Pokuta za materstvo a nižšie platy. Materská je mizerná, človek si musí pomôcť, vraví Simona

Matky bojovníčky. Aj tak by sa dali nazvať, ženy, ktoré popri starostlivosti o častokrát nielen jedno dieťa a domácnosť, dokážu čas venovať aj zamestnaniu. Otázkou je, či chcú, alebo musia. Nie jedna mamička s malým batoľaťom je nútená odovzdať dieťa do jaslí alebo starým rodičom a vybrať sa na cestu práce. Prečo? Pretože ju náklady na zabezpečenie dobrého života pre seba a pre dieťa vyjdú viac ako materská dávka.

01.10.2022 05:00
deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata,... Foto:
Ilustračná fotka
debata

Privyrábanie si na živobytie bude o to viac zohrávať rolu v tomto aj budúcom roku kvôli zdražovaniu a prichádzajúcim vysokým účtom za energie.

Mamička Simona z Lúčok má dve deti. Rozhodla sa popri poberaní rodičovského príspevku nájsť si prácu. „Materská na Slovensku je mizerná. Človek, keď má príležitosť, musí si pomôcť, ako môže. Je to bieda,“ uviedla pracujúca mamička. Pracuje na polovičný úväzok v účtovníckej firme. „Pracovala by som aj dlhšie, ale nemám kde nechať druhé dieťa. Postará sa mi o neho babka na pol dňa. Ak malý bude väčší a pôjde do škôlky, budem môcť pracovať aj dlhšie,“ dodala Simona. S tým, že nie je to všetko len kvôli peniazom. „Bola som aj dlho doma a chýbal mi kontakt so spoločnosťou,“ uviedla.

Na materskej dovolenke je aktuálne 60-tisíc žien. Tento august bola materská dávka vyplatená 25 654 ženám, informuje Sociálna poisťovňa. Presné čísla, koľko žien si popri materskej dovolenke privyrába, neeviduje ani Sociálna poisťovňa, ani ministerstvo práce.

Občianske združenie Pracujúce Mamy tvrdí, že pre každú druhú ženu bol návrat do práce problematický kvôli absencii škôlky, či inej dostupnej starostlivosti o dieťa. Dali si aj vypracovať prieskum, z ktorého vyplýva, že až 48 percent žien sa po materskej pauze k svojmu pôvodnému zamestnávateľovi už nevráti. A až 58 percent pri návrate do práce neostane ani na pôvodnej pozícii. Online prieskum vypracovala na konci tohto augusta agentúra Ipsos na vzorke 152 matiek vo veku od 18 do 50 rokov, ktoré sa počas uplynulých 18 mesiacov vrátili po materskej do práce.

„Mnohé z nich sa nachádzajú určitú dobu aj v takzvanom príjmovom vákuu, teda ocitnú sa v bode, keď už nemajú rodičovský príspevok, ale ani plat, keďže sa im nepodarilo opätovne sa zaradiť do práce do troch rokov dieťaťa. Bežnou komplikáciou je taktiež absencia flexibilných či čiastkových úväzkov, ktoré sú často dôvodom na zmenu zamestnávateľa,“ uviedla pre Pravdu Patrícia Hirschnerová z občianskeho združenia Pracujúce Mamy, ktoré prioritne pomáha mamičkám sa znova dostať do zamestnania.

Ak sa podľa ich prieskumu do 3, 5 roka žena k zamestnávateľovi nevráti, šanca, že ju ešte uvidí je 27 percent. „Čím dlhšie ostane daná žena doma, tým ťažšie nadobúda pracovné sebavedomie, čo sa prejavuje v tom, že zoberie aj menej kvalifikovanú alebo horšie platenú prácu,“ hovorí Hirschnerová.

Približne 35 percent mamičiek je podľa prieskumu pracovne neaktívnych až 4 roky. A 66 percent pracujúcich mám dostane trvalý úväzok. Polovica žien po návrate z materskej dovolenky ma najčastejšie problém s balansom medzi súkromným a pracovným životom alebo potrebuje flexibilitu, či si nevie zohnať stráženie dieťaťa.

Pokuta za materstvo

Najhoršie je, že matky dostávajú „pokutu za materstvo“, hovoria analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP). Rozhodnutie mať deti sa prejavuje na príjmoch matiek a vedie k rozdielom v zárobkoch medzi ženami a mužmi. Aj šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne v priemere o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33 percent nižšie, než v prípade, že by deti nemali. „Príjmy matiek z práce po narodení prvého dieťaťa klesajú takmer na nulu a o šesť rokov neskôr sú nižšie o 55 percent v porovnaní s úrovňou, ktorú by dosiahli, ak by sa ženy rozhodli deti nemať,“ bilancujú svoje zistenie ekonómovia z IFP.

Čím viac sú ženy vzdelané, tým prídu o vyšší príjem, keď sa stanú matkami. Tie bez strednej školy 15 rokov po príchode dieťaťa na svet prídu o približne 20 percent príjmu. Ženy so strednou školou po 15 rokoch od príchodu prvého bábätka prídu už o 26 percent priemerného príjmu. Najviac utrpia najvzdelanejšie ženy s vysokoškolským titulom – prídu až o 40 percent príjmu. Inštitút preto odporúča prijať opatrenia na podporu návratu matiek do pracovného života najmä zvyšovaním dostupnosti predškolskej starostlivosti, podporou využívania materskej a rodičovskej dovolenky zo strany otcov a flexibilného zamestnávania.

Matky hľadajú pracovnú flexibilitu

Ženy, ktoré sú na materskej dovolenke, sa snažia nájsť si predovšetkým takú prácu, aby sa popritom stihli venovať deťom a nič nezmeškali. Najčastejšie podľa hovorkyne Profesia.sk Nikoly Richterovej reagujú na pozície predavačky, administratívnej pracovníčky, čašníčky, operátorky vo výrobe, pokladníčky či asistentky predaja. Väčšinou teda ide o pozície, ktoré si vyžadujú stredoškolské vzdelanie. Ako tvrdí Richterová, stáva sa to aj vtedy, keď majú tieto matky vyštudovanú vysokú školu.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista Čítajte viac Keď 40 odpracovaných rokov nestačí. Desaťtisíce dôchodcov stále pracujú, aby mali z čoho žiť

„Celkovo však vnímame, že pracovné preferencie veľmi ovplyvňujú v tomto prípade možnosť flexibility,“ uviedla Richterová. S tým, že druh práce je až na druhom mieste. Na trhu práce však stále v spoločnosti vidia nízky podiel inzerátov, ktorý ponúka prácu na skrátený úväzok. Z celkového počtu ich Profesia.sk zaznamenala 10 percent a Kariera.sk len šesť percent. Z analýz teda vyplýva, že v spoločnosti nie je ani vytváraná systematická pomoc od štátu a od zamestnávateľov. „Matkám môže pomôcť aktuálna situácia, keď vysoký počet pracovných ponúk aktuálne spôsobuje, že pre firmy je hľadanie nových ľudí náročnejšie,“ tvrdí Richterová.

Nová zmluva pre matky

Nie je úplne nezvyčajné, že sa žena popri starostlivosti o malé dieťa rozhodne pracovať. Dôvody sú väčšinou slabá materská dávka alebo rodičovský príspevok. No môže ísť aj o sociálny kontakt, ktorý často matky stratia. Ale aj pocit živiteľky sa uvádza ako dôvod, prečo sa žena rozhodne odísť z materskej dovolenky. Výška materskej dávky je v súčasnosti spravidla 75 percent z hrubého predošlého príjmu matky. Ak teda zarábala v hrubom 1 000 eur, tak jej výška materskej dávky bude 750 eur v čistom. „Zníženie príjmu počas obdobia poberania materského sa týka len mamičiek, ktoré v rozhodujúcom sledovanom období zarábali nad 2 300 eur, čo je maximálna suma, z ktorej sa môže určiť výška materskej dávky,“ vysvetlil pre Pravdu Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Mamičky majú možnosť pracovať aj počas obdobia poberania materského. „Počas obdobia poberania materského nemôže mať žena príjem z toho nemocenského poistenia, z ktorého sa jej posudzuje a vypláca materské,“ informuje Kontúr. Čo znamená, že matka nemôže pracovať na tej istej pozícii s tou istou zmluvou, pretože odtiaľ jej už peniaze prichádzajú, formou materskej dávky.

Výroba žena Čítajte viac Aj v 21. storočí Slovensku stále vládnu muži. Ženy pociťujú väčšiu chudobu v práci aj na dôchodku

Osoba, ktorá žiada o materskú dávku, musí byť nemocensky poistená. Pričom toto poistenie musí trvať najmenej 270 dní počas posledných dvoch rokov pred pôrodom. Nárok na materské vzniká matke dieťaťa od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu stanoveným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Matka dieťaťa má nárok na materské 34 týždňov od vzniku nároku. V prípade, že je matka osamelá, teda nežije v spoločnej domácnosti s otcom dieťaťa, nárok na poberanie materskej dávky má 37 týždňov od vzniku nároku. Najdlhšie materské 43 týždňov od vzniku nároku poberá matka, ktorej sa narodili dve a viac detí a aspoň o dve narodené deti sa stará.

Aby žena neprišla o materské, môže pracovať počas obdobia poberania tejto dávky na základe iného pracovnoprávneho vzťahu. Môžu uzatvoriť novú či inú pracovnú zmluvu u toho istého alebo iného zamestnávateľa. Avšak od narodenia dieťaťa je potrebné zachovávať podmienku starostlivosti o dieťa, ktorá je nezastupiteľná inou osobou. Čo znamená, že musí ísť o starostlivosť výlučne zo strany matky, nie inej osoby. Pracovné podmienky preto musia byť prispôsobené možnosti celodenne sa starať o dieťa.

Ak sa však matke skončil nárok na materskú dávku a prešla do režimu rodičovského príspevku, v takom prípade môže pracovať bez akýchkoľvek obmedzení a zárobok môže mať v akejkoľvek výške. Rodičovský príspevok je druhá dávka, ktorého výška sa v tomto roku hýbe od 280 do takmer 384 eur. Ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok sa zvyšuje o 25 percent na každé dieťa, ktoré sa narodilo súčasne.

Tehotenské dávky popri práci

Sociálna poisťovňa od 1. apríla minulého roka začala poskytovať budúcim mamičkám novú dávku tehotenské. Môžu získať ďalšiu finančnú pomoc, ktorá im pomôže kompenzovať zvýšené výdavky v období aj počas tehotenstva.

O dávku si môžu požiadať tehotné ženy, ktoré sú nemocensky poistené. Môžu to byť zamestnankyne aj živnostníčky. Rozdiel medzi inými dávkami nemocenského poistenia je ten, že ho môžu poberať ženy aj popri práci, teda v období, keď majú príjem alebo poberajú aj iné dávky, ako napríklad materské, nemocenské alebo rodičovský príspevok. „Nárok na novú dávku vznikne tehotným ženám od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, teda od 13. týždňa tehotenstva a budú ju poberať až do skončenia tehotenstva (pôrodom, umelým prerušením tehotenstva alebo spontánnym potratom),“ informuje Sociálna poisťovňa.

Výška závisí od dosiahnutých vymeriavacích základov – hrubých príjmov. Budúca mamička môže dostávať tehotenské v rozpätí od 215,50 eura do 333,90 eura mesačne, vysvetľuje Sociálna poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #ženy #materská