Potravinári čelia záplave otázok, ako sa veci v Poľsku majú. Bolo mäso kontaminované alebo nie?

Obsahovali či neobsahovali kŕmne zmesi, ktorými kŕmili v Poľsku hydinu technické tuky? Na túto správu čaká Štátna veterinárna správa SR už týždeň.

11.10.2022 09:04
hydina kura sliepky maso chov kurca Foto:
Ilustračné foto
debata

Varšava by jednoznačne mala vysvetliť, či škandál, ktorý rozpútali poľské média, mal dôsledky na výrobu hydinu. V piatok minulý týždeň predstaviteľ poľského ministerstva ubezpečoval slovenských novinárov, že všetko je v najlepšom poriadku.

Slovensko však potrebuje dostať odpoveď, ako sa vraví čierne na bielom. "Čakáme na odpoveď nielen či sa zdraviu škodlivé látky nedostali do krmív, ale žiadali sme aj o tzv. distribučný list. Uvádzajú sa v ňom subjekty dovážajúce na Slovensko potraviny. Ide o to, aby sme vedeli, či tam boli alebo neboli produkty zo zvierat, ktoré mohli byť kŕmené kontaminovanými krmivami. Ide o štandardný postup. Čím skôr sa kauza a opatrenia, ktoré boli prijaté, vysvetlia, tým skôr sa veci uvedú do poriadku,“ povedal pre Pravdu Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Supermarket / Potraviny / Čítajte viac Minister Vlčan: Vrchol rastu cien potravín prichádza, bezpečnosť bude niečo stáť

Podľa informácii Pravdy slovenskí obchodníci medzitým zastavili dovoz hydiny z Poľska. Jednoducho čakajú na oficiálne vysvetlenie, ktoré príde z Poľska. Aj samotná veterinárna potravinová správa čelí záplave otázok, ako sa veci v Poľsku majú.

Slovensko bolo kedysi v hydine plne sebestačné. Teraz vlastnou produkciou pokrýva len okolo 50 percent spotreby hydiny. Vlani sa doviezlo na Slovensko z Európskej únie vyše 58-tisíc ton hydiny. Najviac z Poľska, a to za 53 miliónov eur, z Maďarska za 23 miliónov a z ČR za takmer 11 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hydina #Potraviny