Ministerstvo práce zvyšuje rodičovské príspevky. Pozrite si, o koľko, polepšia si desaťtisíce

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zlepšuje podmienky rodín s deťmi. Rezort tak ako každý rok opäť zvýši rodičovský príspevok. Výšky rodičovského príspevku na budúci rok stúpnu na 301 eur mesačne a 412,60 eura mesačne, v prípade, že rodič poberal materské. Rodiny s deťmi do 3 rokov (resp. 6 rokov v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa) si tak prilepšia o viac ako 20 a takmer 30 eur, ak poberali materské, informuje rezort práce.

06.10.2022 14:56
Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (10)

VIDEO: Minister Krajniak rozoberá aj zmeny v dôchodkovom systéme. Pozrite si debatu Petra Bielika a Milana Krajniaka v relácii Ide o pravdu.

Video

Zákon o rodičovskom príspevku (z. č. 571/2009 Z. z.) ustanovuje valorizáciu súm rodičovského príspevku vždy k 1. januáru kalendárneho roka. „Novú výšku rodičovského príspevku na rok 2023 podľa zákona ministerstvo vypočítalo tak, že príspevok (ktorý stanovuje zákon o rodičovskom príspevku) vynásobil koeficientom, ktorým sa k 1. júlu 2022 upravili sumy životného minima. Výsledné sumy sa zaokrúhlia na najbližších desať eurocentov,“ tvrdí ministerstvo.

Sumu rodičovského príspevku tak v budúcom roku upravia zo sumy 280 eur na sumu 301 eur. A sumu rodičovského príspevku v prípade, že oprávnená osoba na dieťa poberá okrem rodičovského príspevku aj materské, zo sumy 383,80 eura na sumu 412,60 eura mesačne, uviedlo.

Krajniak Čítajte viac Krajniak ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia: Budú to stovky eur za rok

Rezort práce odhaduje sumu priemerného mesačného počtu poberateľov rodičovského príspevku v roku 2023 na približne 141 650. Navrhovaná úprava súm rodičovského príspevku si teda ako informuje ministerstvo práce vyžiada zvýšenie čerpania finančných prostriedkov v sume 40 742 506 eur. Výdavky zabezpečí v rámci limitov na príslušný rozpočtový rok.

Opatrenie, ktorým sa ustanovujú sumy rodičovského príspevku na rok 2023 bude predmetom medzirezortného pripomienkového konania.

krajniak milan Čítajte viac Schválili veľkú reformu dôchodkov. Pozrite si najväčšie zmeny (prehľad)

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #rodičovský príspevok #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Milan Krajniak #rodiny s deťmi