Tisícky eur na obnovu domu štartujú už v sobotu. Kto si môže vypýtať peniaze a na čo?

O príspevok na obnovu starších rodinných domov bude možné požiadať od soboty 15. októbra. Urobiť sa tak bude dať prostredníctvom webovej stránky www.obnovdom.sk. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

14.10.2022 11:53
Budaj Foto:
Minister životného prostredia Ján Budaj pri starom dome.
debata (3)

Prvé pilotné výzvy sú určené pre štandardnú skupinu žiadateľov a pre znevýhodnené, socioekonomické skupiny. Hodnota oboch výziev je podľa MŽP 30 miliónov eur. Štandardná skupina žiadateľov môže získať príspevok 14.000 eur pri 30 až 60-percentnej úspore energií. „Ak žiadateľ dosiahne úsporu energií nad 60 percent, môže získať príspevok z plánu obnovy vo výške až 19.000 eur,“ priblížilo. Znevýhodnené rodiny v rámci socioekonomickej skupiny môžu dostať dotáciu až do výšky 95 percent celkových oprávnených výdavkov, čo môže byť maximálne 18.000 eur.

Budaj Čítajte viac Veľká obnova domov sa začína: Kto môže dostať až 19-tisíc eur na opravu nehnuteľnosti a ako? (detailný návod)

Počas nadchádzajúceho víkendu bude tiež otvorených desať regionálnych kancelárii Slovenskej agentúry životného prostredia, ktoré poskytnú odborné poradenstvo a informácie o výzve. Nachádzajú sa v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Nitre, Banskej Bystrici, Trnave, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši a Lučenci. Tento víkend budú podľa MŽP otvorené od 9.00 do 17.00 h. „Neskôr budú kancelárie otvorené v pracovné dni od 9.00 do 17.00 h a v sobotu od 10.00 do 14.00 h. V prípade zvýšeného záujmu sa budú otváracie časy meniť podľa potreby,“ uviedlo ministerstvo.

Detailné podmienky nájdete na tejto stránke.

Obnova rodinného domu môže byť realizovaná ľubovoľnou kombináciou opatrení, pričom musia byť splnené nasledovné podmienky:

  • Obnovou musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 % oproti stavu pred obnovou.
  • Súčasťou obnovy rodinného domu musí byť aspoň jedno opatrenie zo skupiny opatrení A.
  • Opatrenia zo skupiny B sú voliteľné.
  • Výška oprávnených výdavkov na realizáciu opatrení patriacich do skupiny A musí predstavovať minimálne 50 % celkových oprávnených výdavkov projektu.
  • Výška oprávnených výdavkov na realizáciu opatrení skupín B3 a B5 nesmie kumulatívne prekročiť 10% celkových oprávnených výdavkov projektu.

Ide podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) o unikátny projekt, ktorý môže pomôcť životnému prostrediu. Renovácia tiež pomôže ľuďom znížiť náklady na energie a zároveň ich ochráni pred hrozbou energetickej chudoby. „Začal sa prechod Slovenska k nezávislosti od fosílnych zdrojov energie. Najbližšie dni preveria pripravenosť projektu Obnov dom, ktorý má významný environmentálny a sociálny rozmer,“ poznamenal Budaj.

Budaj Čítajte viac Veľká obnova domov sa začína: Kto môže dostať až 19-tisíc eur na opravu nehnuteľnosti a ako? (detailný návod)

Podporovanými opatreniami sú zlepšovanie tepelno-technických vlastností, inštalácia zdroja energie, zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu, tieniaca technika, ale aj odstránenie azbestu. Rezort doplnil, že súčasťou oprávnených nákladov je aj projektová dokumentácia. „Záujemcovia môžu podporu využiť na varianty opatrení podľa ich finančných možností,“ poukázal.

Podmienkou na rekonštrukciu je podľa MŽP úspora aspoň 30 percent energií. Potrebný je k tomu energetický certifikát, ktorý bude vyhotovený pred a po rekonštrukcii. Zelená obnova rodinných domov sa má financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #zateplenie #obnova domov