Vláda schválila peniaze pre tisícky klientov sociálnych služieb. Pozrite sa, ako sa budú vyplácať

Ministerstvo práce a sociálnych vecí poskytne v tomto roku poskytovateľom vybraných druhov sociálnych služieb jednorazovú dotáciu zo štátneho rozpočtu. Dotácia bude slúžiť na čiastočnú úhradu ich zvýšených prevádzkových nákladov súvisiacich s vysokou infláciou na Slovensku. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

16.11.2022 13:45
Milan Krajniak, Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata

Ako na tlačovej besede uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO), inflačná pomoc pre zariadenia sociálnych služieb dosiahne 20 miliónov eur. Touto sumou vláda pomôže zariadeniam uhradiť časť nákladov v súvislosti s vysokou infláciou. Ako doplnil minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), pomoc pôjde pre ambulantné, pobytové a podporné služby, čím vláda spolu pomôže takmer 90-tisíc klientom týchto zariadení.

Sumu 12 miliónov eur dostanú verejní poskytovatelia a sumu 8 miliónov eur neverejní poskytovatelia sociálnych služieb. Žiadosti o dotáciu môžu zariadenia podávať do 2. decembra tohto roka. O dotáciu môžu podľa Krajniaka žiadať mestskí, obecní, krajskí aj neštátni poskytovatelia sociálnych služieb. Pomoc štát zariadeniam vyplatí do konca tohto roka.

Podanie žiadosti.
Verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych...
+4Dotácia na pokrytie úhrad.

„Nárast miery inflácie sa zvlášť nepriaznivo prejavuje aj v prevádzkových podmienkach poskytovania vybraných druhov sociálnych služieb s pobytovou a ambulantnou formou ich poskytovania, a tým so závislosťou na energiách postihnutých extrémnym nárastom cien, vrátane elektrickej energie a plynu," uviedol rezort práce a sociálnych vecí. Dotačnou pomocou sa majú posilniť už realizované opatrenia inflačnej pomoci v oblasti dotácií v rámci odvetvovej pôsobnosti ministerstva vo vzťahu k poskytovateľom sociálnych služieb. Ministerstvo práce a sociálnych vecí chce týmto krokom zmierniť možné premietanie zvýšených ekonomicky oprávnených prevádzkových nákladov do úhrady za poskytovanú sociálnu službu.

krajniak milan Čítajte viac Vláda navyšuje pomoc pre firmy. Zaslúži si ju aj Slovnaft? Má rekordné zisky, pýta sa Krajniak

Neposkytnutie takejto dotácie na čiastočnú úhradu zvýšených prevádzkových nákladov by podľa rezortu práce a sociálnych vecí mohlo ohroziť dostupnosť a udržateľnosť poskytovania sociálnych služieb odkázaným osobám a spôsobiť, že sa mnohí ľudia ocitnú bez potrebnej pomoci a podpory.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #inflačná pomoc