Mäsiar radí ako ušetriť pri nákupe mäsa. Nevyhadzujte hneď všetko, čo vám nevonia

Slovensko dnes najviac trápi zdražovanie. Jednou z najvýznamnejších položiek, ktoré pocítili extrémny nárast cien, sú potraviny. Medzi nimi aj mäso. Ako informuje Štatistický úrad SR za mäsové výrobky Slováci utratia až 24,5 percenta z výdavkov za potraviny. Portál Masodomov.sk sa pozrel na to, ako je možné ušetriť pri nakupovaní mäsa bez toho, aby sa nutne musela znižovať jeho spotreba.

25.10.2022 12:01
maso obchod potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Masodomov.sk informuje, že až 53 percent zo všetkých vyhodených potravín v rámci Európskej únii majú na svedomí spotrebitelia. Ľudia vo svojich domácnostiach vyhodia viac potravín ako všetci prvovýrobcovia, spracovatelia, distribútori, predajcovia potravín a k tomu aj celý gastro sektor dohromady.

Projektový manažér pre Masodomov Boris Halaj, pripravil 10 rád ako najlepšie ušetriť na mäse.

1. Nekupujte viac ako spotrebujete

Prvá rada znie úplne jednoducho, a to nekúpiť to, čo nespotrebujete. Pri nákupe mäsa je často problém odhadnúť to správne množstvo.

Halaj radí ako na to. Jednoduchou pomôckou môže byť stravovacia norma. Tá počíta na jednu dospelú osobu hmotnosť čistého mäsa 150 gramov. Pri pečení mäsa s kosťou uvádza norma hodnotu 250 g. Každá gazdinka si najlepšie pozná svojich stravníkov a vie, kto si rád dá dupľu a kto nedoje ani to, čo má na tanieri. Dôležité je preto si prepočítať spotrebu vopred a kúpiť iba toľko, koľko dokáže domácnosť spotrebovať.

2. Zužitkovať prebytky

Ostalo vám z obeda niekoľko kúskov kuraťa alebo kúsok pečeného mäsa? Halaj tvrdí, že rozhodne ich nevyhadzujte, ale pripravte si z nich večeru. Podobne ak vám ostane párok alebo pár koliesok salámy, je to skvelá príležitosť na prípravu kreatívneho jedla.

hydina kura sliepky maso chov kurca Čítajte viac Potravinári čelia záplave otázok, ako sa veci v Poľsku majú. Bolo mäso kontaminované alebo nie?

Možností a receptov je mnoho, Halaj uviedol zopár: párok, šunka, saláma je vítaný doplnok do dobrej praženice, polievky, alebo sa dá rozmixovať na chutnú domácu paštétu. Pečené mäso výborne chutí aj za studena nakrájané na tenko ako šunka, rovnako ho môžete zapiecť do toastov, vložiť do bagety alebo si ním spestriť domácu pizzu.

3. Správne skladovanie mäsa

Ak spotrebiteľ nakúpil viac mäsa, Halaj radí, že nemá otáľať dlho ale rovno konať. Najjednoduchším spôsobom, ako predĺžiť mäsu dobu spotreby, je zamraziť ho. Mäso, ktoré sa upotrebuje o jeden či dva dni, by bolo škoda zamrazovať, postačí ho naložiť do takzvaného pácu. Zmes oleja, korenín a soli zabezpečí bez problémov predĺženie trvanlivosti o 2 – 3 dni. Dobrou pomôckou môže byť aj jednoduchá domáca vákuovačka, ale postačí aj strechfólia, ktorá zamedzí prístupu vzduchu a významne predĺži životnosť mäsa. Skontrolovať treba tiež skutočnú teplotu v chladničke, možno bude prekvapenie, že v preplnenej a zle odmrazenej chladničke dokážu ľudia odmerať namiesto očakávaných +6֯ C napríklad 12 ֯C . A pri takejto teplote sú doby spotreby niekde úplne inde.

4. Nevyhadzovať hneď všetko, čo nevonia

Pre mnohých možno trochu kontroverzný spôsob šetrenia, ale je namieste. Mnoho ľudí má totiž až panický strach z pokazeného mäsa. Pritom natrafiť na skutočne skazené, nekonzumovateľné a zdraviu škodlivé mäso je skôr rarita. Mierne povrchové osliznutie mäsa je úplne prirodzené a postačí ho opláchnuť prúdom studenej vody, tvrdí Halaj. Ďalej radí, že kúpeľ v octovom roztoku dokonale odstráni mierny zápach a kyselina octová inhibuje všetky baktérie na jeho povrchu. Zmeny farby mäsa, obschnutie povrchu, drobné stopy po krvi – to všetko sú prirodzené vlastnosti čerstvého mäsa a vo väčšine postačí trochu zručnosti s kuchynským nožom. Navyše netreba zabúdať, že všetko mäso sa tepelne upravuje a teplotu nad 72 ֯C po dobu viac ako 10 minút neprežije žiadna bežná baktéria ani mikrób (teplota sa meria v jadre mäsa).

5. Spôsob úpravy šetrí čas, energie aj úbytok na hmotnosti mäsa

Nie je jedno, ako sa mäso pripraví. Ak ako informuje Halaj sa dajú teda bokom všetky kulinárske a gastronomické pôžitky a sústredenie sa otočí na ekonomický rozmer tepelnej úpravy mäsa, potom sa najvýhodnejším, podľa neho javí krátka rýchla príprava formou grilovania alebo takzvaných minútiek. Čím dlhšie trvá tepelná úprava, tým dochádza k väčším stratám.

Rovnako dôležitá je aj voľba samotného jedla. Najviac sa dá ušetriť pri jedlách, kde sa objem mäsa dá nahradiť inými surovinami bez straty chuti. Vhodné je napríklad rizoto, bolonské špagety, všetky variácie gulášov. Vďačné sú aj jedlá z mletého mäsa, do ktorého môžete pridať ryžu, ovsené vločky, zeleninu alebo pečivo. Tak isto odporúčajú recepty s využitím plniek. Plniť sa dá nielen kurča, kuracie stehná, prsia, ale aj hovädzie, krkovička, karé či dokonca samotné bravčové rezne.

6. Zvoliť správny druh mäsa

Mnoho domácností pozná iba kuracie, bravčové a občas hovädzie a párkrát do roka napríklad kačacinu. Práve tieto najpredávanejšie druhy mäsa sú ale zároveň najcitlivejšie na cenové pohyby. Existuje však oveľa viac druhov mäsa, ktorých ceny sú omnoho stabilnejšie alebo dokonca v sezóne ich cena klesá. Napríklad na ceny rýb, diviny, králikov, baraniny či kozieho mäsa.

maso obchod potraviny Čítajte viac Poľskom hýbe nový škandál s mäsom. Vlčan nariadil kontroly, pozor naň, môže byť kontaminované

7. Vybrať tú správnu časť a opracovanie mäsa

Bravčové karé či panenka, kuracie prsia a z hovädziny gulášové mäso alebo stehno na dusenie – to sú najčastejšie nakupované druhy mias. Halaj odporúča poobzerať sa v pulte s mäsom aj po iných anatomických častiach. Určite nie je zlé si sem tam dopriať aj trochu tučnejšie jedlo. Napríklad niekedy pečené koleno. Zvyčajne sa dá kúpiť za polovičnú cenu ako napríklad stehno. Rovnako výborný a pritom lacnejší je bravčový bôčik. Medzi lacnejšie časti patrí aj bravčové pliecko, z ktorého sa dajú nakrájať pekné kúsky mäsa a zvyšok sa môže napríklad pomlieť. Čo taký takzvaný oriešok, za cenu o tretinu nižšiu, ako stojí karé, dostanete mäso, z ktorého pripravíte rovnako pekné plátky mäsa. Na kvalitný kurací vývar netreba kupovať krídla či stehná, ale rovnako poslúžia aj kuracie trupy, ktoré sú za polovičnú cenu. Podobne na silný hovädzí vývar postačí aj špiková kosť alebo mäsová harfa (kosť). No a na dusenie alebo sviečkovú bude stačiť aj pekný kúsok hovädzieho pliecka namiesto stehna či dokonca pravej sviečkovej.

Taktiež ako zákazník zvažuje nákup mäsa s kosťou alebo bez kosti. Pozor si musí dávať na akciové cenovky. Jednoduchou, ale iba orientačnou pomôckou je, že mäso s kosťou by malo mať vždy cenu o zhruba 30 – 40 % nižšiu ako verzia bez kosti. Netreba zabudnúť pri tom, že kosť nie je odpad a bude výborná do poctivého vývaru. Pozrite sa u vášho mäsiara tiež na ponuku vnútorností. V úplnej väčšine sú lacnejšie ako bežné mäso a pritom poskytujú plnohodnotný zdroj bielkovín, navyše s vysokým obsahom vitamínov a minerálnych látok. Objaviť je fajn pečienku, držky, pľúcka, mozoček, jazyk alebo aj ľadvinky.

8. Lacnejšie neznamená vždy skutočnú úsporu

O kvalite mäsa už toho bolo napísaného skutočne veľa. Práve v ekonomicky zlých časoch sa ľudia prirodzene obracajú na to najlacnejšie, čo trh ponúka. Nízka cena však má vždy svoj dôvod. Nie je to tak dávno, čo u nás rezonovali škandály s prebaľovaným mäsom, konským mäsom vydávaným za hovädzie, mäsovými výrobkami solenými cestárskou soľou, hovädzím pochádzajúcim z chorých/polomŕtvych kráv či kuracími prsiami nastrekovanými čudesnými chemikáliami. Preto nie je dobré povzbudzovať pochybných predajcov svojím dopytom po super lacných potravinách. Navyše, posledné, čo človek potrebuje, je zvýšiť svoje výdavky ešte o účty za lieky či lekára pri ťažkostiach so zažívaním z príjmu množstva prídavných látok z mäsových výrobkov pochybného pôvodu.

9. Pri výrobkoch kupujte mäso, nie vodu

Pri šetrení je tendenciou automaticky siahať po lacnejších variantoch. Toto však nemusí platiť pri mäsových výrobkoch. Lacná šunka s obsahom mäsa 30 – 40 % je v skutočnosti násobne drahšia ako tá s obsahom tesne pod 100 %. Ako je to možné? Za tretinový obsah mäsa nezaplatíte tretinovú cenu. Je to dané tým, že cena samotnej suroviny tvorí iba zlomok z výslednej ceny výrobku. Výrobcovi ostávajú rovnaké náklady na energie, ľudskú prácu, obal, chladenie, distribúciu a podobne. Či dá do šunky 30 alebo 90 % mäsa. Dobré je hľadať na pulte skôr jednoduché, ale kvalitné výrobky za primeranú cenu. Ušetrí sa tak, ak sa zákazník vyhne výrobkom s vysokou pridanou hodnotou, ako sú sušené mäsá a salámy, výrobky v atypických baleniach a tvaroch, výrobky s rôznym dekorovaným povrchom, výrobky v malých baleniach, balené nárezy salám. Najnižšia cena by sa mala vždy dostať za obslužným pultom a pre ušetrenie niekedy postačí požiadať o nakrájanie na tenšie plátky.

pekar Čítajte viac Potravinári apelujú na vládu: Rezeň už nemusí byť samozrejmosťou. Jogurty, tvaroh a syry sa môžu stať nepredajnými

10. Skúste sa stať mäsiarom alebo veľkoodberateľom

Poslednou radou Halaja je spôsob šetrenia, ktorý nie je samozrejme pre každého. Ak je konzument mäsa aspoň trochu zručná osoba a má priestor, čas a možnosť, mohol by sa poobzerať po možnostiach nákupu mäsa v celku. Ak si napríklad dokáže rozporciovať bravčovú polovičku na jednotlivé diely, môže ušetriť 20 – 30 %. Podobne to je aj s nákupom hovädzích štvrtí a nejaké to euro ušetria dokonca aj vtedy, keď kúpia celú hydinu. Ak si, ale mäsožravec netrúfa na rozoberanie celých kusov mäsa, mal by zvážiť takzvaný „bulk shopping“ V krajinách od Slovenska na západ už dávno bežný spôsob ako šetriť, je nakupovať vo veľkom. V každom väčšom meste sa dá nájsť mäsovýroba, bitúnok, veľkosklad s mäsom alebo farma, kde predávajú aj za veľkoobchodné ceny. Nedá sa tam kúpiť síce kilo mäsa, takže je potrebné si pripraviť väčšiu sumu, ale investícia by sa mala vrátiť na úspore. Aj tu však pozor na obdobie, kedy sa nakupuje. Ceny mäsa, najmä bravčového a kuracieho, veľmi kolíšu a reagujú na rôzne okolnosti (mor ošípaných, vtáčia chrípka, vývozné embargá a podobne). Všeobecne sa však dá povedať, že najnižšie ceny bývajú začiatkom roka (po Vianociach) a, naopak, najvyššie v lete.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #mäso #mäsové výrobky