Krajniak už vie, na čo sa využije 1,5 miliardy. Pripravujú sa energošeky pre ľudí

Najpravdepodobnejšie sa nevyčerpané eurofondy použijú na tzv. energošeky pre domácnosti. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v súvislosti so zámerom Európskej komisie (EK) umožniť Slovensku použiť 1,5 miliardy eur z nečerpaných eurofondov na zníženie vysokých cien energií.

19.10.2022 13:54
SR Bratislava financie dôchodok európsky TK... Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (8)

„To, že EK schválila zámer, ešte neznamená, že zámer schváli Európsky parlament (EP). Dnes vieme, že zámer Slovenska má podporu EK, bude sa o tom rokovať v EP. Preto sme dnes už aj na rokovaní vlády o tejto otázke pomerne dlho diskutovali. Definitívnu podobu (riešenie) bude mať až vtedy, keď budeme vedieť, že návrh EP schválil, a keď budeme môcť z eurofondov tých 1,5 miliardy eur stiahnuť. Myslím si, že najpravdepodob­nejšie, na čo sa to bude dať použiť, sú energošeky pre domácnosti. To je také najjednoduchšie, čo sa dá urobiť,“ spresnil.

krajniak Čítajte viac Až 1,5 miliardy eur pre ohrozené skupiny, dôchodcov či firmy. Krajniak ukázal, kam nasmerujú pomoc (prehľad)

Podľa svojich slov však minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR nevylučuje v súvislosti s energiami ani prípadný dočasný kurzarbeit. „Jednoduchšie tie peniaze na pomoc bude poslať takým spôsobom, že priamo znížime ceny energií. Však na tento účel to má byť určené,“ dodal Krajniak.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #energošeky