Do krmív pre hydinu sa bežne pridávajú rastlinné šroty. Poľský manželský pár obchodujúci s prídavkami do krmív však predával výrobcom kŕmnych zmesí technické tuky a oleje. Dovedna ich malo byť v hodnote 35 miliónov eur. Tie mali pochádzať podľa informácií, ktoré zverejnili poľské média z Ruska, Poľska a Malajzie.

Škandál, ktorý už niekoľko dní otriasa krajinou severných susedov, môže mať dopad aj na Slovensko. Ľudia najmä zo severných okresov pravidelne nakupujú hydinu v Poľsku, časť hydiny sa dostáva na Slovensko prostredníctvom malých dodávok, ktoré zabezpečujú tzv. ambulantný predaj, o ktorom často starostovia obcí neinformujú štátnu veterinárnu správu.
Minister Vlčan v pondelok vydal pokyn na to, aby slovenský štátny potravinový dozor zameral na kontrolu dovážanej poľskej hydiny. Poľské kurčatá a rôzne diely z nich smerujú spravidla do podnikov verejného stravovania, pretože sa ponúka za nižšie ceny. V reakcii na to, čo sa deje síce v Poľsku šéf potravinovej správy profesor Jozef Bíreš uviedol do pohotovosti potravinovú inšpekciu. Na to však aby slovenskí inšpektori určili, čo presne hydina z Poľska obsahuje, potrebuje viac informácií z Varšavy.

Nie je to prvý škandál, ktorí majú na tričku niektorí poľská výrobcovia, Na jar roku 2012 solili potraviny namiesto kuchynskej soli technickou posypovou soľou. Poľsko patrí k najväčším výrobcom hydiny z bývalých postkomunistických krajín. Jeho vyjednávači dokázali obhájiť nižšie technické vybavenie spracovania mäsa, keď sa napríklad na rozdiel od Slovenska hydina chladila vodou a nie vzduchom. Poľsko vyrába takmer dvojnásobok mäsa a vajec, než ich dokáže skonzumovať a preto prebytky exportuje.
Slovensko, ktoré bolo síce sebestačné v produkcii hydiny, kleslo v priebehu minulého desaťročia v jej produkcii a zabezpečuje už len zhruba polovicu z konzumovanej hydiny. Tá je hneď po bravčovom mäse druhým najlacnejším na trhu, V Poľsku, kde vláda začiatkom roka zaviedla viacero opatrení na zníženie cien potravín vrátane DPH a dlhodobo majú výrobcovia hydiny nižšie odvody, je hydina ešte lacnejšia. To je dôvod, prečo ju dovážajú slovenskí odberatelia – jednak tzv. prebaľovacie firmy, jednak ide priamo do rôznych podnikov verejného stravovania. Je to o dôvod navyše dôkladne si pozrieť čo si kupujú spotrebitelia v obchodoch, jednak naliehať na obsluhu všetkých gastropodnikov, aby deklarovali pôvod kuracieho mäsa, ktoré servírujú na tanieri.
