľ kombinovaný lístok so skipasom stojí dospelého 65 eur.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #lyžovačka #zima