Nové čísla inflácie. Rast pokračuje, no už vidieť náznak dobrých správ

Inflácia v septembri stúpla na 14,2 %, celková dynamika rastu cien však postupne spomaľuje, informuje Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR). Spotrebiteľské ceny rástli už dvadsiaty mesiac za sebou, od marca dvojciferným tempom. Najvýznamnejšie výdavkové položky slovenských domácností - potraviny a náklady na bývanie vrátane energií - boli medziročne rekordne drahé. Aj v septembri pohonné hmoty ešte zlacňovali.

14.10.2022 09:30
peniaze Foto:
Prudko sa zvyšujúca inflácia núti stále viac Slovákov, aby prehodnotili, ako so svojimi úsporami naložia.
debata (6)

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v septembri 2022 medzimesačne vzrástli o 0,9 peercenta a priemerná úroveň zdražovania z mesiaca na mesiac v tomto roku je 1,3 percenta. Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rastie a momentálne dosahuje najvyššie hodnoty od začiatku milénia, vychádza z čísiel ŠÚSR.

Ako informuje Štatistický úrad medzimesačne rástli ceny v 11 z 12 odborov. Najväčší vplyv na infláciu mali naďalej rastúce ceny potravín, v septembri zdraželi o 2,1 %. Zvýšili sa všetky potravinové položky, vyššie boli hlavne ceny mäsa o 3 %, mlieka, syrov, vajec o 2,8 %, chleba a obilnín o 2 %, olejov a tukov o 1,4 %, a tiež cukru, čokolády a cukroviniek o 1,6 %. Zdraženie ovocia a zeleniny, vzhľadom na sezónnosť, nebolo až také výrazné.

dôchodca, privyrobiť, práca Čítajte viac Veľký útok inflácie na platy Slovákov. Reálne mzdy klesli vo všetkých odvetviach (+ grafy)

Zvýšenie cien podľa ŠUSR v odbore bývanie a energie o 0,8 % ovplyvnil najmä rast nákladov na údržbu a opravy obydlia o 1,4 % a na imputované nájomné o 0,9 %. Aj naďalej ostal medzimesačne extrémne vysoký nárast cien pevných palív o 5,2 %.

S príchodom nového školského roka vzrástli medzimesačne aj ceny vo vzdelávaní o 4,1 % (zatiaľ len v základnom a v stredoškolskom vzdelávaní a v jazykových školách). Vyššie boli aj ceny tovarov a služieb na údržbu domácnosti o 3,2 %, služieb zubných lekárov o 1,5 % a stravovacích služieb o 2 % (v jedálňach o 4,1 %). Oproti predošlým dvom mesiacom, kedy boli ceny odevov a obuvi medzimesačne lacnejšie, v septembri zdraželi o 1,4 %.

Nižšie ceny PHM

ŠÚ SR prišiel a s príjemnou správou nižšie o 2,8 % boli ceny pohonných hmôt, čo stiahlo celú skupinu tovarov v odbore doprava do mierneho mínusu. O viac ako 4 % sa znížili aj ceny dovolenkových zájazdov.

Index spotrebiteľských cien sa v septembri oproti augustu zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 0,9 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 1,1 %, v domácnostiach dôchodcov o 1 %.

Medziročný vývoj – september 2022 v porovnaní so septembrom 2021 Medziročne hodnota inflácie dosiahla v septembri 2022 hodnotu 14,2 %, čo je najvyššia úroveň za posledných viac ako 22 rokov. Od apríla však vidíme mierne spomaľovanie rastu cien.

Ceny sa zvýšili vo všetkých dvanástich sledovaných odboroch spotrebného koša, celkovo až polovica z nich dosiahla medziročný rast vyšší ako desať percent. Rekordné hodnoty inflácie za posledné dve dekády sme zaznamenali doteraz až v troch štvrtinách všetkých odborov.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu mali najmä extrémne vysoké ceny v odbore potraviny a nealkoholické nápoje. Potraviny boli drahšie o 24,1 % a nealkoholické nápoje o 14,9 %. Ceny chleba a obilnín stúpli o 27,1 %, mlieka, syrov a vajec o 26,4 %, mäsa o 25 %, zeleniny o 14,3 %, ovocia o 11,6 % a olejov a tukov až o 58,4 %.

Druhý najvýraznejší vplyv na takto vysokú infláciu malo zvýšenie cien v odbore bývanie a energie o 16,6 %. Rast cien energií zo začiatku roka ovplyvnili aj o 33,6 % drahšie pevné palivá. Zvýšili sa tiež ceny za dodávky vody o 4,4 % a náklady na údržbu a opravy obydlia o 19,9 %. Imputované nájomné zostalo na augustovej úrovni 19,4 %.

V odbore doprava boli ceny vyššie o 14,9 %. Spomaľovanie rastu cien v tomto sektore ovplyvnili pohonné látky, ktoré zlacňujú už tretí mesiac za sebou. Medziročne však boli aj napriek tomu drahšie takmer o štvrtinu.

V septembri stúpli ceny vzdelávania o 5 %, najmä stredoškolského vzdelávania a v jazykových školách.

V zdravotníctve vzrástli ceny o 6,1 %, hlavne zdravotníckych služieb a farmaceutických výrobkov.

Index spotrebiteľských cien sa v septembri 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov 13,9 %, za nízkopríjmové domácnosti o 14,7 %, za domácnosti dôchodcov o 15,7 %.

V súhrne za deväť mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 11,9 % (za domácnosti zamestnancov o 11,8 %, za nízkopríjmové domácnosti o 12,1 %, za domácnosti dôchodcov o 12,9 %).

Analytici: Rast cien už zrýchľovať nebude

„Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch sa bude inflácia držať nad hranicou 14 %, ale prudké zrýchlenie už tento rok nepríde,“ skonštatovala analytička 365.bank Jana Glasová. Ceny potravín budú podľa nej ešte v nasledujúcich mesiacoch rásť, a to pre rastúce ceny energií a aj pre horšiu úrodu vo viacerých európskych krajinách, ktoré trápili suchá. „Za celý tento rok očakávame priemernú infláciu na úrovni okolo 12 %,“ skonštatovala analytička.

Zrýchľovanie inflácie by sa už v nasledujúcich mesiacoch mohlo podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka spomaliť. Nie je ani vylúčené, že tohto ročný vrchol medziročnej inflácie už máme za sebou. Ďalšiemu zrýchľovaniu medziročného rastu by však mali podľa neho brániť skôr technické faktory v podobe vysokej minuloročnej porovnávacej bázy ako reálne zvoľnenie cenového tlaku v ekonomike. „Rast cien preto ostane silný a spomaľovanie dynamiky medziročnej inflácie bude len veľmi pozvoľné. Inflácia by mala zotrvať na úrovni blízko 14% až do konca tohto roka,“ uviedol Koršňák.

Ďalšiemu zrýchľovaniu inflácie však budeme podľa Glasovej čeliť od začiatku budúceho roka, kedy sa do inflácie premietne zvýšenie regulovaných cien energií. To súvisí s prudko rastúcimi cenami plynu aj elektrickej energie na svetových trhoch. Úroveň budúcoročnej inflácie bude podľa analytičky závisieť hlavne od opatrení, ktoré sa prijmú na európskej aj na našej národnej úrovni s cieľom zmierniť dopady drahých energií na domácnosti aj na firmy.

„V prípade, že prijaté opatrenia zamedzia extrémnemu nárastu regulovaných cien, tak priemerná inflácia by sa v roku 2023 mohla pohybovať na úrovniach okolo 15 %. Pri výraznejšom náraste regulovaných cien energií by inflácia mohla prekročiť až hranicu 20 %,“ povedala Glasová. Smerom nahor bude inflácia budúci rok tlačená podľa nej hlavne drahými energiami, ale aj vysokými cenami potravín a mnohých nedostatkových materiálov a súčiastok, ktoré zasiahla surovinová kríza a narušenie medzinárodného obchodu v dôsledku vojny na Ukrajine.

Podobne sa vyjadril aj Koršňák. Tiež povedal, že kľúčovou položkou, ktorá určí úroveň inflácie v budúcom roku, budú ceny plynu, elektriny a tepla. „Plné premietnutie trhových cien do cien pre domácnosti by v budúcom roku zrýchlilo infláciu až k úrovniam okolo 25 až 30 %. Stále však predpokladáme, že vláda nárast cien energií pre domácnosti bude výrazne tlmiť a celková inflácia sa tak udrží na podobných úrovniach ako v tomto roku,“ dodal Koršňák.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko