Pozeráte Pečie celé Slovensko? Pravdivá diskusia o potravinách začala ale úplne inde

Každý večer v nedeľu státisíce milovníkov dobrého jedla sledujú reláciu Pečie celé Slovensko. Tá relácia je pre verejnoprávnu televíziu trhák, lenže ešte viac potrebujeme pravdivú diskusiu o jedle v našom živote, najmä v živote detí. Pred desiatimi rokmi ju rozpútali na slovenských základných školách poľnohospodári a potravinári a nazvali jednoducho Hovorme o jedle. S kým? No predsa s deťmi.

30.11.2022 10:19
Dve úspešné ôsmačky literátky - Ľudmila... Foto:
Dve úspešné ôsmačky literátky - Ľudmila Frátričová (vľavo) a Michaela Janigová.
debata (2)

Hovorí sa, že bieda je najlepší majster. Aj výrobcovia potravín si spomenuli, že kdesi je chyba, keď na pultoch potravín je prevaha zahraničných potravín nad domácimi. Uvedomili si, že musia byť aktívnejší v komunikácii s rodičmi, učiteľmi, aby si vychovali budúcu generáciu spotrebiteľov verných slovenským potravinám, pretože o nich viac vedia. Verných preto, lebo k potravinám, ktoré im mama s otcom kúpia, spoločne pripravia, sa viaže emócia a presvedčenie, že ide o dobrotu, ktorá ide zároveň aj k duhu.

Peniaze / Euro / Čítajte viac Vplyv inflácie na domácnosti: Niektorým zoberie 200, 400 až 600 eur, ukazujú prepočty NBS

Tohto roku sa do akcie Hovorme o jedle zapojilo 559 základných škôl z celého Slovenska, za desať rokov ich bolo vyše štyritisíc. Čísla hovoria o dobrej odozve a spolupráci, o tom, že poľnohospodári a potravinári našli pravých spojencov. Určite sú nimi učiteľky a učitelia, ktorí priviedli deti k tomu, aby sa doma s rodičmi zamysleli nad tým, čo vlastne doma, v škole, reštauráciách jeme.

Umenie hovoriť s deťmi

Večná téma znie: Záleží na tom, čo viem o potravinách. Deti ju stvárnili štetcom či pastelkami na plátne, objektívom fotoaparátu alebo zobrali do rúk pero či skôr sadli k počítaču a uvažovali, nad tým, čo im prináša jedlo.

Karel Hirman Čítajte viac Kráľovsky zarábajú na kríze, tak musia platiť. Vláda zdaní energofirmy, ohrozí to memorandum so SE?

Tí najlepší – učitelia so žiakmi – možno budúcimi novinármi, fotografmi, výtvarníkmi, ale vari aj a či najmä farmármi, potravinármi si v pondelok v luxusnom bratislavskom hoteli Carlton prevzali ceny za svoje videnie jedla v ľudskom živote. Deti po prvý raz uvideli naživo ľudí, ktorí formujú ich životy, ministra pôdohospodárstva či predsedu poľnohospodárskej a potravinárskej komory, alebo šéfa štátneho potravinového dozoru.

Ozaj, ako s nimi komunikovali? Dobre, vo chvíli veľkí dospeláci opustili svet veľkých čísel a spustili sa dolu nižšie na zem, do svojich rodín. Tomuto svetu, jedno, či ide o prváčikov, alebo deviatakov, školáci najlepšie rozumejú. Takže keď minister Samuel Vlčan uviedol, že má troch synov a prostredný z nich skúma, ako chutí hoci aj suchý chlieb, hneď bol deťom bližší. Práve tak ako Emil Macho, ktorý chlapcom a dievčatám povedal, že aj poľnohospodársky inžinier môže urobiť kariéru, že práca na poli, pohyb na čerstvom vzduchu, prinášajú pocit slobody a možnosť vidieť, ako sa všetko živé mení, rastie, dozrieva, že práca v takom kombajne či traktore je vzrušujúca.

Linda Sopčiakova má nesporný výtvarný talent. Foto: Matej Korpáš, SPPK
Linda Sopčiakova má nesporný výtvarný talent. Linda Sopčiakova má nesporný výtvarný talent.

Práve v kontakte s deťmi zisťujeme, že vstúpiť do ich životov a zaujať ich nie je také jednoduché, ale keď to zvládneme, prinesie to osoh celej krajine. Slovensko, aj to zaznelo v príhovoroch dospelých, sa bude musieť viac spoliehať na svoju pôdu a schopnosť živiť sa najmä vlastným pričinením.

Pozrime sa však na to, ako svet potravín vidia deti. Rovno povedzme, sú šikovné a škoda, že len dve z médií sa zaujímali o podujatie, denník Pravda a TASR, ostatné zostali zahľadení do veľkej politiky, s ktorou sú všetci nespokojní, kdesi mimo. Ale kto ju zmení, ak nie naše deti?

Sme to, čo jeme

Tie, čo sa zúčastnili prvých ročníkov súťaže Hovorme o jedle, možno už pracujú, možno študujú na vysokých školách a majú svoj názor na to, ako si majú vyberať jedlo, koľko si ho kúpiť, aby ho zbytočne nevyhodili do kontajnera a s ním aj časť zárobku či štipendia. Na chlieb sa nezarába ľahko. Jeden z víťazov literárnej súťaže Patrik Figeľ, šiestak z Trebišova, napísal pútavú rozprávku o vitamínoch. Jeden z jej hrdinov si dával sladký croissant a zapíjal ho kolou. Ozaj, koľko detí sa takto stravuje? Svaly žiadne, zato brušká a zadočky sa im zaguľacujú.

potraviny Čítajte viac Syr drahší o tri eurá, saláma o viac než dve. Pozrite si, ktoré potraviny zdraželi najviac (+ tabuľka)

Ôsmačka Ľudmila Frátričová z Bratislavy nastavila dospelým zasa takéto zrkadlo: "Niekto múdry povedal: Sme to, čo jeme. Úplne s ním súhlasím… Máme ideálne podmienky k tomu, aby sme boli informovaní, vzdelaní a v konečnom dôsledku zdraví… Ľudia sú však vo všeobecnosti príliš pohodlní, aby urobili pre seba niečo viac. Ťažko menia svoje zlé návyky, a to najmä v stravovaní.”

Nemajú naše deti pravdu? Ďalšia ôsmačka Michaela Janigová z Ružomberka-Černovej opísala na základe vlastných skúseností, ako sa žije s celiakiou, teda alergiou na potraviny s lepkom. Zoznamujúc sa s jej príbehom, uvedomujeme si, ako potraviny dramaticky menia deťom život, ako sa s ním musia pasovať, o aké slasti ich alergie na potraviny pripravia, ale aj aké bolesti im vedia spôsobiť.

Ementál s fantáziou

Linda Sopčiaková, siedmačka zo ZŠ v Tepličke nad Váhom, bola zaslúženou víťazkou súťaže Chutné maľovanie. Jej obraz s ementálom mal fantáziu a najmä krásnu spojnicu zrodu dobrého syra. V okách deravého syra sme objavili lúku s pasúcimi sa kravičkami, v ďalších produkty z mlieka, jogurty, syry. Ako vidno, aj z tohto obrazu naše deti už vedia, že potraviny sa nerodia na regáloch obchodov, ale kdesi uprostred poľnohospodárskej krajiny.

Lindina pani učiteľka Natália Hogajová objavila výtvarný talent šikovnej drobnej dievčiny pred rokom. Tohto roku ju neváhala prihlásiť a keď spolu s kolegyňami uvidela Lindino dielo, boli si isté, že v súťaži zamieri vysoko. Vyhrala ju. Nemôžeme ešte nespomenúť dielo prváčika Jurka Plevu zo Sebechlebov – jeho misa s ovocím naznačuje veľké výtvarné nadanie.

Krajniak Čítajte viac Prichádzajú 14. dôchodky. Kedy presne dorazia, čo treba spraviť a aká bude ich výška?

Činili sa aj mladí fotografi a fotografky. Deviatačka Terézia Šimúnová z Rajeckej Lesnej sa blysla čarovnou sliepkou vynárajúcou sa z rozprávkovej tmy, v takom veku a už čaruje so svetlom ako skúsený fotografický mág. Nemenšiu zručnosť preukázal siedmak David Gerad z Kľačian. Jeho zátišie s džbánom vína a čoraz vzácnejšími vlašskými orechami hovorí o tom, že nám vyrastá generácia, ktorá všestranne vníma hodnotu jedla pre človeka aj krajinu, v ktorej ho ľudia svojou prácou stvorili a naše deti tak jednoducho a krásne stvárnili.

Jedlo je umenie – dobrého hospodára, gastronóma aj umelca, ktorý ho vie zobraziť tak živo, že naň dostaneme chuť a že nám robí potešenie, aj keď sa naň len pozeráme či o ňom čítame. Hovoriť s deťmi o jedle má zmysel. Je v tom záruka pokračovania dobrého ľudského života.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #jedlo #zdražovanie #Samuel Vlčan