Krajniak otvorene priznal, že vetoval zákon, ktorý mal krotiť míňanie. Brusel nám môže stopnúť stámilióny

Politici si na seba uplietli bič. No nechcú ho použiť. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) cez víkend priznal, že na koaličnej rade vetoval použitie výdavkových limitov v rozpočte na budúci rok.

22.11.2022 00:00
SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (16)

VIDEO: “Nemali sme to tam strkať". Boris Kollár o výdavkových limitoch v pláne obnovy. Celú reláciu ta3 V politike si pozrite TU.

Video

Argumentuje škrtmi vo výdavkoch, ktoré by ohrozili vyplácanie sociálnych dávok. Vláda podľa neho nemôže v čase krízy pomáhať aj šetriť. „Keď sú roky, keď máme hospodársky rast a ekonomika sa rozvíja, vtedy robme úspory a šetrime, ale v kríze to nepripustím,“ vyhlásil šéf rezortu práce.

Koalícia mala stropy na výdavky v programovom vyhlásení vlády a stali sa dokonca jedným z míľnikov plánu obnovy. Zjednodušene ide o akúsi brzdu, ktorá presne stanoví ministrom stropy na výdavky v rozpočte a nedovolí im míňať viac, ako si naplánovali.

krajniak milan Čítajte viac Skoro 60 dávok prevalcuje inflácia, doplatia na to chudobní. Môže za to chyba v systéme

Ak chceme úniové miliardy na obnovu krajiny, treba splniť reformné ciele, teda míľniky. Nesplnenie jedného z míľnikov znamená, že peniaze z únie môžu byť ohrozené. A práve to Slovensku momentálne hrozí, keďže výdavkové limity do budúcoročného rozpočtu vláda nezapracovala.

Európska komisia ešte začiatkom novembra upozornila Slovensko, že na zavedení výdavkových limitov trvá a nesúhlasí, aby sa odkladali. Výdavkové limity boli zahrnuté v prvej žiadosti o platbu z plánu obnovy, z ktorej už peniaze prichádzajú na Slovensko. Aj keď sa formálne limity schválili, v praxi nefungujú.

Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku upozornila, že pokiaľ Slovensko nezapracuje výdavkové limity do návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, môže čakať tak finančné, ako aj reputačné následky.

Denník Pravda v súvislosti s výdavkovými limitmi pripravil sériu najdôležitejších otázok a odpovedí.

1. Kde sa limity zasekli?

Slovensko si v prvej žiadosti o platbu z plánu obnovy v objeme vyše 458 miliónov eur stanovilo ako jeden zo 14 míľnikov zavedenie výdavkových limitov. Po marcovom schválení limitov deklarovalo tento cieľ za splnený. Za normálnych okolností by mali byť limity zahrnuté do rozpočtu na budúci rok. Lenže rezort financií (MF SR) sa s Radou pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sporia o metodiku fungovania limitov v rozpočte. Matovičov rezort odmietol návrh Rady pre rozpočtovú zodpovednosť na výpočet týchto limitov a do prípravy nového rozpočtu ich nezahrnul.

Okrem toho výdavkové limity dostali na koaličnej rade stop od jedného z koaličných partnerov. Hnutie Sme rodina vetovalo výdavkové limity s tým, že by museli v budúcoročnom rozpočte zoškrtať 500 miliónov eur. Sme rodina tiež žiada, aby v krízových rokoch bola na výdavkové limity výnimka. „V období najhoršej krízy s najrýchlejším rastom cien, keď európske štáty míňajú peniaze na pomoc občanom a zamestnávateľom, Európska komisia a Rada pre rozpočtovú zodpovednosť žiada Slovensko, aby znížilo výdavky na sociálne opatrenia a pomoc ľuďom,“ napísal minister Krajniak v stanovisku.

To by mohlo podľa neho znamenať napríklad zníženie príspevkov pre rodičov, seniorov, ťažko zdravotne postihnutých, zariadenia sociálnych služieb alebo deti. Podľa jeho slov nedovolí, aby štát šetril na pomoci ľuďom uprostred najhoršej krízy s najrýchlejším rastom cien v histórii samostatného Slovenska.

Vladimir Putin Čítajte viac Analýza: Putin zahodí zábrany. Ešte viac priškrtí dodávky plynu a zacieli na infraštruktúru v EÚ, ukazuje najhorší scenár

Predseda RRZ Ján Tóth na sociálnej sieti napísal, že výdavkové limity, samozrejme, nie sú odtrhnuté od reality. „Sú pripravené aj na situácie, s ktorými sa nedá vopred rátať, ako bola pandémia, ruský útok na Ukrajinu alebo energetická kríza a ich dôsledky. Jednorazové dočasné fiškálne opatrenia, ktoré sú v takých prípadoch nevyhnutné, nie sú obmedzené fiškálnymi limitmi," vyhlásil. V praxi to znamená, že výdavkové limity sa netýkajú jednorazových výdavkov spojených s energetickou krízou či vojnou na Ukrajine.

2. Čo bude teraz nasledovať?

To, či výdavkové limity v rozpočte definitívne nebudú, je ešte predčasné povedať. Denník Pravda zisťoval, aké riešenie pripravuje rezort financií v tejto veci. Pre ministerstvo financií je zavedenie výdavkových limitov do praxe prioritou.

Tlačové oddelenie rezortu financií potvrdilo, že ministerstvo naďalej trpezlivo rokuje a pracuje na kompromise medzi všetkými zúčastnenými stranami – Radou pre rozpočtovú zodpovednosť, predstaviteľmi jednotlivých koaličných strán a Európskou komisiou. O ďalších podrobnostiach je zatiaľ predčasné hovoriť.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #energie #výdavkové limity #kompenzácie