Poľskom hýbe nový škandál s mäsom. Vlčan nariadil kontroly, pozor naň, môže byť kontaminované

Slovensko zvyšuje kontroly pri dovoze poľskej hydiny. V poľských kurčatách sa totiž môžu vyskytovať rakovinotvorné dioxíny, polychlórované bifenyly, ťažké kovy. Tie sa totiž mohli dostať do krmív, do ktorých pridávali technické tuky viaceré poľské výrobne kŕmnych zmesí. Škandál prepukol minul týždeň, keď sa oň začala zaujímať najprv poľská finančná správa, až po ňom začal konať poľský štátny potravinový dozor.

04.10.2022 09:07
maso obchod potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (71)

Do krmív pre hydinu sa bežne pridávajú rastlinné šroty. Poľský manželský pár obchodujúci s prídavkami do krmív však predával výrobcom kŕmnych zmesí technické tuky a oleje. Dovedna ich malo byť v hodnote 35 miliónov eur. Tie mali pochádzať podľa informácií, ktoré zverejnili poľské média z Ruska, Poľska a Malajzie.

Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Šampióni medzi vínami. Pozrite si TOP 10 najlepších vín Slovenska. Je medzi víťazmi aj to vaše obľúbené?

Škandál, ktorý už niekoľko dní otriasa krajinou severných susedov, môže mať dopad aj na Slovensko. Ľudia najmä zo severných okresov pravidelne nakupujú hydinu v Poľsku, časť hydiny sa dostáva na Slovensko prostredníctvom malých dodávok, ktoré zabezpečujú tzv. ambulantný predaj, o ktorom často starostovia obcí neinformujú štátnu veterinárnu správu.

Minister Vlčan v pondelok vydal pokyn na to, aby slovenský štátny potravinový dozor zameral na kontrolu dovážanej poľskej hydiny. Poľské kurčatá a rôzne diely z nich smerujú spravidla do podnikov verejného stravovania, pretože sa ponúka za nižšie ceny. V reakcii na to, čo sa deje síce v Poľsku šéf potravinovej správy profesor Jozef Bíreš uviedol do pohotovosti potravinovú inšpekciu. Na to však aby slovenskí inšpektori určili, čo presne hydina z Poľska obsahuje, potrebuje viac informácií z Varšavy.

žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Čítajte viac Ekonómovia prepočítali, čo s účtami ľudí spravia januárové faktúry za energie

Nie je to prvý škandál, ktorí majú na tričku niektorí poľská výrobcovia, Na jar roku 2012 solili potraviny namiesto kuchynskej soli technickou posypovou soľou. Poľsko patrí k najväčším výrobcom hydiny z bývalých postkomunistických krajín. Jeho vyjednávači dokázali obhájiť nižšie technické vybavenie spracovania mäsa, keď sa napríklad na rozdiel od Slovenska hydina chladila vodou a nie vzduchom. Poľsko vyrába takmer dvojnásobok mäsa a vajec, než ich dokáže skonzumovať a preto prebytky exportuje.

Slovensko, ktoré bolo síce sebestačné v produkcii hydiny, kleslo v priebehu minulého desaťročia v jej produkcii a zabezpečuje už len zhruba polovicu z konzumovanej hydiny. Tá je hneď po bravčovom mäse druhým najlacnejším na trhu, V Poľsku, kde vláda začiatkom roka zaviedla viacero opatrení na zníženie cien potravín vrátane DPH a dlhodobo majú výrobcovia hydiny nižšie odvody, je hydina ešte lacnejšia. To je dôvod, prečo ju dovážajú slovenskí odberatelia – jednak tzv. prebaľovacie firmy, jednak ide priamo do rôznych podnikov verejného stravovania. Je to o dôvod navyše dôkladne si pozrieť čo si kupujú spotrebitelia v obchodoch, jednak naliehať na obsluhu všetkých gastropodnikov, aby deklarovali pôvod kuracieho mäsa, ktoré servírujú na tanieri.

Dekan v zamysleni Čítajte viac Dekan SPU v Nitre: Talian si nekúpi švajčiarsky ementál, ale parmezán. A čo si kupujeme my?

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #mäso