Cena palivového dreva pred rokom a teraz. Je ihličnaté drevo stále najlacnejší variant? (porovnanie)

Dopyt po dreve na kúrenie tento rok trhal rekordy. To sa samozrejme odzrkadlilo aj na cene za palivové drevo.

08.10.2022 10:24
krb, kúrenie, dobré bývanie, Foto:
Krb.
debata

Jeho cena zrejme bude rásť až do skončenia hroziacej energetickej krízy. To je zlá správa pre desiatky tisíc domácností. Podľa štatistík envirorezortu vykuruje kotlami a pieckami približne 350-tisíc slovenských domácností. Koľko dnes stojí kubický meter a o koľko sa jeho cena dvihla v porovnaní s rovnakým obdobím spred roka?

Priemerné cenníkové ceny palivového dreva, teda listnatého a ihličnatého, sú v októbri 2022 v porovnaní s októbrom 2021 výrazne vyššie. Ešte pred rokom bolo ihličnaté drevo najlacnejší variant na vykurovanie. Meter kubický sa predával za 28,5 eura. V súčasnosti išla cena tohto dreva hore až o 43 percent, čo je v súčasnosti 40,83 eura. Najlacnejším variantom sa tak stalo listnaté mäkké drevo, ktoré zdraželo z 32,8 eura na 38,4 eura za meter kubický. To je medziročný nárast o 17 percent.

Dopyt je enormný

Dopyt občanov po palivovom dreve je o 45 percent vyšší ako v rovnakom období minulého roka. Vyhlásilo to Ministerstvo pôdohospodárstva a deklarovalo, že štátny podnik Lesy SR dokáže pokryť žiadosti občanov o kúpu palivového dreva formou samovýroby.

„Koncom augusta spustil podnik online registráciu žiadostí. K dnešnému dňu je vybavených 1371 z celkového počtu 1387 žiadostí o samovýrobu dreva,“ informovali TASR z agrorezortu. Stanovený bol limit 12 kubických metrov (m3) palivového dreva na oprávnenú domácnosť. Od začiatku tohto roka vybavili Lesy SR 17.000 žiadostí o samovýrobu dreva.

„Plán predaja palivového dreva na tento rok predstavuje 147.555 m3 a v týchto chvíľach je naplnený na 92 percent. Do konca roka je ešte k dispozícii zhruba 20.000 m3 palivového dreva,“ uviedli z ministerstva.

Lučenec poskytol mestské lesy

Tým, ktorí vykurujú svoje domy tuhým palivom, umožnia v Lučenci prostredníctvom mestských lesov nachystať si raždie a haluzinu v množstve dvoch priestorových metrov zadarmo. Odvoz si však musia zabezpečiť sami. Po osobnej dohode s konateľom tejto mestskej spoločnosti, ktorým je Štefan Melicher, tam môžu prísť v určené dni – v utorok a piatok. Ponuka platí do polovice novembra.

„S nápadom prišla pani primátorka. V ťažkých časoch chceme ľuďom umožniť prikúriť si drevom od nás. Samozrejme, v určitom množstve, podľa našich kapacít,“ vraví Melicher. „Ide o palivové drevo, ale skôr by som ho špecifikoval ako odpadové a raždie,“ ozrejmil s tým, že ľudí rozdelili do dvoch kategórií. „Jedna je tá, ktorá si osobne príde to drevo nachystať a sama si ho aj odvezie. My im len ukážeme lokalitu, v ktorej si to môžu pripraviť. Zavedieme na to zvlášť evidenciu, aby sa to nejako nezneužívalo,“ podotkol.

Predpokladá vraj dosť vysoký záujem, no budú snažiť vyjsť v ústrety každému. „Druhou kategóriou sú zdravotne ťažko postihnutí občania, alebo seniori, čiže tí, ktorí si nevládzu to drevo nachystať sami. Mesto im na to poskytne odvoz a ľudí,“ tvrdí Melicher. Netuší, koľkí prejavia záujem, ale očakáva, že po zverejnených informáciách sa s nimi „roztrhne vrece“.

Vykurovanie slovenských domácností

Medzi zdroje vykurovania v slovenských domácnostiach sa radí na prvé miesto plyn, ktorý ako hlavný zdroj využíva 37 % respondentov. Na druhom mieste je ústredné kúrenie, ktoré má v domácnosti ako hlavný zdroj 31 % obyvateľov, tretie v poradí je drevo, ktorým primárne kúri 15 % opýtaných a 11 % využíva elektrickú energiu.

Tepelné čerpadlo, uhlie alebo solárna energia ako zdroj pre vykurovanie sa pohybujú len v nižších jednotkách percent. Vyplýva to z internetového prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere Slovakia na vzorke 500 respondentov starších ako 15 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #cena #kúrenie