Kľúčový aktér korupčnej kauzy Mýtnik chce stavať apartmány v Tatrách, v blízkosti národného parku

Masový turizmus zatiaľ do malej podtatranskej obci Štôla nedorazil. Aj napriek ideálnej polohe neďaleko Vyšných Hágov a diaľnice D1 odolávala náporu developerov. Tomu môže byť onedlho koniec.

12.10.2022 13:49
mytnik-suchoba
debata (5)

Jeden z kľúčových aktérov korupčnej kauzy Mýtnik IT podnikateľ Michal Suchoba sa v obci Štôla rozhodol postaviť rezort s piatimi apartmánovými blokmi, podzemnými parkovacími garážami, ako aj ďalšie objekty. Cenovka celej investície je približne 15 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý bratislavský investor predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie, takzvaná EIA.

+4

Aktér korupčnej kauzy

Za developerským projektom je firma Eureal, ktorej konateľom je práve obvinený kajúcnik Michal Suchoba. Spolu s bývalým riaditeľom finančnej správy Františkom Imreczem, ktorý bol na čele úradu za Ficovej vlády, vypovedali aj o úplatkoch, ktoré mali rozdávať. Oboch polícia pred časom pri akcii Mýtnik obvinila pre zmanipulované tendre u daniarov. Jeden po druhom sa priznali a začali spolupracovať s políciou.

Jozef Brhel Čítajte viac Maratón „prejavov“ na súde pokračuje: Brhelovci vyhlásili nevinu

Suchoba s Imreczem opisovali korupčný systém len policajtom. Koncom septembra o ňom prvý raz prehovorili aj pred súdom a aj pred novinármi. Suchoba je momentálne v kauze Mýtnik kľúčovým svedkom proti Brhelovcom.

Parcela v blízkosti národného parku

Firma by chcela začať s výstavbou vo februári budúceho roka, ukončená by mala byť do augusta 2024. Týka sa územia v jej vlastníctve s rozlohou viac ako 12-tisíc metrov štvorcových v severnej časti obce. Parcely susedia v blízkosti Tatranského národného parku a lesnými pozemkami.

V roku 2014 Suchobova realitná firma Eureal kúpila v areáli bývalého liečebného ústavu v Štôle ozdravovňu Zdravá generácia aj s priľahlými pozemkami, informoval pred vyše rokom spravodajský portál Aktuality. Ozdravovňa svojmu účelu neslúži od roku 1998 a už niekoľko rokov je v dezolátnom stave.

zväčšiť Michal Suchoba Foto: Archív Michala Suchobu
Michal Suchoba Michal Suchoba

Apartmánové objekty budú 4-podlažné s podkrovím. „Na každom typickom podlaží sa nachádza osem apartmánov. Prízemie má sedem apartmánov a vstupné priestory. Všetky apartmány na najnižšom podlaží sú doplnené o predzáhradky s terasami. Podkrovie je využité pre štyri mezonetové apartmánové jednotky,“ opísal investor v zámere.

Zo zámeru vyplýva, že rezort bude slúžiť na rekreačné účely a dostal názov Vitality Rezort. Jeho súčasťou má byť aj ihrisko, respektíve ľadová plocha a v zalesnenom páse priľahlého potoka chce investor umiestniť grilovacie miesta. Predmetom navrhovanej činnosti je aj výstavba podzemných parkovacích garáži s kapacitou 192 parkovacích mi­est.

Denník Pravda sa snažil kontaktovať aj investora, do uzávierky odpoveď neprišla.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #apartmán #developer #Michal Suchoba