Darčeky za každú cenu? Slováci sú ochotní za ne zaplatiť 400 eur. Niektorí neodolajú míňaniu, tvrdí psychológ

Ceny rastú z mesiaca na mesiac. Tovary a služby sú čoraz drahšie. Októbrová inflácia už vyskočila takmer k 15 percentám. Slováci to pociťujú a prispôsobujú svoje nákupné správanie. Preto budú aj Vianoce chudobnejšie, ako to bolo po minulé roky. Mnohí si napríklad namiesto kapra, ktorého kilo stojí aj šesť eur, doprajú jeho lacnejšiu alternatívu tolstolobika za 3,7 eura za kilo. Ryby totiž priemerne za rok zdraželi o 18 percent.

15.11.2022 17:07
rodina, Vianoce, radosť, darčeky, deti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Až 70 percent Slovákov sa z dôvodu zdražovania chystá na Vianociach šetriť, ukázal nový prieskum Slovenskej sporiteľne. Najviac budú šetriť na darčekoch (34 percent opýtaných), ďalších 14 percent ušetrí na jedle. Takisto 14 percent Slovákov sa uskromní pri zábave s priateľmi a na zimných dovolenkách.

„Čelíme bezprecedentným časom, inflácia zasahuje do fungovania domácností a má aj dosah na ich reálnu spotrebu,” uviedol Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne. Pre väčšinu ľudí bude šetrenie na vianočných výdavkoch nevyhnutné. Z prieskumu tiež vyplynulo, že len dve percentá ľudí inflácia vôbec nezasiahla. „Čím má domácnosť menšie príjmy, tým viac míňa na potraviny,” dodal analytik.

ruky, euro, mince, chudoba Čítajte viac Chudoba valcuje tento rok starých a chorých. Asi pol milióna dôchodcov je pod hranicou chudoby

Stále existujú ľudia, ktorí nedokážu odolať zvýšenej spotrebe. Z výskumu, ktorý spracoval porovnávací portál cien Heureka, zase vychádza, že Slováci si chcú na Vianoce dopriať. Vyše polovice uviedlo, že na tohtoročný Štedrý večer by chceli utratiť rovnaké, alebo aj väčšie peniaze ako minulý rok. Preto sú ochotní minúť na darčeky aj 400 eur.

Prečo niektorí ľudia nedokážu odolať míňaniu ťažko zarobených peňazí? Ako vysvetľuje psychológ z internetovej poradne IPčko Marek Madro, ide primárne o takých, čo nevyužívajú dostatočne kritické myslenie, sú obeťami hoaxov a manipulatívneho vplyvu reklám. „Ľudia dnes majú pocit, že si ešte stále môžu vydýchnuť a pred ťažkým obdobím nabrať silu,” vysvetľuje Madro. Dopĺňa však, že rolu utrácačov môže zohrávať aj detstvo. „Vy ste to v mladosti mali inak a rodine chcete v súčasnosti dopriať viac,“ hovorí.

Vianoce budú o šetrení

Inflácia zasahuje do fungovania domácností, tak isto sa dotkne aj Vianoc.

Fotogaléria
Do akej miery sú Slováci zasiahnutí infláciou?
Dopady nie sú pre všetkých rovnaké.
+4Priemerný objem čerpaných spotrebných úverov....

Oproti minulým rokom je tu však zásadný rozdiel. Kým po minulé roky miera úspor pravidelne v posledných rokoch stúpala a za rok vedeli ľudia v bankách nasporiť jednu až dve miliardy, rok 2022 je úplne iný. Na konci tohto januára mali v bankách vyše 42,5 miliardy eur. No posledné údaje z konca septembra hovoria o tom, že peniaze sa na účtoch nehromadia, ale ubúdajú. Za posledných osem mesiacov klesol objem vkladov takmer o 700-tisíc eur na 41,86 miliardy. Ide zrejme o účet, ktorý inflácia vystavila obyvateľom. Tí musia oveľa viac míňať, aby si kúpili rovnako veľa ako minulý rok, a menej sporiť.

Pozor na zbytočné zadlžovanie sa

V dnešnom finančne veľmi vyčerpávajúcom svete si situácia vyžaduje dvojnásobne zodpovedné správanie. Inými slovami, aby sa ľudia zbytočne nazadlžovali. „Určite je potrebné povedať v takejto situácii nie zbytočným dlhom,” konštatuje Matej Horňák.

Odolať zbytočnému zadlžovaniu sa dá, a to hlavne plánovaním a zhodnotením reálnych potrieb. V neposlednom rade hľadaním reálnych možností a podmienok, ako v budúcnosti môcť dopriať sebe a rodine viac, radí psychológ Madro. Hovorí, že ak si treba brať úver, tak len na veci, ktoré môžu pomôcť zlepšiť situáciu. Napríklad na kúpu energeticky úspornejších spotrebičov, auta alebo na zaplatenie vzdelávacieho kur­zu.

Slovensko je najviac zadlženou krajinou spomedzi okolitých krajín V4. Dôvod, prečo je to tak, vysvetľuje analytik Horňák tým, že našinci majú v sebe zakorenenú potrebu vlastného bývania, a preto si často berú hypotéky. „Ceny nehnuteľností rástli výrazne hore, a z toho dôvodu aj objem hypoték je vyšší,” dodal.

Dlh sám osebe nemusí byť zlý. Dôležitý je dôvod, prečo sa rozhodne človek zadlžiť. Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Selec, rozdeľuje dlhy na dobré a na zlé. Dobrý je ten, ktorý si človek zadováži na niečo, čo mu zabezpečuje príjem na jeho splácanie, prípadne to, čoho hodnota bude vždy vyššia ako zostatok dlhu.

potraviny Čítajte viac Syr drahší o tri eurá, saláma o viac než dve. Pozrite si, ktoré potraviny zdraželi najviac (+ tabuľka)

„Príkladom dobrého dlhu je hypotéka, ktorou si kupujeme domov, ale aj tá, ktorá slúži na kúpu investičnej nehnuteľnosti. Dobrým dlhom je aj spotrebný úver, ktorým si človek zadováži auto, vďaka ktorému sa bude môcť dopraviť do zamestnania či za klientom. Rovnako aj ten, ktorým si človek zadováži náradie do dielne alebo vybavenie kancelárie, ak s tým chce podnikať,“ vysvetľuje Škriniar. Každý iný dlh je podľa neho zlý dlh.

Elektronika bude drahšia

Medzi najdarovanejšie veci na Vianoce patrí jednoznačne elektronika. Tá však bude ešte drahšia ako minulý rok, ale malo by jej byť dostatok. Predajcovia elektroniky už tento rok pociťujú dopyt po vianočných darčekoch s predstihom. Mnoho z nich už má kvôli sviatočným nákupom plné sklady.

Ceny produktov sa pre tento rok zvýšili zhruba o 25 percent. „Počas tohto roku sa cena za dopravu veľkého kontajnera z Ázie do Európy znížila zhruba na 10-tisíc USD (9 600 eur), čo je takmer o polovicu menej ako na konci minulého roka. Napriek tomu sú ceny dopravy výrazne vyššie v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Spolu s drahšou výrobou a so silným dolárom, za ktorý sa tovar v Ázii nakupuje, možno tento rok očakávať ceny elektroniky pred Vianocami priemerne o 20 až 25 percent vyššie ako vlani. Ľudia tak budú často zvažovať, ktorý tovar kúpia a ktorý, naopak, nutne nepotrebujú,“ hovorí David Fuchs, predseda predstavenstva spoločnosti Agora DMT, ktorá je najväčším domácim dovozcom elektroniky.

Kuriéri sú pripravení

Pandémia naučila Slovákov viac využívať internetové obchody. Z pohodlia domova si objednajú rôzne darčeky od výmyslu sveta. Internetový porovnávač cien Heureka uvádza, že v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zvýšil počet zákazníkov, ktorí budú nakupovať darčeky v e-shopoch, až o 25 percent. Všetky alebo aspoň polovicu darčekov nakúpi na internete každý druhý respondent. Otázkou však je, či im stihne tovar prísť do Vianoc.

Napriek tomu, že sa kuriéri pripravili na najvyťaženejšie obdobie roka, radia, aby si ľudia nakupovali dary na internete už dnes. „Už od začiatku novembra zaznamenávame zvýšený záujem o kuriérske služby. Ten na konci novembra pretrváva vplyvom globálnych akcií Black Friday a Cyber Monday. Záujem o kuriérske služby následne kontinuálne vzrastá až do vianočných sviatkov,“ vysvetľuje Ján Ťurek, konateľ Slovak Parcel Service.

Pre obavy z ďalšieho zdražovania a nedostupnosti niektorých druhov tovaru pre problémy s ich dodávkami ľudia radšej nakupujú darčeky už teraz. Záujem je najmä o úsporné spotrebiče a inteligentných pomocníkov do domácností.

Ľudia sa snažia šetriť aj na elektronike. „Na našom webe v posledných dňoch vidíme, že ľudia vyhľadávajú typicky vianočné kategórie, ako sú hračky, mobilné telefóny, televízie, alebo aj športové vybavenie. Obľúbeným darčekom sú každoročne domáce spotrebiče, pri ktorých je pre zákazníkov čoraz dôležitejší parameter energetickej úspornosti. Teraz vyberajú predovšetkým modely, ktoré šetria nielen životné prostredie, ale aj ich peňaženku. Ich návratnosť sa totiž s rastúcimi cenami energií pomerne skrátila,“ uvádza Pavla Hobíková z Mall.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #šetrenie #Vianoce