Poliaci sa bránia: Kurčatá neboli nasiaknuté chemikáliami, netreba alarmovať celú EÚ

Poľský rezort pôdohospodárstva je presvedčený, že poľské kurčatá a vôbec ostatná hydina, ktorá mohla byť podľa správ poľských médií kontaminovaná nebezpečnými lázkami, je v poriadku. "Máme vyjadrenie poľskej veterinárnej správy, že mediálne informácie sa nepotvrdili.“ Na brífingu so slovenskými novinármi to po stretnutí ministrov poľnohospodárstva Vyšehradskej štvorky vyhlásil Krzystof Ciecióra, štátny podtajomník poľského ministerstva poľnohospodárstva.

08.10.2022 13:21
hydina kura sliepky maso chov kurca Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

CiecIóra povedal, že prikladajú veľkú pozornosť mediálnym informáciám a preverujú ich. Škandál, ktorý v pondelok pritiahol pozornosť aj slovenských médií, vznikol potom, čo poľské finančné orgány zadržali dvojicu manželov z Poznane, ktorá obchodovala s technickými tukmi a olejmi nakupovanými mimo územia EÚ – o. i. z Ukrajiny, Ruska či Malajzie.

maso obchod potraviny Čítajte viac Poľskom hýbe nový škandál s mäsom. Vlčan nariadil kontroly, pozor naň, môže byť kontaminované

Objem tukov a olejov, ktorý mal podarený manželský pár zobchodovať, bol vyčíslený na 35 miliónov eur. Nešlo teda o zanedbateľné množstvo, ktoré sa kdesi len tak rozplynulo v priestore, naopak nežiaduce komponenty mali byť podľa poľských médií údajne pridané do krmív, ktoré smerovali na hydinárske farmy.

Vysoký úradník poľského ministerstva možnosť kontaminácie dôrazne poprel. Usiloval sa situáciu dostať do úsmevnej podoby , keď povedal: "Vyzerá to tak že pravdivosť o pridávaní týchto látok do krmív v Poľsku je taká pravdivá, ako informácie, že Česko anektovalo Kaliningrad. Na sociálnych sieťach je to teraz populárny príbeh,“ objasňoval štátny podtajomník Krzystof Ciecióra jednu nie ojedinelú kauzu, na ktorú si posvietili poľské média. Spomeňme si na tú poslednú, keď sa malo dostať na trh mäso z kráv, ktoré namiesto v kafilérii skončili na komerčných bitúnkoch.

Ciecióra zdôraznil, že neexistujú žiadne informácie o tom, že v kurčatách by sa nachádzali akékoľvek škodlivé látky ani pred ani po zverejnení škandálu. Vyslovil názor, že je to jeden zo spôsobov ako spochybniť pozíciu Poľska, ktoré patrí k najväčším výrobcov hydiny v Európe. Z poľskej strany nejde podľa Ciecióra o zľahčovanie situácie,. Vo väčšej miere je podľa neho pravdepodobné, že problém je v byrokracii a nie v tom, že by reálne dochádzalo k dodávaniu medializovaných nebezpečných zložiek do krmív. Dodal, že vec neustále skúmajú a budú informovať, keď ukončia celý proces vyšetrovania.

Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Šampióni medzi vínami. Pozrite si TOP 10 najlepších vín Slovenska. Je medzi víťazmi aj to vaše obľúbené?

Na margo škandálu s poľskými obchodníkmi pochybných krmovinových komponentov sa vyjadril aj eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowsky. Pripustil, že "jednotlivé potravinové škandály, za ktorými je neetické konanie, sa občas môžu vyskytnúť, ale to nie je dôvod, aby sme alarmovali celú EÚ. Myslím si, že poľské orgány to dokážu vysvetliť a nevidím dôvod aby vznikali obavy pred potravinami z Poľska alebo inej krajiny, čo neznamená, že môže dôjsť k potravinovému incidentu. Ale sám fakt, že sa podarilo incident odhaliť, hovorí, že príslušné štátne orgány fungujú,“ povedal Wojciechowsky.

Slovenský minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan reagoval, že sa bavil s poľskou stranou o situácii, ktorá vznikla po medializácii konania poľských obchodníkov s tukmi a olejmi. "Prijal som poľské vysvetlenie, že potrebujú vyšetriť, o aký druh deliktu išlo, či to bolo len na úrovní daní, alebo používanie olejov mohlo ohroziť hydinové mäso.“ Vlčan požiadal poľskú stranu o zoznam firiem, ktoré mohli byť aférou dotknuté. Ponúkol Poľsku, aby sa spojilo aj so slovenskými odborníkmi.

Konštatoval, že na Slovensku "podobnú situáciu“ nenájdeme, produkcia hydiny nezaznamenala podobné podozrenia ako v Poľsku a vieme zaručiť, že slovenské hydinové mäso je zdravé a čerstvé, nezanecháva po sebe dlhú uhlíkovú stopu, teda má blízko k spotrebiteľovi a nie je k nemu dopravované na dlhé vzdialenosti, zaťažujúce prostredie uhlíkovou stopou. Tým dal celkom zrejme slovenským spotrebiteľom najavo, kupujte slovenské potraviny – sú zdravé a bezpečné.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #mäso