Aký drahý bude vianočný stôl? Prieskum, koľko chcú ľudia minúť pod stromčekom

Vianoce každý rok ťažia slovenské peňaženky. Tento rok sa k nákupu darčekov pridalo aj zdražovanie a rekordná inflácia. Priemerná suma nákupného košíka na štedrovečerný stôl, s ktorou by mala domácnosť počítať, je 525 eur. Oproti minulému roku sa tak zvýši až o 20 percent.

01.12.2022 15:16
medovník, deti, vianoce, pečenie, Foto:
Ilustračná foto
debata

Prieskum o tom, koľko a na čo chcú Slováci míňať peniaze na Vianoce, priniesla spoločnosť Partners Group Slovensko v spolupráci s agentúrou Focus. Rodiny napriek situácii, v ktorej sa krajina nachádza, sa rozhodli minúť na darčeky viac ako po minulé roky.

Najčastejšie si ľudia pod stromček dávajú ponožky, drogériu, knihu alebo obálku s hotovosťou. Tento rok to podľa prieskumu nebude inak. „Blízkym chceme dať veci, ktoré bežne využívajú, čím odľahčíme ich výdavky na bežnú spotrebu. No časté sú aj dary, ktoré by si za normálnych okolností sami nekúpili,“ uviedla Linda Valentín, odborníčka na osobné financie spoločnosti Partners Group.

Naopak, menej ľudí si pod stromčekom nájde peniaze. „Tieto Vianoce hotovosť plánuje darovať 15 percent opýtaných, čo je o štyri percentá menej ako vlani. Medziročný pokles môže byť signálom, že domácnostiam po ťažkom finančnom roku nezostávajú peniaze nazvyš. Zároveň sa pripravujú na náročné obdobie, ktoré nás ešte len čaká,“ dodal sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus.

rodina, Vianoce, radosť, darčeky, deti Čítajte viac Darčeky za každú cenu? Slováci sú ochotní za ne zaplatiť 400 eur. Niektorí neodolajú míňaniu, tvrdí psychológ

Slováci na darčekoch zrejme naozaj neplánujú šetriť. Až tretina opýtaných dokonca chce minúť viac ako 300 eur. No desatina zas nechce minúť ani jedno euro.

Predpokladané výdavky závisia od mesačného príjmu domácnosti. Kým tí, čo zarábajú viac, aj chcú obetovať viac peňazí, tak, naopak, chudobnejšie rodiny – väčšinou sa to týka dôchodcovských domácností, na darčekoch budú šetriť a nakúpia maximálne do sto eur. Priemerná suma tento rok prekročila hranicu 210 eur. Na porovnanie s rokom 2015 narástla suma o 66 percent. „Medziročne ide o 10-percentný nárast, ktorý je nižší ako nárast medziročnej miery inflácie a hovorí viac o tom, že domácnosti opatrnejšie pristupujú ku kupovaniu darčekov,“ tvrdí Valentín.

Koľko peňazí ostane na štedrej večeri

Kapor, mäso, klobásky, kapusta, hríby, smotana, majonéza či zemiaky. Tieto a mnoho ďalších surovín nemôže chýbať na vianočnom stole. Čomu sa však nevyhli, je potravinová inflácia. Štatistický úrad tvrdí, že potraviny zdraželi o 26 percent. „Očakávame, že ceny potravín budú rásť aj pred Vianocami podobným tempom,“ tvrdí Jana Glasová, analytička 365.bank. Vianočné nákupy tento rok vyjdú priemerne o štvrtinu viac ako vlani. Samozrejme, záleží aj na tom, ktoré potraviny sa nakupujú.

Na čele cenového rebríčka, ktorý vytvorila Glasová, sa nachádza rastlinný olej a kryštálový cukor, ktoré sú až o vyše 70 percent drahšie ako vlani. Za nimi nasleduje pšeničná múka a margarín s nárastom ceny o viac než 60 percent. Cenový rast vyšší ako 40 percent dosiahol ešte práškový cukor, paradajky, vajcia, polotučné mlieko, maslo, ale aj tvrdý syr eidam, kuracie mäso a klasické biele rožky.

vianoce Čítajte viac Vianoce budú chudobnejšie. Zdražovanie núti ľudí šetriť, ukázal prieskum

Tieto sviatky si našinci priplatia aj za tradičný zemiakový šalát. Cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 percent a vajíčka sú drahšie o 42 percent. Majonéza, sterilizované uhorky a hrášok vychádzajú o 20–26 percent viac ako pred minuloročnými sviatkami. Kapor, ako uvádza Partners Group, sa z 11,25 eura (cena za 2,5 kg kapra) zvýši na 16,25 eura. „Drahšie si budeme tento rok na vianočný stôl pripravovať aj kapustnicu,“ uviedla Glasová. Zvýšila sa totiž cena klobásy o 27 %, bravčového mäsa minimálne o 25 percent a aj kvasenej kapusty o 18 percent.

Dohromady za vianočný nákup potravín by sme mali minúť 151,87 eura. Na vianočné darčeky 211 eur, na pečenie 83,02 eura a na základnú vianočnú výzdobu 79,49 eura. „Ak dáme všetky položky na jeden účet, priemerne nás budú stáť tohtoročné Vianoce takmer o pätinu viac (18,5 percenta), čiže zaplatíme viac o 82 eur ako minulý rok. Celkový vianočný nákup sa môže vyšplhať až na 525 eur,“ vysvetľuje Valentín.

Pozor na podvody a zbytočné dlhy

Slováci sa nechcú na Vianoce zadlžovať. Až 95 percent tých, ktorí plánujú kupovať darčeky, pôžičku odmietajú, vyplýva tiež z prieskumu Focusu. „To je viac než dobrá správa. Najväčším rizikom Vianoc sú emócie. I keď urobiť radosť a obdariť svojich blízkych je nesporne vznešená emócia, ide však ruka v ruke s neracionálnym míňaním, spontánnym nakupovaním a zadlžovaním sa,“ upozorňuje Matej Dobiš, analytik z Finančného kompasu. Rizikom v období počas sviatkov je aj zvýšený výskyt podvodov na internete a vyššia náchylnosť podvodníkom naletieť.

Podľa analytika je obdobie pred sviatkami a aj po sviatkoch z pohľadu čerpania spotrebiteľských úverov najsilnejšie v roku. „Treba si však dávať pozor na skryté pôžičky a finančné pasce, ktoré môžu Vianoce významne predražiť. Sú nimi napríklad prečerpanie na kreditných kartách, kontokorent, nákupy na splátky či využívanie nebankoviek,“ tvrdí analytik. Ďalej varuje, že pri čerpaní spotrebných úverov a kreditných kartách si treba dávať pozor najmä na riziko nesplácania, ale aj porovnávať úrokové sadzby pri úveroch. Kým úrokové sadzby pri spotrebných úveroch sa pohybujú od 4,50 % do 10 %, kreditné karty sú úročené v rozsahu od 10,9 % až po 24,90 %.

rodina, Vianoce, radosť, darčeky, deti Čítajte viac Práčka, sušička, umývačka nemusí prísť do Vianoc. Predajcovia hovoria, aké darčeky ľudia vyhľadávajú

Tieto správy prichádzajú iba pár dní po tom, čo Národná banka prepočítala, aký vplyv bude mať inflácia na financie domácností. Až pre 61 percent z nich to bude znamenať zhoršenie finančnej stability. Vyše 226-tisíc domácností tak medzi júnom 2022 a decembrom 2024 stratí do 200 eur, prepočítala banka. Vyše 106-tisíc domácností príde kvôli zdražovaniu a drahším úverom od 200 do 400 eur. Vyše 53-tisíc domácností príde o 400 až 600 eur. Dokopy tak približne 385-tisíc domácností pocíti zdraženie do 600 eur.

Takáto horšia finančná situácia môže uvrhnúť ľudí do problémov s nedostatkom peňazí a hrozbou rizika z nesplácania úverov. „V nepriaznivom scenári by boli tieto podiely viac ako dvojnásobné. Dominantný efekt má nárast nevyhnutných výdavkov v dôsledku inflácie,“ upozorňuje NBS. Preto si treba dobre strážiť výdavky či splátky. Ľudia by sa mali pripraviť na zhoršenú situáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #Vianoce #darčeky