Pokračovanie článku: Krajniak otvorene priznal, že vetoval zákon, ktorý mal krotiť míňanie. Brusel nám môže stopnúť stámilióny

5. Prečo sú limity dôležité?

O výdavkových limitoch sa vo verejnej debate diskutuje už vyše desať rokov, ale zatiaľ žiadna vládna garnitúra nenabrala odvahu zaviesť ich do praxe. Sú to hlavne ekonomickí experti, ktorí už dlhodobo volajú po ich zavedení a pri súčasnom enormnom zadlžovaní krajiny sa tak téma výdavkových limitov opäť dostáva čoraz viac do popredia.

Dôležitosť výdavkových limitov sa dá ilustrovať na dvoch príkladoch. Na jednej strane je to nástroj, ktorý pomôže pri dodržiavaní prijatého rozpočtu. V minulosti sa totiž často stávalo, že politici nebrali schválený rozpočet príliš vážne a pristupovali k nemu v štýle, že papier znesie všetko. V prípade limitov na výdavky bude presne stanovené, koľko môžu ministerstvá míňať. Aj keby získali zdroje navyše, napríklad ako tento rok z daňových nadpríjmov, nemohli by tieto peniaze minúť hneď, ale tvoril by sa rozpočtový prebytok. A tu sa dostávame k druhému príkladu.

Je to tiež kľúčový nástroj proticyklickej politiky vlády. Má priniesť v dobrých ekonomických časoch rýchlejšie znižovanie deficitu a, naopak, v čase problémov v ekonomike vytvára priestor pre pomoc zasiahnutému hospodárstvu. Inými slovami v dobrých časoch má vláda vytvárať finančný vankúš, ktorý by mohla využiť na horšie časy.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #energie #výdavkové limity #kompenzácie