Pokračovanie článku: Krajniak otvorene priznal, že vetoval zákon, ktorý mal krotiť míňanie. Brusel nám môže stopnúť stámilióny

4. Čo na limity hovoria politické strany?

Koalícia dala výdavkové limity do programového vyhlásenia vlády a tiež sa stali jedným z míľnikov plánu obnovy. „Zaviazali sme sa k tomu dobrovoľne, a teraz tam nie sú. Takto sa nerobí politika a neriadi krajina,“ povedal šéf SaS Richard Sulík v diskusnej relácii na TA3. Ak by únia peniaze pre Slovensko škrtla, bola by to podľa neho pre krajinu hanba.

VIDEO: R. Sulík a B. Kollár o výdavkových limitoch

Video

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) bola z ich strany hlúposť, že si dali výdavkové limity ako jeden z míľnikov plánu obnovy. „Bol by som radšej, ak by sme sa vedeli s komisiou nejako dohodnúť,“ dodal Kollár. Podľa neho to znamená, že na budúci rok musia škrtnúť v rozpočte 500 miliónov. „Komu to zoberieme – lekárom či matkám s deťmi?“ pýta sa.

„Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a Európska komisia mi hovoria, že mám zoškrtať v rozpočte na budúci rok 500 miliónov eur na sociálne výdavky. To ja neurobím. Aby som skrátil prídavky na deti alebo podporu pre dôchodcov? Neurobím to,“ povedal minister práce cez víkend v RTVS. Podľa exministra financií a súčasného poslanca Ladislava Kamenického (Smer) Igor Matovič prenáša chaos zo Slovenska už aj na európsku scénu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #energie #výdavkové limity #kompenzácie