Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

Nový rodičovský dôchodok, možnosť odísť do predčasnej penzie či nadviazanie veku odchodu do dôchodku na vek dožitia. Dôchodkový systém sa od 1. januára 2023 dočká zásadných zmien. Poslanci v stredu podvečer schválili novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá reformuje súčasný prvý pilier dôchodkového systému. Zo 133 hlasujúcich bolo 73 za, 24 proti a 36 sa zdržalo. Skoro všetci poslanci SaS boli proti.

07.10.2022 05:00
SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (22)

Odborníci sa zhodujú: Najlepšia zmena je, že končí hranica 64 rokov, keď sa odchádzalo do penzie. Namiesto toho sa bude viazať odchod do dôchodku na strednú dĺžku života. Penzijný vek by mal po nadviazaní na strednú dĺžku života stúpať o dva mesiace ročne. Súčasne sa zachová to, že ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov.

VIDEO: Minister Krajniak rozoberá aj zmeny v dôchodkovom systéme. Pozrite si debatu Petra Bielika a Milana Krajniaka v relácii Ide o pravdu.

Video

„Je to nevyhnutný krok pre udržateľnosť systému. Rozhodnutie predchádzajúcej vlády o zafixovaní veku 64 rokov bolo neudržateľné,“ hodnotí zmenu odborník na financie Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko. Zlepší to aj stav verejných financií, lebo postupne klesá počet pracujúcich, teda ekonomicky aktívnych ľudí, ktorí prispievajú na dávky.

krajniak milan Čítajte viac Schválili veľkú reformu dôchodkov. Pozrite si najväčšie zmeny (prehľad)

S ekonómami ale nesúhlasia odborári. Podľa nich predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch ani nadviazanie na strednú dĺžku života ľuďom príliš nepomôže. „Nadviazaním na strednú dĺžku života môže hroziť budúcim poberateľom tohto predčasného starobného dôchodku zhoršenie sociálnej situácie, čo následne môže mať negatívny vplyv na výdavky štátu v oblasti štátnej sociálnej pomoci. Prijatie tejto právnej úpravy bude mať podľa nášho názoru z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na udržateľnosť dôchodkového systému,“ hovorí prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Novelu podporili svojimi hlasmi aj nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan a Filip Kuffovci, Katarína Hatráková a Ján Mičovský, ktorí odišli z klubu OĽaNO, Miriam Šuteková či Juraj Šeliga a dvaja poslanci Smeru – Ján Podmanický a exšéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko.

„Dá sa povedať, že okrem dôchodkového automatu a spomalenia rastu budúcich dôchodkov sú prijaté zmeny kombináciou viac alebo menej populistických krokov, ktoré nielen nezlepšujú dôchodkový systém, ale ho sčasti zhoršujú a zbytočne zaťažujú,“ hodnotí reformu Búlik.

Denník Pravda pripravil prehľad najväčších zmien, ktoré čakajú dôchodkový systém.

1. Rodičovský dôchodok (alebo tzv. rodičovský bonus)

Azda nebol spornejší bod v celej novele ako rodičovský dôchodok alebo rodičovský bonus. S nápadom prišiel minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ide o novinku, ktorá umožňuje posielať príspevky pracujúcich detí svojim rodičom.

Rodičovský dôchodok má byť vyrátaný na každého rodiča ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému kalendárnemu roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie. Krajniak hovorí, že nárok naň bude mať 80 percent dôchodcov. Má sa týkať 136-tisíc dôchodcov s jedným dieťaťom, 426-tisíc s dvoma deťmi, 181-tisíc s tromi, 46-tisíc so štyrmi a 27-tisíc dôchodcov s piatimi a viac deťmi.

Na ilustráciu, za minulý rok bola priemerná hrubá mzda bo výške 1¤211 eur. Ak by ju zarábalo dieťa, ktoré chce posielať svojim rodičom rodičovský dôchodok, maximálne by tak dosiahol 21,8 eura pre jedného rodiča. Rodičovský dôchodok v budúcom roku by sa mal vyplatiť za celý rok 2023 v jednej úhrnnej splátke.

Napríklad, ak deti zarábajú v hrubom 1¤000 eur, pri najväčšej skupine dôchodcov s dvoma deťmi to znamená plus 360 eur ročne, ktoré dostanú ako rodičovský bonus, tvrdí minister. „Dieťa, na základe ktorého sa vypočítava ten rodičovský bonus, nebude platiť vyššie dane ani vyššie odvody, bude platiť rovnako, nemusí pre to robiť nič. Sociálna poisťovňa to vypočíta a pošle,“ pochvaľuje si Krajniak.

Na rodičovskom bonuse odborníci kritizujú najviac to, že bude diskriminovať medzi dôchodcami. Inými slovami, nedostanú ho všetci penzisti rovnako, pretože nejaké skupiny z nich vynecháva. „Systém bude diskriminovať ľudí bez detí, resp. s deťmi pracujúcimi v zahraničí alebo invalidnými deťmi,“ hovorí Búlik.

„Rodičovský bonus nedostanú napríklad rodičia detí, ktoré zomreli alebo sú ťažko zdravotne postihnuté, lebo tie, samozrejme, nepracujú, nemajú príjem,“ povedal o ňom poslanec za SaS a stranícky odborník na financie Peter Cmorej. Títo rodičia ho podľa neho zaplatia penzistom, ktorí budú mať zdravé deti, čo označuje za „zvrhlú solidaritu“. V tomto bode odborári súhlasia s ekonómami a nesúhlasia s Krajniakom. Podľa Uhlerovej naďalej obsahuje prvky diskriminácie voči viacerým skupinám.

Stáť by mal zhruba 270 miliónov ročne. Práve preto presadili poslanci zmrazenie príspevkov do II. piliera. Ministerstvo práve tvrdí, že týmto zmrazením získa v budúcom roku 57 miliónov eur a v tom ďalšom 125 miliónov eur, čím sa čiastočne vykompenzujú straty Sociálnej poisťovne, ktorá bude bonus vyplácať.

2. Odchod do penzie sa nadviaže na automat

Za najzásadnejší bod reformy považujú ekonómovia zrušenie dôchodkového stropu a nadviazanie veku odchodu do penzie na strednú dĺžku života. V praxi by tak tento vek mal stúpať o dva mesiace ročne. V platnosti ostáva to, že ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov, najviac o 18 mesiacov. Týka sa ročníkov narodených od roku 1967 a neskôr, pričom by sa mali presný čas odchodu dozvedieť päť rokov predtým. Automat sa netýka narodených pred rokom 1967.

Igor Matovič / Eduard Heger  / Čítajte viac Končí sa éra vykúrených škôl a úradov. Štát ukázal desatoro pravidiel, ako chce šetriť

Ekonóm Viliam Páleník zo Slovenskej akadémie vied považuje za zlé, že nedošlo k obmedzeniu súbehu poberania starobného dôchodku a riadnej práce na plný úväzok, lebo sa tým dampuje mzda. „Aj súbehy poberania výsluhových dôchodkov by si zaslúžili obmedzenia,“ hovorí.

3. Predčasný dôchodok po odpracovaných 40 rokoch

Novinkou bude aj to, že bude stačiť odpracovať 40 rokov a bude možné požiadať o predčasný dôchodok. V súčasnosti by podľa dát Sociálnej poisťovne zhruba každý štvrtý poistenec splnil podmienku 40 odpracovaných rokov a mohol požiadať o predčasnú penziu. Ak teda nastúpi do zamestnania v 18 rokoch, do dôchodku môže ísť v 58 rokoch. Každý, kto sa rozhodne odísť do dôchodku za týchto podmienok, bude mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odíde do penzie skôr oproti oficiálnemu aktuálnemu dôchodkovému veku.

Nárok na predčasný starobný dôchodok má vzniknúť v prípade, ak suma predčasného starobného dôchodku bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Do odpracovaných rokov by sa zároveň nemali započítavať doby štúdia a nezamestnanosti získané podľa právnych predpisov iných štátov.

krajniak Čítajte viac Koľko dostane každý dôchodca? Pozrite si, čo im schválila vláda (+ tabuľka)

Aj naďalej zostáva v platnosti ísť do dôchodku dva roky pred určeným penzijným vekom pri minimálnych odpracovaných 15 rokoch. V tomto prípade sa kráti penzia za každý skorší mesiac odchodu do penzie o 0,5 percenta.

4. Zvyšovanie penzií bude pomalšie

Kým v súčasnosti aktuálna dôchodková hodnota (ADH) pravidelne k 1. januáru stúpa o rast priemernej mzdy, po novom pôjde o rast len o 95 percent priemernej mzdy. Preto budú budúce dôchodky nižšie. Keď dôsledky prepočítavala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť koncom roka 2021, odhadla, že o 50 rokov by výška dôchodkov klesla o deväť percent v porovnaní s výškou dôchodku, ak by sa takéto opatrenie neprijalo.

Príklad: Ak minulý rok narástla priemerná mzda o desať percent, aj ADH sa zvyšovala o desať percent. No od nového roku bude rásť už iba o 95 percent z priemernej mzdy. Ak od nového roka porastie priemerná mzda o desať percent, po novom ADH narastie o 9,5 percenta.

5. Príspevky do II. piliera sa na dva roky zmrazia

V poslednej chvíli poslanci presadili aj dvojročné zmrazenie príspevkov do druhého piliera. V súčasnosti si sporitelia posielajú 5,5 percenta zo svojich odvodov do fondov v druhom pilieri. Takto to zostane aj počas rokov 2023 a 2024. Keby nedošlo k zmene, príspevky by rástli postupe na šesť percent. Návrh predložila koaličná poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová, teda zo strany, z ktorej je aj Milan Kajniak.

„Tento krok je opäť potvrdením, že na Slovensku je II. pilier neustálym terčom pokusov politikov o zmeny, ktoré v konečnom dôsledku znižujú sporiteľom budúci dôchodok. Aj plánovanej reforme II. piliera, ktorej schválenie sa naťahuje, chýbajú najsilnejšie opatrenia, ktoré by zásadne zlepšili dlhodobo nízke výnosy fondov,“ hodnotí Búlik.

Podľa poslanca Cmoreja sa na ministerstve práce jednoducho rozhodli, že sporitelia v druhom pilieri zafinancujú Krajniakov rodičovský bonus.

Presne z rovnakého dôvodu bonus kritizuje aj Uhlerová. „Neprináša pozitívne riešenie pre samotný II. pilier, obmedzuje výšku povinných príspevkov sporiteľov do II. piliera, pričom vzniknutá „rezerva“ v priebežnom, teda prvom dôchodkovom pilieri bude spotrebovaná na realizáciu opatrení vo vzťahu k rodičovskému dôchodku,“ dodáva odborárka.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #Dôchodcovia #reforma dôchodkov